ESRA ÖZARFAT/BURSA
Plastik Sanayicileri Federasyonu (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, ambalajlarda geri dönüştürülmüş içerik kullanımına yönelik düzenlemelerin yalnızca çevresel bir zorunluluk değil, aynı zamanda ekonomik bir gereklilik olduğunu söyledi. Geri dönüştürülmüş içerik kullanımının atıkların ekonomik değerini artırdığını ifade eden Eroğlu, bunun da toplama ve geri dönüşüm altyapısını güçlendirdiğini belirtti. “Atık artık sıradan bir çöp değil, stratejik bir ham madde haline geldi. Petrol ve doğal gaz kaynakları sınırlı olan Türkiye için bu aynı zamanda dış ticaret açığını azaltacak önemli bir fırsat” dedi. Türkiye’nin plastik üretiminde Almanya’dan sonra Avrupa’nın ikinci büyük üreticisi olduğunu hatırlatan Eroğlu, “Hem güçlü plastik sanayimiz hem de gelişen geri dönüşüm altyapımızla Türkiye’yi küresel bir geri dönüşüm merkezi haline getirebiliriz” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin geri dönüşümde küresel bir merkez olma hedefinin zaman zaman yanlış yorumlandığını belirten Yavuz Eroğlu, “Türkiye geri dönüşümde küresel merkez olmalı dediğimizde bu, dünyanın çöpünü ülkemize taşıyacağımız anlamına gelmiyor. Atık artık stratejik bir ham madde. Nasıl sanayi üretimi için petrol ve doğal gaz önemliyse, geri dönüşüm için de kaliteli atık aynı derecede değerli bir kaynak. Amaç, çevresel ve teknik kriterlere uygun nitelikli atıkları ekonomiye kazandırarak yüksek katma değerli üretim yapmak ve Türkiye’nin rekabet gücünü artırmak” dedi.
Türkiye’de oluşan atık tek başına yeterli değil
Türkiye’nin yüksek ihracat hacmi nedeniyle ürünlerin kullanım sonrası atıklarının büyük bölümünün Avrupa ülkelerinde ortaya çıktığını kaydeden Eroğlu, sadece yurtiçinde toplanan atıklarla ihtiyaç duyulan kaliteli geri dönüştürülmüş ham maddenin karşılanamayacağını söyledi. Türkiye’de kurulmakta olan depozito sisteminin atık toplama oranlarını artıracağına dikkat çeken Eroğlu, “Fransa ve Belçika gibi birçok Avrupa ülkesinde hâlâ kapsamlı depozito sistemleri bulunmuyor. Türkiye bu konuda önemli bir adım atıyor. Bu sistem, kaliteli geri dönüştürülmüş ham madde arzını artıracak” dedi.
“Avrupa’nın çevre politikaları da yeniden şekilleniyor”
Avrupa Birliği’nin çevre politikalarında sanayinin rekabetçiliğini daha fazla gözeten bir döneme girildiğini belirten Eroğlu, “Türkiye de kendi koşullarını dikkate alarak, Avrupa ile uyumlu ama gerçekçi bir yol izlemeli” dedi. Gıda ile temas eden ambalajlarda mekanik geri dönüşümün kullanımına yönelik düzenlemelerin Avrupa’daki güvenlik kriterleriyle Türkiye’de de uygulanmasını istediklerini ifade eden Eroğlu, bu alandaki mevzuat çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini söyledi.