MERVE YİĞİTCAN / PARİS
Hem içeride hem de dışarıda düşük talep ve rekabetçi fiyatlarla mücadele etmek zorunda kalan ihracatçılar çıkışı uluslararası fuarlarda arıyor. Bunlardan biri de dünyanın önde gelen yapı malzemeleri fuarlarından Batimat Paris 2024 oldu. 80’den fazla firma ile fuara katılan Türkiye; İtalya ve Çin’den sonra en yüksek katılımı gerçekleştiren üçüncü ülke... Fuara İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği de (İDDMİB) heyet düzenledi. İDDMİB’in davetlisi olarak ziyaret ettiğimiz Batimat Paris’te, İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğlu ve İDDMİB Yapı Malzemeleri Sektör Başkanı Burak Özelci ile bir araya gelerek hem fuarı hem de sektördeki son gelişmeleri konuştuk.
“Firmalar karsız da olsa sipariş alıyor”
İDDMİB Başkanı Tecdelioğlu, fuarın Türkiye’de ihracatçıyı zorlayan düşük kur politikasına rağmen iyi geçtiğini ve milyar doların üzerinde bir işbirliğin doğmasını beklediklerini ifade etti.
Rekabetçi bir kur olmamasına rağmen ihracatçıların iş yapma iştahının yüksek olduğunu dile getiren Tecdelioğlu, “Önümüzdeki yılla ilgili bütçeler ve kontratlar konuşuluyor. Birçok firmanın sipariş aldıklarını görüyoruz. Firmalarımızın ihracat yapma iştahı halen çok yüksek, çünkü yapmak zorundalar. Yurtdışından döviz bazında hammadde alıyorlar ve bu hammaddenin karşısında ihracat yapma mecburiyetleri var. Bu mecburiyeti karşılayabilmek için de kârsız da olsa sipariş alıyorlar” dedi.
Demir ve demir dışı metaller sektöründe ihracatın düşük gittiğini hatırlattığımız Tecdelioğlu, miktar bazında daha fazla satış yaptıklarını ancak fiyatları düşük tutmak zorunda kaldıklarını belirterek, “Artık katma değerli ürün gerçekten önemli. Farklılaşmamız ve herkesin yaptığını değil, herkesin yaptığının dışında ürünler yapıyor olmamız lazım” diye konuştu.
Türkiye’de dış pazarın düşük kurla, iç pazarın yüksek faizle bastırıldığının altını çizen Tecdelioğlu, şöyle devam etti: “Beklentimiz kasımda bir faiz indirimi. Eğer böyle bir sinyal gelirse bize umut olur. Zira faiz indirimi sinyalinin geç gelmesi umudumuzu ve heyecanımızı maalesef kaybettiriyor. Hem içeriyi hem de hem dışarıyı bastıran bir krizi ilk defa yaşıyoruz. Şu anda sanayicilerimiz verimlilik, tasarruf tedbirleri ve rekabet edebilmeyle ilgili çok ciddi hesaplar yapıyor. Bu hesabı yaparken de karşımıza bu sefer işçi çıkarma geliyor. Norm kadromuzu kaybetmek istemiyoruz, çalışanlarımızı çıkarmak istemiyoruz. İhracatçılar olarak kısa çalışma ödeneği benzeri bir destek talep ediyoruz ve bununla ilgili Çalışma Bakanlığı’na yazılı dilekçemizi verdik. Şu an ihracatçı bir can suyu istiyor. Yoksa fabrikalar kapanıyor, çalışanlar çıkarılıyor ve gelen işlerde büyük zararlar ediliyor. Bu zararlar maalesef artık taşınabilir olmaktan çıktı. Öte yandan Çin’in ihracatçısına verdiği destek ve teşvikleri artırması da bizi zorluyor. Zaten Çin’le zor mücadele ediyorduk, şimdi daha kötü durumdayız. Bu ortamda biz de devletimizden ihracatçıya özel destek istiyoruz.”
“Ruhsatlar alınıyor ama şantiyeler kurulamıyor”
Yapı malzemeleri sektörüne yönelik de konuşan Tecdelioğlu, Türkiye’nin 400 bin konutluk ihtiyacı olmasına karşın piyasa şartları nedeniyle bu talebin ötelendiğine dikkat çekti. Tecdelioğlu, “Şu an insanlar ev kredisi alamadığı ve sıfır konutla ilgili borçlanma yapamadıkları için yenileme ve kentsel dönüşüm projelerinde yüzde 50’ye yakın yavaşlama var. Ruhsatlar alınıyor ama şantiyeler kurulamıyor. Her ruhsattan sonra 2 yıl süre var ve bu 2 yılın geçmesi bekleniyor. Çünkü insanlar parasını faizde tutuyor, konuta yatırmak istemiyor. Faiz daha büyük para kazandırıyor. Bu nedenle faizlerin geriye gelmesi ve düşecek algısının yaratılması birçok yatırımcıyı konuta yöneltir” değerlendirmesinde bulundu.
Özelci: Türk malını Fransız tüccarlarla Afrika’ya satacağız
İDDMİB Yapı Malzemeleri Sektör Başkanı Burak Özelci, iki yılda bir düzenlenen yapı endüstrisinin önemli buluşma Batimat’a 9’uncu kez katıldıklarını söyledi. Fuarın, geçen yıl sektörün 1 milyar dolar ihracat yaptığı Fransa ve özellikle Afrika bölgesi için stratejik önem taşıdığını kaydeden Özelci, “Tam bir köprü niteliğinde ve bu köprüyü en iyi şekilde kullanmak istiyoruz. Burada sadece Fransa’daki 66 milyon insanı değil, 1 milyara yakın nüfuslu Afrika’yı hedefliyoruz” dedi.
Afrika’da alım gücü yüksek bir sınıfın da olduğuna işaret eden Özelci, sözlerini şöyle sürdürdü: “Afrika’da Avrupa malına karşı ciddi ilgi var. Bir taraftan Çin’le mücadele etmeye devam edeceğiz ama katma değerli mal satmak istiyorsak Fransız tüccarlarla yapacağımız iş birlikleri bu pazarlarda önemli olacak. Ürünlerimizi Türk malı olarak Fransızlar aracılığı ile daha kolay satabiliriz. Yapı malzemeleri sektörünün ihracatının yüzde 3’ü Fransa iken Afrika pazarı yüzde 15’i buluyor ve pazar gelişiyor. Bu pazar için iştahımızı artırmamız ve hem Fransa hem de Afrika kıtası için ayrı stratejiler oluşturmamız lazım.”