Mehmet KAYA
Türkiye’de sağlık alanında yapılan düzenlemelerin ardından özel sağlık kuruluşları ve üniversite hastanelerine başvurular sürekli bir artış göstermişti. Ancak enflasyonun yükselmeye başladığı dönemden itibaren özel sağlık kuruluşları ve üniversite hastanelerine başvurular gerileme eğilimine girdi. Salgın dönemindeki kapanma kaynaklı düşüş dışarıda bırakılsa da bu eğilim devam ediyor. 2023 ilk çeyrekte özel sağlık kuruluşlarına başvuru önceki yıl aynı döneme göre yüzde 1,53, üniversite hastanelerine yapılan başvuru ise 2,74 azaldı. Buna karşılık ikinci basamak kamu hastanelerine ödenen ücret yüzde 73,3, özel hastanelere ödenen ücret yüzde 47,9 arttı.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), anlaşmalı özel ve üniversite hastanelerine yapılan, genel sağlık sigortası kapsamındaki başvurular ile bu kuruluşlardan yine kapsam içinde bedelini ödediği teşhis ile ilaç ve diğer giderlerin istatistiklerini yayımlıyor. Özel sağlık kuruluşlarına başvuruların çok büyük bir kısmı yine genel sağlık sigortalı kişilerden oluştuğu için bu aynı zamanda toplam başvurular için de gösterge niteliği taşıyor.
Artan bedeller, başvurularda azalmaya yol açtı
Özel kuruluşlar ile üniversite kuruluşlarında sağlık katılım bedelleri başta olmak üzere, yasal sınırlar içinde ücretlerde artışlar yaşanmıştı. Artan bedeller, bu tür kuruluşlara başvurularda azalmaya yol açtı. Benzer görünüm fatura bedellerinde de ortaya çıktı. 2023 birinci çeyreğinde, bir önceki yıl aynı çeyreğe göre başvuru sayısındaki artış nedeniyle, kişi başına maliyet düşük olsa da devlet hastanelerinde ikinci basamak hastanelere ödenen bedeller yüzde 73,38, üçüncü basamak hastaneler (araştırma ve eğitim hastaneleri) yüzde 62,42 arttı. Özel sağlık kuruluşlarına ödenen fatura bedelleri ise yüzde 39,39, üniversite hastanelerine ise yüzde 47,97 oranında arttı.
Ocak-Mart 2023 döneminde, ikinci basamak devlet hastanelerinde fatura başı ortalama maliyet 132,33 TL, üçüncü basamak devlet hastanelerinde 283,29 TL düzeyinde bulunuyor. Üniversite hastanelerinde 333,32 TL, özel hastanelerde ise 641,11 TL fatura başına ortalama maliyet hesaplandı.