Kültürpark’ta İzmir Enternasyonal Fuarı içinde İzmir Mermer Günleri adlı mütevazı bir etkinlikle 1989’da temelleri atılan Marble İzmir Fuarı, 1995’te ilk kez fuar olarak düzenlendi. 47 katılımcı ve 4 bin 719 ziyaretçi ile 30 yıl önce yola çıkan Marble İzmir, her yıl biraz daha büyüyerek günümüzde doğal taş sektörünün dünyadaki en büyük buluşma noktalarından biri haline geldi. Marble İzmir artık binden fazla katılımcıyı ve 100’den fazla ülkeden on binlerce profesyonel ziyaretçiyi ağırlıyor. Fuar, yalnızca dünyadaki doğal taş rezervlerinin üçte birine sahip olan ülkemizin doğal taşının tanıtılması ve pazarlanmasını değil, aynı zamanda sektördeki son teknolojik gelişmelerin ve yeniliklerin de sergilenmesini sağlıyor. Maden ocaklarından nihai ürünlere kadar uzanan geniş bir yelpazede, doğal taşın farklı kullanım alanları ve yeni trendleri fuarda görülebiliyor. Marble İzmir - Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı bu yıl 9 - 12 Nisan tarihleri arasında sektörü Fuar İzmir’de bir kez daha bir araya getiriyor. 30. yıla özel etkinliklerin de yer aldığı fuar dünyanın dört bir yanından katılımcı ve ziyaretçileri ağırlıyor.
Marble İzmir’in sağladığı ticaret hacmiyle bu yıl da sektöre umut olmaya devam edeceğini dile getiren İzfaş Genel Müdürü Tuğçe Cumalıoğlu, “Marble İzmir’de tüm doğal taş firmaları Fuar İzmir’in kapalı hollerinde yer alıyor. C holünün büyük bir kısmı ile D holünün tamamı ise makine ve teknoloji firmalarına tahsis edildi. Blok mermer alanında da geçtiğimiz yıl olduğu gibi renk renk, çeşit çeşit yüzlerce blok doğal taş sergileniyor. 30’uncu yılına özel olarak farklı etkinliklerle taçlandırılacak olan Marble İzmir, doğal taş sektörüne yön veren isimleri, üniversiteleri, mimarları, tasarımcıları ve sanayicileri de bir araya getirecek. Fuarda, sektördeki son teknolojik gelişmeler, sürdürülebilir madencilik uygulamaları ve dijitalleşme süreçleri ele alınacak. ‘Mermerde Otorite’ teması altında düzenlenecek etkinlikler arasında sektör panelleri, B2B görüşmeler, tasarım sergileri ve çeşitli seminerler yer alacak” diye konuştu.
Alım heyetleri düzenlenecek
Marble İzmir için ABD, Orta Doğu, Asya ve Avrupa bölgelerindeki ticari ataşeliklerle iş birlikleri yapıldığını ifade eden Cumalıoğlu, “Fuara dünyanın dört bir yanından katılımcılar ve ziyaretçiler bekliyoruz. Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle alım heyeti programları organize edildi. Bu programlar kapsamında hedef ülke olarak belirlenen Çin, Hindistan, Mısır, Rusya, Birleşik Krallık, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Irak’tan yüzlerce yabancı profesyonel alıcı ağırlayacağız. Fuar süresince düzenlenecek B2B görüşmelerle katılımcı firmaların alıcılarla hızlı ve etkili biçimde görüşmesini sağlayacağız. Web sayfası üzerinden ABD’den Çin’e kadar dünyanın her kıtasından yabancı ziyaretçi başvuru kaydı aldık” dedi.
Doğal taş tasarımcıları 7'nci kez yarışıyor
Marble İzmir kapsamında, bu yıl 7. Uluslararası Değişik Doğal Taş Tasarım Yarışması da gerçekleşeceğine dikkat çeken Cumalıoğlu, “Genç tasarımcıların sektöre kazandırılmasını amaçlayan bu yarışmanın bu yılki teması mobilya olarak belirlendi. Yarışmaya 12 ülkedeki 66 üniversiteden, toplam 892 başvuru yapıldı. Seçilen 25 tasarım üretime geçecek, böylece doğal taştan üretilen mobilyalar konusunda yenilikçi yaklaşımlar hayata geçirilmiş olacak. Dereceye giren tasarımcılara 600 bin TL ödül dağıtılacak” diye konuştu.
Marble İzmir, doğal taş ihracatının can damarı
1998’den bu yana Uluslararası Fuarlar Birliği (UFI) üyesi olan Marble İzmir’in, Türk doğal taşının dünyaya açılarak pazar payını artırması ve yeni pazarlara ulaşılması açısından büyük önem taşıdığını söyleyen Tuğçe Cumalıoğlu, “Marble İzmir’in ilk yılında Türkiye’nin doğal taş ihracatı 77 milyon dolarken yıllar içinde fuarın da katkısı ile ihracat geçtiğimiz yıl 1,88 milyar doları aştı. Sektör fuarı, fuar da sektörü büyüttü ve Marble İzmir, yıllar içinde doğal taş ihracatının can damarı haline geldi. Türkiye’nin doğal taş sektöründe dünya rezervlerinin üçte birine sahip olma avantajı yanında, renk ve desen zenginliğine de sahip olmasının da etkisiyle son 10 yılda, doğal taş ihracatı, Türkiye ekonomisine yaklaşık 20 milyar dolarlık katkı sağladı. Fuar, özellikle Türkiye’nin doğal taşta en fazla ihracat yaptığı ülkeler olan Çin, Hindistan, ABD başta olmak üzere Avrupa ve Orta Doğu’dan da alıcıları bir araya getirerek yeni ticari iş birliklerine kapı aralıyor. Çin, özellikle blok mermer ihracatında birinci sıradaki yerini koruyor. Geçtiğimiz yıl da Çin’e, ülkemizin toplam blok taş ihracatının yüzde 63,7’lik kısmını oluşturan 388 milyon 463 bin dolarlık blok doğal taş ihracatı gerçekleştirildi” görüşlerini dile getirdi.