İmam GÜNEŞ
Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) tarafından bu yıl 6’ncısı gerçekleştirilen Turkish Houseware by Invitation Only organizasyonu Haliç Kongre Merkezi’nde kapılarını açtı. Türk ev ve mutfak eşyaları sektöründeki üreticileri farklı pazarlardan satın almacılar ile buluşturan Invitation Only İstanbul etkinliğine Almanya’da Meksika’ya, Çin’den Güney Afrika’ya kadar 50 ülkeden 105 firma geldi.
Etkinliğin açılışında basın mensuplarıyla sohbet eden EVSİD Yönetim Kurulu Başkanı Talha Özger, etkinlikte 60 yerli üreticinin bulunduğunu belirterek, “Amacımız, ilk etapta malımızı satmaktan ziyade ülkemizi tanıtmak. Bununla beraber, Türk mutfak sektörünün gücünü de göstermek istiyoruz. ‘Türkler bunu da mı üretiyor’ dedirtmeye çalışıyoruz. İlk organizasyonumuzdan bu yana gösterdiğimiz gayretlerin meyvelerini yemeye başladık” dedi.
Önce ülke markası sonra firma tanıtımı
Organizasyonu başarılı yapan özelliklerden birinin sipariş yöntemi olduğuna değinen Özger, “Biz sadece belli bir ürünü tek bir konteynerle göndermiyoruz. Bu klasik modelin dışında müşteriler başka firmalardan da beğendiği ürünleri alabiliyor. Bu ürünleri toplayıp tek bir konteynerle gönderiyoruz. Bu da alınan siparişlerin artmasını sağlıyor. Mutfak eşyaları denildiğinde akıllara Türkiye’nin gelmesini istiyoruz. Firmalarımıza da müşteri yaklaşımı konusunda bilgilendirip, önce ülke markasının sonra firma tanıtımının yapılmasını teşvik ediyoruz. İhracat o kadar kolay bir iş değil. Sürekliliğini sağlamamız önemli.”
İhracatta kilogram birim fiyatı 3,9 dolara çıktı
İhracat pazarlarında rotayı Uzakdoğu ve Latin Amerika bölgelerine çevirdiklerini dile getiren Özger, o pazarlardan gelen satın almacılarla daha farklı ilişkiler kurduklarını ifade etti. Latin Amerika'da her sene organizasyon düzenlediklerine değinen Özger, sözlerini şöyle tamamladı: “O bölgelerde ihracatımızın da büyüdüğünü görüyoruz. Latin Amerika'ya son 7 senelik performansımıza baktığımızda yüzde 100'ün üstünde bir artışımız var. Geçen yıl ihracatımızda kilogram birim fiyatımız 3,6 dolar seviyelerindeydi. Şu anda 3,9 dolar civarındayız. Yukarı yönlü ivmemiz var. Ancak yeterli değil. Rakip ülkelere baktığımızda bizim kilogram başı ihracat değerimiz düşük kalıyor. Bu da ülke markasıyla alakalı. Algımızı yukarı çıkarırsak kendi markalarımız hak ettiği yerlere zamanla gelecektir.”
Üretici, kur kayıplarını fiyatlara yansıtmıyor
Nakliye fiyatlarının önemli bir kriter olduğunu ancak pandemiden sonra önceliğin değiştiğini belirten Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuzhan Durmuş, şu açıklamaları yaptı: “Ülkeler, firmalar artık nakliye fiyatına takılmıyor. Çünkü fiyatların anlık değiştiğini biliyorlar. Pandemi sürecinden itibaren yabancılar bizi alternatif ülke olarak biliyor. Bu da çok önemli bir avantaj. Alternatif konumumuzu kaybetmemiz lazım. Şu anda arkamızdan esen en büyük rüzgar hala bu konumda görülmemiz. Bir de bu kura rağmen çok gerileme kaydetmedik. Bu süreçte üreticiler doğru bir politika sergiliyor. Şu anki kurla bizim döviz bazında yüzde 10-15 fiyat artırmamız gerekiyor. Üretici için artan maliyetler karşısında kurun bugün 25 lira olması lazım. Herkes seçimden sonra kurun değişebilme ihtimalini öngördüğü için bu dönemi sabırla geçiriyor.”