İbrahim ÇİÇEKÇİ
Yalıtımlı Kontinü Panel Üreticileri Derneği (PANELDER) Başkanı Celalettin Hakan Katırcı, uzun ömürlü, depreme dayanıklı, yüksek yangın dirençli ve yüksek ısı yalıtım performansına sahip olan sandviç panel kullanımının yapılaşmada ana gündem olması gerektiğini söyledi. Yapılardaki güvenliği artırmadaki en önemli unsurun, doğru çatı ve cephe panelinin tercih edilmesi olduğunu belirten Katırcı, “Merdiven altı üretimlerin sebep olduğu sorunlar deprem felaketi ile net bir şekilde görüldü. PANELDER olarak bu farkındalığı toplum geneline yaymaya çalışıyoruz” ifadesini kullandı.
“Konteyner üretiminde yoğunluk sonbahara kadar sürecek”
Sürdürülebilirliğin dünyanın gündemi olduğunu ve yapılaşmanın bu süreçte önemli bir unsur haline geldiğini ifade eden Katırcı, EKONOMİ Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu. PANELDER’in vizyonu, iklim krizi, geri dönüşüm, dayanıklı yapılar gibi birçok konuda açıklama yapan Katırcı, “Uzun ömürlü, depreme dayanıklı, yüksek yangın dirençli ve yüksek ısı yalıtım performansına sahip olan sandviç panellerle korozyon oluşumunu önlemek, mimari estetiğe sahip, güvenli ve sürdürülebilir yapılar inşa etmek mümkün” dedi.
Maraş depreminden sonra hızlıca konteyner üretimine yöneldiklerinin altını çizen Katırcı, “Küresel salgın sona erme sürecindeyken yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Türkiye ekonomisindeki bütün zorluklara rağmen, PANELDER olarak önceliğimiz ülkemizin gelişimine kesintisiz desteğimizi sürdürmek oldu. Yaşanan depremler, acil olarak konteyner ev ihtiyacını ortaya çıkardı. Depremler, yalıtımlı kontinü panel sektörünün önemini ve değerini bir kez daha gösterdi. Tüm üyelerimiz de yaşanan acı olayın yaralarını sarabilmek adına yoğun bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Tüm önceliklerini konteyner panel üretimine yoğunlaştıran üreticilerin yaşanan yoğunluğu sonbahar aylarına kadar devam edeceğini öngörüyoruz. Kârlılığa dair artan ciddi baskılara odaklanmadan, ihtiyaç duyulan üretimi kesintisiz sürdürüyoruz. Ne yazık ki, depremlerin gösterdiği üzere stratejik bir rol üstlenen sektörün sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde faaliyetlerini sürdürebilmesi için, regülasyonların ve karlılığın önündeki baskıların hafifl etilmesine ihtiyaç duymaktayız” diye konuştu.
Öte yandan, yaşanabilir gelecek amacıyla karbon salımını düşürmek ve iklim krizine dur demek için çalıştıklarını söyleyen Katırcı, “Bu kapsamda mevzuatlar, ulusal ve uluslararası kurallara uygun olarak çalışmalar yürütüyoruz. Yalıtım ve hafiflik özelliği ile iklimlendirme maliyetlerini önemli ölçüde düşüren sandviç panellerin kullanımı yaygınlaştıkça çevre bilincinin artacağını, uygun maliyetiyle de olumlu etkiler sağlanacağını düşünüyoruz ” diye konuştu.
“OSB’lerde sandviç panel kullanımı artmalı”
Yalıtımlı kontinü panel uygulamaları konusunda toplumun bilinç düzeyinin arttığını ifade eden Celalettin Hakan Katırcı, “Günümüzde inşaat sektöründe mimari açıdan daha estetik, mühendislik açısından daha güçlü ve işletme açısından daha uzun ömürlü, ısı tasarruflu ürünler tercih ediliyor. Ancak bu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. Bazı bölgelerde ve toplum kesimlerinde bu konuda yeterli bilinç düzeyine henüz ulaşılamamış olduğunu görüyoruz. PANELDER olarak, yalıtımlı kontinü panel sektörünün gelişimini desteklemek, bilinirliğini artırmak ve toplumun bilinç düzeyini yükseltmek için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle OSB’lerde sandviç panel kullanımının artması gerekiyor. Bu doğrultuda OSB yönetimlerini de ziyaret ederek sandviç panel kullanımını artırmaya yönelik görüşmeler yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.