İmam GÜNEŞ
Türkiye’de 2019 yılında bir e-ticaret atılımı yapan Alman endüstriyel robot teknolojileri firması Haibrag, insansız depolar kuran bir firma. Türkiye’deki faaliyetlerine yüzde 100 Türk sermayesi ile başlayan şirket, akıllı depo ve raf üreticisi Temesist Şirket Grubu’nun bünyesinde yer alıyor. Türkiye’de e-ticaret atılımı dikkatleri üzerine çeken şirket, 5 yılda toplam 58 milyon Euro’luk yatırım hedefinin ilk 3 yılında 25 milyon Euro yatırım yaptı. Bugün 40 bin ürün çeşidine ulaşan şirket, ciroda ise 38 milyon TL elde etti, bu yıl ise hedef 70 milyon TL.
Şirketin 2023 hedefl erini ve sektöre yönelik görüşlerini paylaşan Haibrag Türkiye CEO’su Murat Kadir Gül, Almanya’da, akıllı raf ve depo üreticisi Temesist’in insansız depolarını ürettiklerini ifade etti. Almanya’daki tecrübeleri, disiplini Türkiye’de de değerlendirmek istediklerini belirten Gül, “Şimdiye kadar yaptığımız 25 milyon Euro’luk yatırımın en büyük payını yazılım ve altyapıya aktardık. 50 çalışanımızın 12’si yazılımcı. Depolarımızı, tedarik ağımızı ve kendi akademilerimizi kurduk. Türkiye’de e-ticarette üç büyük marka ile rekabet edebilecek seviyeye gelip güzel bir değer çıkarmak istiyoruz” diye konuştu.
3 şehirde kendi deposunu kuracak
Bir e-ticaret firmasının yüzde 100 bir dağıtım ağının olması gerektiğinin altını çizen Gül, şu açıklamaları yaptı: “Biz şu an için İstanbul’da kendi araçlarımızla aynı gün 2 saat gibi kısa bir sürede teslimat yapıyoruz. Şu an İstanbul’da 3 büyük depomuzla hizmet veriyoruz. Yakın zamanda İstanbul’daki bu depolarımızı mevcudundan yaklaşık 12 kat daha büyük bir depoya çıkaracağız. İstanbul’dan sonra 2024’ün Haziran ayında İzmir’de kendi depomuzu kurarak aynı gün teslimat yapmak istiyoruz. İzmir’den sonra ilk hedefimiz Ankara, sonrasında da Antalya’da bir oluşum yapmak. Niyetimiz önümüzdeki yıllarda tüm Türkiye’de aynı gün hizmet vermek.”
Çin’den ürün getirip kendi markasıyla dünyaya ihraç etmek istiyor
Sitelerinde aktif 70 bin kayıtlı müşteri datası olduğunu belirten Haibrag Türkiye CEO’su Murat Kadir Gül, sitede en çok kırtasiye, teknoloji ürünleri ve hırdavat ürünlerinin satıldığına dikkat çekti. Haibrag markasıyla da 80 ülkeye akıllı insansız depoların e-ihracatını yaptıklarını kaydeden Gül, artık bu depolardaki 40 bin çeşit ürünün de e-ihracatını gerçekleştirmek istediklerini ifade etti. Ekim ayında Çin’de düzenlenecek Kanton Fuarı’nda e-ihracata yönelik teknolojik bir ürün getirmek istediklerini vurgulayan Gül, “Bu ürünün Ar-Ge’sini yaptıktan sonra geliştirip dünyaya ihraç etmek istiyoruz. Akülü el aletlerini odağımıza aldık. Kendi markamızla ihracatını yapmak istiyoruz. Bazı ürünlerini de Çin’de üretmek gibi bir planımız var” dedi.