HİLAL SÖNMEZ
Kayseri ve İncesu Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesislerinde faaliyetlerini sürdüren Çavuşoğlu Demir Çelik, yaptığı son yatırımlarla sıfır karbon hedefi için hazırlıklarını tamamladı. Aylık 15 bin ton demir çelik işleme kapasitesine sahip olan Çavuşoğlu Demir Çelik, üretim anlayışıyla çevreci bir yaklaşım ortaya koyuyor. Döküm tesislerinin demir, krom ve sac ihtiyacını karşılayan marka, üretimini ise demir cevherinden yapmak yerine kullanılmış demirleri geri dönüştürerek elde ediyor. Böylece hem Türkiye’nin sıfır karbon hedefine ilerlemesine katkı sağlıyor hem de sektörün ithalatını azaltıyor. Şirket ayrıca üretim süreçlerindeki çevreci anlayışına ek olarak yönetimi de üçüncü kuşağa devretmeye hazırlanıyor.
Çavuşoğlu Demir Çelik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve üçüncü kuşak yöneticisi Emre Oğuzönder, hem üretimde demir cevheri yerine geri dönüşüm tekniğini kullanarak hem de üretim tesislerinde kullandığı enerjiyi kendi kaynaklarında üreterek sıfır karbon hedefine ulaşmak üzere olduklarını söyledi. Çavuşoğlu’nun tesisleri hakkında da bilgiler veren Oğuzönder, “Hem Kayseri OSB hem de İncesu OSB’deki tesislerimizde GES yatırımlarında bulunduk. Şu anda kullandığımız enerjiyi kendimiz üretiyoruz. Ayrıca grubumuzun kendi lojistik firması var. Kendi atığımızı da kendimiz taşıyoruz. Şimdiden karbon sıfır bir firma olduk diyebiliriz” diye konuştu.
“Geri dönüşüm sektörünün önemi yeterince kavranamadı”
Eski Sanayi Bölgesi’nde 63 yıl önce başladığı yolculuğunu bugün Kayseri’nin iki ayrı organize sanayi bölgesinde teknolojik donanımlara sahip fabrikalarıyla sürdüren Çavuşoğlu Demir Çelik, yatırımlarında da güncel teknolojiyi takip ediyor. Türkiye’de geri dönüşüm sektörüne yeterince ilgi gösterilmediğini ifade eden Emre Oğuzönder, “Geri dönüşüm sektörünün önemi ülkemizde maalesef yeterince kavranamadı. Oysa geri dönüşümü, hiçbir şeyi ziyan etmemek ve dünyanın sürdürülebilirliğine katkı sağlamak için fazlasıyla ciddiye almamız gerekiyor” dedi. Oğuzönder, şöyle devam etti: “Biz Çavuşoğlu olarak çağa uygun hatta geleceğin beklentilerine uygun yatırımlarda bulunuyoruz. Yakın zamanda Almanya’dan aldığımız Mobile shredder makinasını devreye alacağız. Mobil parçalayıcı yani bir anlamda öğütücü olarak isimlendirdiğimiz bu makine ile geri dönüştüremeyeceğimiz hiçbir şey kalmayacak. Ucundaki dişli değiştikçe betonu içindeki demirden ayırabilen, bir otomobili parçalarına ayırabilen bu makine ile geleceği öngören bir yatırımı hayata geçirmiş olduk. Özellikle otomotiv sektöründe fosil yakıt döneminin bitmesi ve elektriğe geçiş bizi bu yatırıma yönlendirdi. Bu makine ile bir otomobilin tüm parçalarını ayrı ayrı geri dönüşüme kazandırabileceğiz. Ayrıca yine bu makinamız sayesinde şu anda deprem bölgesindeki atıkları işleyebilecek tek firma da biziz. Demiri ayırırken kırdığımız betonu da tekrar geri dönüşüme kazandırıyoruz.”
Demir çelik sektörünün yaşadığı problemlerden de söz eden Emre Oğuzönder, sektörünün yaşadığı sıkıntıların nakliye ve fiyat dengesizliği eksenindeki konulardan ve nitelikli iş gücü bulamamaktan kaynaklandığını belirtti.