Tuba CANPOLAT
Gaziantep’te hizmet veren Uğur Teknolojik Pompa Sistemleri’nin Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Atçı, su teknolojisi sektörü, Çin’den getirilen malzemeler nedeniyle iç pazarda rekabet sorunları yaşadığını ifade etti.
Atçı, iç piyasada yaşanan en önemli sorunun rekabet dengesini bozan Çin menşeli ürünler olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “Sektörel olarak zorluklar çektiğimiz konular var. Biz ithal ürünleri vergisini ödeyerek ediniyoruz ama bölgenin doğusunda birçok kentte Çin ürünleri kaçak olarak ülkeye giriyor. Bu durum da bizi zora sokuyor, rekabette sorun yaşanıyor. Vergisiz kaçak ürün temin ödeyince piyasanın rekabet dengesini bozuyorlar.”
“Sektörde ithalat ağırlıkta olduğu için maliyet yükseliyor”
Ekonomide yaşanan gelişmelerin tüm etkilerini sahada yaşadıklarını kaydeden Atçı, finansa erişim sıkıntısı yaşadıklarının altını çizdi. Atçı, “Sektörde girdi maliyetleri yükseldiği için yaşadığımız sorunlar bitmiyor. Biz inşaat sektörüyle paralel olarak, konutlara ve iş yerlerine su sistemleri kuruyoruz. Girdi maliyetleri yükseldi. Bizde sektörel olarak yerli üretim daha az, genelde ithal ürünler var. İthal ürünlerde de dövizden kaynaklı maliyetlerimiz sürekli artış gösteriyor. Ekonomik olarak zor zamanlardan geçiyoruz, kredilerde yaşanan zorluklar ve insanların konut almasının önündeki engeller bizi de dolaylı olarak etkiliyor” dedi.
1986 yılında kurulmuş bir aile şirketi olarak tek şubede hizmet verdiklerini belirten Atçı, “25 kişiyi istihdam ediyoruz. Ağırlıklı iç pazarda faaliyet gösteriyoruz. Yurt dışında da proje bazlı çalışmalara katılıyoruz. Kazakistan’da devletin yaptığı toplu konut projelerinde inşaat firmalarına ürün temini sağladık. Bölgemizde de depremden kaynaklı yeni yapılar inşa ediliyor. Deprem sonrası yapılan inşaatların malzeme temini Gaziantep’ten yapılıyor. Bu anlamda da sektör olarak yoğun bir süreç geçiriyoruz” şekliden konuştu.