SELÇUK ALTUN
Sigortacılığın, ülke varlıklarını koruyabilmesi, yeterli teminatları sağlayabilmesi için güçlü sermaye yapısına kavuşması gerektiğini vurgulayan Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Tuğtan, regülasyonların da yönlendirmesiyle özkaynağın güçlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Anadolu Sigorta Genel Müdürü Tuğtan, Nasıl Bir Ekonomi’nin youtube kanalında Sigorta Masası programına konuk oldu. Anadolu Sigorta’nın 2024 finansal gerçekleşmelerini paylaşan, 2025 hedefl erini aktaran Tuğtan, sektöre ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Tuğtan, sigorta şirketleri açısından özellikle sermaye gücünün önemine işaret ederek özkaynaklarda büyüme ihtiyacını dile getirdi.
Ülke varlıklarının korunabilmesi ve yeterli teminatların sağlanabilmesi için sigorta şirketlerinin güçlü sermaye yapısına kavuşması gerektiğinin altını çizen Tuğtan, konunun önemini şu şekilde anlattı: “Sektörümüz Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük bir sınav verdi. 105 milyar dolar hasar oluştu, 5-6 milyar doları sigortalıydı. Çok ciddi bir koruma açığı ile yüz yüze geldik. Keşke sigortalılık oranı çok daha yüksek olsaydı da 5 milyar dolar değil, 25 milyar dolar sigorta sektörü tarafından karşılanabilseydi. Sektör bunu karşılayabilecek güçteydi. Burada oluşan hasarı reasürans aracılığıyla dünyaya transfer edebilirdik. Beklenen Marmara depremi ise çok daha büyük bir sınav olacak. O nedenle bugünden, hızla bu konuyu tasarlamak, önlem almak çok önemli. Sigorta şirketlerinin sermayesinin güçlü olması gerektiğini söylüyoruz, neden? 2024 yılı, 3’üncü çeyrek sonu itibariyle, hayat dışı sektörün toplam özsermaye büyüklüğü 179 milyar TL, buna hayatı da eklersek toplam 230 milyar TL oluyor. Şimdi, ana sermayedarımız olan İş Bankası’nın sadece 2024, üçüncü çeyrek sonu itibariyle sahip olduğu özsermayesi 290 milyar TL. İş Bankası’nın tek başına sermayesi tüm sektörden daha fazla. Bu neden önemli, siz özsermayeniz gücü ölçüsünde iş yazarsınız ve reasürans kapasitenizle kendi korumalarınızı alırsınız” dedi.
2024 yılında 11.5 milyar net kâr
Konuya iki boyutlu bakmak gerektiğini ifade eden Tuğtan, “Birinci olarak, çok net bir şekilde özkaynağın güçlenmesi, regülasyonların da bunu destekleyecek bir şekilde ve yön gösterici olması önemli. İkinci olarak da Kahramanmaraş depreminde yaşamadık ama, önemle gözetlenmesi ve denetlenmesi gereken bir konu; biz beklenen Marmara depremine reasürans kapasitesi açısından hazır mıyız? Biz 2024 sonunda reasürans kapasitemizi daha fazla artırarak, Marmara başta olmak üzere bütün kümüllerimizi genişlettik. Dolayısıyla aslında buralar, ülkenin bekası ve bir yandan sigorta sektörünün de olası bir hasarda bütün bunları karşılaması açısından önem arz ediyor. Tüm sektör olarak düzenleyici otorite ile birlikte bunun peşinde olmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Anadolu Sigorta Genel Müdürü Tuğtan, şu bilgileri paylaştı: “2024 yılı sigorta sektörü açısından da bizim açımızdan da iyi bir sene oldu. Biz bir önceki yıla göre özkaynakta yüzde 116 artışla 30.7 milyar TL’ye ulaştık. Sermaye yeterlilik rasyomuz 2024 sonu itibariyle yüzde 200’ün üzerine çıktı. Prim tarafına baktığımız zaman, reel bir büyümeden bahsederek yaklaşık 70 milyar TL büyüklüğüne ulaştık. Aktifimiz, aynı dönemde yüzde 65 artışla 96.2 milyar TL’ye geldi. Serbest portföyümüz, yüzde 73 artışla 55.6 milyar TL’ye ulaştı".
100. yılda hedef ve beklentiler
Anadolu Sigorta’nın 2025 yılında asırlık şirketler arasına gireceğini hatırlatan Genel Müdür Mehmet Tuğtan, 100. yıla özel bir takım kutlama ve etkinliklere de imza atacaklarını anlatarak şunları söyledi: “Güçlü sermaye yapımızla iş yazma kapasitemiz oldukça yüksek. Dolayısıyla 2025 yılında da geliştireceğiz. Buradaki konu, büyüme ve piyasa payı kazanma hedefiyle enfl asyon üzerinde bir kârlılığı yakalayarak optimize etmek. 2025 yılında da optimizasyona dayalı bir stratejimiz olacak. Biz bir yandan stratejimizi kurgularken bir baz senaryo, bir iyimser bir de kötümser senaryo düşündük. Ben her zaman iyimser senaryoda olmak yönündeyim. İyimser senaryo, OVP’den uyumlu, bundan birkaç puanda sapmayı tolere edebilecek bir sapmadır. Aslında biz, bu planda öngörülen enflasyon beklentisi, faiz hadlerine uygun planımızı yaptık. Prim üretiminde, kârlılık nominal rakamlarında bu oranların üzerinde bir hedefe ilerliyoruz. Bir yandan da, Anadolu Sigorta’nın bir güvenli liman algısı var. Bizim bu sorumluluğu taşıyıp korumamız gerekiyor. Dolayısıyla, seçili branşlarda büyümeye, piyasa payı artırmaya yönelik odağımız devam ediyor. Derdimiz, bir yandan da ikinci asrı planlamak. Bugünümüzü bir kilometre taşı olarak konumlandırıp daha iyiyi planlamak her zaman hedefimiz olacak. 2025’te de temel stratejimiz bu şekilde şekillenecek.”