Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneğinin (UTİKAD) düzenlediği Türkiye Lojistik Zirvesi (Türkiye Logistics Summit), İstanbul’da yapıldı. Zirvede konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar, Türkiye’nin jeopolitik konumu itibarıyla büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, “Bizler de bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirerek ülkemizi bir lojistik merkezi haline getirmek için çalışmaktayız” dedi. Türkiye’yi çok modlu taşımacılık altyapısı sunan uluslararası bir lojistik merkeze dönüştürdüklerini anlatan Ünüvar, kara yolu, yolcu ve yük taşımacılığı payını yüzde 72’den yüzde 57’ye düşürürken, demir yolu yük taşımacılığının payını da yüzde 5’ten yüzde 22’ye çıkaracaklarını aktardı. Ünüvar, “Bu doğrultuda 2023’te 13 bin bin 919 kilometre olan demir yolu ağımızı 2028’de 17 bin 287 kilometreye, 2053’te ise 28 bin 600 kilometreye çıkarmayı hedefledik” dedi. Ünüvar, “Ayrıca yıllık demir yolu yolcu sayısını 25 milyondan 270 milyona, yük taşımacılığını ise 32 milyon tondan 448 milyon tona çıkarmayı planlıyoruz. Kara yolunda taşınan yükü demir yoluna aktarabilmek için demir yolu ağımızın ulaşılabilirliğini arttırmamız lazım” görüşlerini kaydetti.
“Lojistik altyapısının güçlendirilmesi gerek”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe de globalleşmenin hız kazanmasıyla dünya ticaretinin büyük bir değişim ve dönüşümden geçtiğini belirtti. Bu oluşum içinde lojistiğin, en az üretmek ve satmak kadar önemli hale geldiğini dile getiren Gültepe, lojistik sistemlerinde yaşanan gelişimin, ülkelerin ihracat performanslarını doğrudan etkilediğini kaydetti. Küresel ticaretin merkezinde yer alan Türkiye’nin de lojistik altyapısını mutlaka güçlendirmesi gerektiğini ifade eden Gültepe, gelişmiş ülkelerde lojistik maliyetlerinin nihai ürün içindeki payının ortalama yüzde 10-15 seviyesinde olduğunu, gelişmekte olan ülkelerdeyse verimsizlik nedeniyle bu oranın yüzde 15-25 civarında gerçekleştiğini söyledi. Gültepe, ihracatçılar olarak maliyet baskısıyla mücadele ettikleri bu dönemde, bu farkı daha net bir şekilde hissettiklerini aktardı.
“Yaman meydan okumaların çevrelediği bir coğrafya”
UTİKAD Başkanı Bilgehan Engin de Irak’ta yıllar önce başlayan siyasi çekişmeler sonrasında iç savaş olduğunu, bunun aynı modelde komşu ülke Suriye’ye yansıdığını belirtti. Engin, “Günümüzde maalesef İsrail’in Filistin halkı üzerindeki mezalimi geniş bir zaman dilimine yayıldı. Doğuda dumanı henüz üzerinde tütmekte olan Azerbaycan ve Ermenistan çatışması, batıda ise zaman zaman yükselen, zaman zaman düşen ama her zaman orada olduğunu bildiğimiz Ege gerilimi. Yaman meydan okumaların çevrelediği bir coğrafya” diye konuştu.
Türk Hava Yolları Genel Müdür Yardımcısı Ali Türk “İstanbul’un konumu hiçbir yerle kıyas edebilecek durumda değil. Bu bağlamda Ülkemizin sağladığı coğrafi konum avantajını doğru yatırımlarla destekleyerek İstanbul’un bir transit hub merkezi olabileceğini düşünüyoruz. Buradan bir ekonomik değer ulaştırabileceğimize yürekten inanıyoruz” dedi.
Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran son dönemde ortaya çıkan ticaret koridorlarının Türkiye’nin lojistik stratejilerinde önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekti. Kıran, bu projelerin etkin kullanılmasının Türkiye’nin ekonomik büyümesine ve küresel rekabet gücüne önemli katkılar sunacağını vurguladı.
“Lojistik inanılmaz bir sıkıntı içerisinde”
UTİKAD Başkan Yardımcısı İbrahim Kemal Barış Dillioğlu, zirveyi geleneksel hale getirmeyi planladıklarını belirterek, “Türkiye’yi HUB yapmak istiyoruz. Onun için de global şirketleri davet ettik. Katılım o anlamda oldukça verimli geçti” dedi. Ancak sektörde vizeden sürücü ve yüksek maliyetler gibi sorunların devam ettiğini aktaran Dillioğlu, “Şu an en büyük problemimiz vize. Bu sorunun acil çözülmesi lazım. Çünkü ihracatçı için çok önemli. Zira kamyoncu şoför yoksa bu sefer yurtdışından gelen şoförler ile bu işler yapılıyor ve fiyatlar yükseliyor. Ayrıca maliyetler, enflasyon ve kurun sabit kalması var. Zor bir zamandan geçiyoruz, lojistik inanılmaz bir sıkıntı içinde” ifadelerini kullandı.