İMAM GÜNEŞ
Geçen yıl yüzde 8,7 artış ile 16,1 milyar dolara ulaşan ve en fazla ihracat yapan 5’inci sektör olan çelik, yeni yıla da iyi başladı. Ocak ayında 1 milyar 252 milyon dolarlık ihracat ile geçen yıla göre yüzde 12,4 artış kaydeden sektör, bu yıl hem tonaj hem de değer olarak beklentilerini artırdı. 2024 yılında 17,7 milyon ton olan ihracat miktarını 2025 yılı için 18 milyon ton ve üzeri olarak planlayan sektör, değer bazında da 17 milyar doları aşmayı hedefliyor.
Bu yıl hedeflerin veri olarak pozitif görünmesine karşın kârlılık açısından makul bir yıl beklemediklerinin altını çizen Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı Adnan Aslan, şu bilgileri verdi: “Önümüzde Suriye ve Ukrayna gibi iki fırsat var. Ayrıca Filistin’e ihracatımız devam ediyor. İsrail’e ise barış sürecinin gidişatına göre bir ihtimal Haziran ayından sonra ihracatın resmi olarak açılabileceğini düşünüyoruz. Savaşlar bittiğinde, talepler gelmeye başladığında daha iyi bir dönem geçireceğiz. O yüzden bu yıl önemli olan işlerin devamlılığı. Ne kadar az zarar etsek o kadar iyi. Daha iyi fırsatları değerlendirebilmemiz için bu süreci hareketli geçirmemiz gerekiyor.”
Afrika’da Çin’e karşı akreditif avantajı
Trump’ın getirdiği vergilerin sektörü çok fazla etkilemeyeceğini kaydeden Aslan, ABD’ye yıllık ortalama yüzde 27-31 arasında vergi ödediklerini, ihracatta geçen yıla benzer bir sonuç beklediklerini söyledi. Hedef pazarlarının Kuzey Afrika, Batı Afrika ve Güney Amerika olduğunu aktaran Aslan, “Afrika’daki en önemli avantajımız oradaki tüccarların akreditif açamaması. Çoğu ülkede bankacılık sistemi daha oturmamış durumda. Avrupalı ve Türk tüccarlar buradaki üreticilerden malı alıp açık hesap satıyorlar. En büyük rakibimiz Çinliler ise devlet sektörü olduğu için açık hesap çalışamıyorlar” dedi.
Suriye’de 2 milyon tonluk fırsat
Suriye’deki durumun normalleşmesi ile birlikte İskenderun’daki üreticilerin Suriye’ye mal satmaya başladığı bilgisini veren Aslan, asıl hacmin yılın ikinci yarısından itibaren başlamasını beklediklerini dile getirdi. Suriye’ye sadece 200 bin tonluk bir ihracat yapıldığını ifade eden Aslan, “Bölgedeki durumun normalleşmesi ile birlikte yılın ikinci yarısında 750 bin ton civarına ulaşabiliriz. Oradaki potansiyel ise 2 milyon ton seviyesinde. Dolayısıyla ciddi bir fırsat var ve eğer her şey yolunda giderse bizim ihracat rakamlarımız üzerinde kayda değer bir etki yaratacak” şeklinde konuştu.
3 Çinli firma Gebze’de depo açtı
Çinli firmaların Türkiye’ye olan ilgisinin arttığının altını çizen Adnan Aslan, geçen yıl üç firmanın Gebze’de depo açtığını söyledi. Bu firmaların daha önce Türkiye’de ofislerinin ve satış ekiplerinin olduğunu şimdi ise açtıkları depolarla iç pazara daha kolay mal verebileceklerini kaydeden Aslan, özellikle yassı ürün grubunda bir rekabet sorunu oluşabileceğini belirtti.
8 firma halka arz hazırlığında
İç pazarda şu anda en fazla çeliğin hızlı tren projelerinde tüketildiğini belirten Adnan Aslan, bunun yanında deprem konutlarındaki projeler için de ciddi bir çelik talebi olduğuna değindi. Aslan, 81 ilde başlayacak sosyal konut seferberliğinin de sektörde önemli bir hareket yaratmasını beklediklerini dile getirdi. Aslan, çelik sektöründeki 8 firmanın bu yıl halka arz olacaklarının da bilgisini verdi.