LEYLA SİNAY DOĞAN
Destek Patent CEO’su Faruk Yamankaradeniz, Türkiye’de patente ve marka tesciline verilen önemin hala istenilen seviyede olmadığını belirterek, “Destek Patent olarak 2019 yılında başlattığımız ‘Fikrine Sahip Çık’ kurumsal sosyal sorumluluk projesiyle, gençleri buluş yapmaya teşvik etmeyi, girişimci ve KOBİ’lere yönelik eğitimler vermeyi ve fikri haklar konusunda toplumsal bilinci artırmayı hedefledik. ‘Fikrine Sahip Çık’ projesi, bugüne kadar 14 ilde 14 binden fazla kişiye ulaştı ve özellikle gençlerin sınai haklar konusunda bilinçlenmelerine büyük katkı sağladı. Dijital ortamlarda verdiğimiz seminerler, medya çalışmaları ve sosyal medya duyuruları sayesinde projenin ortalama 10 milyona yakın kişi tarafından görüntülendiğini söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.
Türkiye, İsviçre, Kazakistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve İngiltere’de bulunan ofislere global rehberlik sağladıklarını söyleyen Faruk Yamankaradeniz, dünya genelinde yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve 195 ülkede firmaları temsil ettiklerinin altını çizdi.
Yamankaradeniz, “Bugüne kadar ulusal ve uluslararası alanda 260 binden fazla markaya, 48 bine yakın patent/faydalı modele ve 330 bine yakın tasarıma danışmanlık ve vekillik yaptık. Sınai haklar konusunda en çok tercih edilen ilk 10 vekil firma arasında yer alıyoruz” açıklamasını yaptı.
Sektörün dijitalleşmesini hızlandıracağız
2024 yılındaki gelişmelerden “Bu yıl, sınai mülkiyet hakları alanında ülkemizin gelişimine katkıda bulunmak ve sektörde pozitif ayrışmak adına yoğun bir çaba gösterdik. Dijitalleşme yatırımlarımız sayesinde, yapay zekâ başta olmak üzere yenilikçi teknolojileri süreçlerimize entegre ederek dijital dönüşüm sürecimizi daha güçlü bir zemine oturttuk” sözleriyle bahseden Yamankaradeniz, 2025 yılı hedefleri için ise şu şekilde konuştu: “Sınai haklar alanında, sektörünün ilk uzman GPT’si olan DestekGPT çalışmalarımızı tamamladık. 2025 yılında, sektörün dijitalleşmesini hızlandırarak hem yerel hem de küresel ölçekte sınai mülkiyet yönetimini yeniden şekillendirmeyi hedefliyoruz. Bu sayede, sektördeki rekabetçi gücü artırarak sürdürülebilir bir inovasyon ekosistemi oluşturmayı ve firmalarımıza her zaman en hızlı, en katma değerli çözümlerler sunmayı amaçlıyoruz.”
■ DestekGPT, teknik soruları cevaplayacak
DestekGPT’nin sektördeki yüz binlerce sınai haklar dosyaları ve 195 ülkedeki know-how ile oluşturulduğunu belirten Yamankaradeniz, tüm ülkelere ilişkin sınai haklara yönelik teknik soruları cevaplarken aynı zamanda hukuk danışmanlığı ile DestekGPT’ye sorulan tüm hukuki uyuşmazlıklara ilişkin yol haritalarını ortaya koyacağını vurguladı. Hibe ve teşvik konularına ilişkin yol haritası da paylaşılacağını anlatan Yamankaradeniz, DestekGPT’nin en önemli farkının kamuya açık kaynaklardan istifade etmek yerine doğrudan uzmanlığı olan dosyalar üzerinden aktarılan deneyimler ile danışmanlığını sunması olduğunu ifade ederek, “Üstelik bu uzman GPT’ye erişmek için özel bir portala gerek olmadan Dijital Asistanımız Yasemin ile WhatsApp üzerinden erişim sağlanabilmektedir. Böylece ihtiyaç duyulan bilgilere anında erişim sağlanırken, zaman tasarrufu yaratarak bilgi ve deneyimimize kesintisiz ulaşılmasını sağlıyor” dedi.