Mehmet Nabi BATUK
Yaklaşık 7 aylık bir firma olmasına rağmen 12 çatı tipi proje, 5 de arazi tipi projede olmak üzere yaklaşık 20 megavatlık GES projesi sözleşmesi imzalayarak sektöre hızlı giriş yapan My Tech Enerji, Mersin’de bölge dışı enerji firmalarının payını düşürüp yılsonuna kadar en az 100 megavat proje üstlenmeyi hedefliyor.
Türkiye’nin 17 farklı bölgesinde kurulan toplam 200 megavat kapasiteli birçok GES projesinde görev yapan Yüksek Makine Mühendisi Mehmet Yürekdelen tarafından kurulan ve Temmuz 2022’de faaliyetlerine başlayan My Tech Enerji, Mersin’de artan güneş enerji santrali yatırımlarında bölge dışı enerji firmaların hakimiyetine son vermeyi amaçlıyor.
Mersin’de GES kurulumu yapan bölge dışından firmaların servis hizmetlerinde eksik kaldığını ve yatırımcıların kısa ve orta vadeli mağduriyetine sebep olduğunu belirten Mehmet Yürekdelen, yaşanan sorunların artmasıyla gelen yüksek talepler nedeniyle My Tech Enerji’yi kurduğunu kaydetti. Yürekdelen, “Yüksek enerji tüketimine sahip olan firmalara mahsuplaşma usulüyle Türkiye’nin tüm alanlarında GES yatırımı yapmasına olanak tanıyan yasal düzenleme ile birlikte şehrimize yüksek bir GES talebi gelmeye başladı. Çünkü yüksek güneşli gün sayısına sahip olan Mersin’de yapılan yatırımların kendisini amorti etme hızı Karadeniz, İç Anadolu ve Ege’ye nazaran 1.5 kat daha hızlı gerçekleşiyor. Bu talebi bölge içinden karşılamak üzere hızlı bir yapılanma ve operasyonel kapasite oluşturduk. Beyaz yakada her biri alanında uzman 5 mühendis ve operasyonel süreçleri yönetmek üzere 10 kişilik elektrik ve mekanik formen istihdamı gerçekleştiriyoruz. Proje uygulama aşamasında projelerin büyüklüğüne göre istihdamımız 250 kişiye kadar yaklaşıyor. Aylık 10 projeyi eş zamanlı olarak yürütebiliyoruz. Özellikle tarım ürünleri ve plastik sektöründen yeni talepler alıyoruz. Ocak ayında sözleşmesini imzaladığımız 1,5 milyon dolar bütçeli projenin kurulumuna başladık. Yılsonuna kadar en az 100 megavat güce sahip olacak yeni arazi ve çatı tipi GES’leri devreye almayı planlıyoruz. Çatı tipinde en az 15 milyon dolarlık bir yatırıma imzamızı atmayı hedefliyoruz” diye bilgi verdi.
Projelerine 25 yıl yüksek verim garantisi veriyor
Kurdukları servis ekipleriyle GES’lerde meydana gelen arızalara en geç 2 saat içerisinde müdahale edebildiklerini ifade eden Mehmet Yürekdelen, “Bölge dışı enerji fi rmaları, kendi projelerinde yaşanan sorunlara müdahale konusunda lojistik dezavantajlar nedeniyle hızlı yanıt veremiyorlar. Bu durum yatırımcılarımızın kısa ve uzun vadeli mağduriyetine sebep oluyor. Güneş enerjisinde saniyelerin bile önemi büyük. Bu nedenle 2022 yılında bölge dışı enerji fi rmaları tarafından kurulan sorunlu GES projelerinde önemli çözüm ortağı olduk. GES projelerinde yıllardır kazanmış olduğumuz tecrübeleri kullanarak ve yaptığımız AR-GE çalışmaları sonucunda kullandığımız ürünlerin tamamını tesisin en az 25 yıl çalışmasına olanak sağlayacak şekilde dizayn edip ürünlerimizi buna göre seçiyoruz. Projemize en az 25 yıl yüksek üretim verimliliği garantisi sağlıyoruz. 25 yılın ardından da kurduğumuz GES’ler en az yüzde 80 verimlilik oranıyla çalışmaya devam ediyor” diye konuştu.