FİKRİ CİNOKUR/ANTALYA
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) nisan ayı üye toplantısı Antalya Megasaray Oteli’nde Vali Hüsnü Şahin’in katılımıyla gerçekleşti.
Dünya turizm gelişmeleri hakkında bilgi veren Kavaloğlu, küresel düzeyde gastronomi turizminin geliştiğini söyledi. Gezgin turistlerin yüzde 34’ünün yerel mutfaklarını beğendiği ülkeleri tercih ettiğini belirten Kavaloğlu, şöyle konuştu:
‘’Dünya Turizm Örgütü 2024 raporuna göre, küresel gastronomi turizm pazarı her geçen yıl büyüyor. Avrupalı turistler, toplam seyahat bütçelerinin yaklaşık yüzde 25’ini yiyecek ve içecekler için harcamaya istekli. Bu oran, gidilen yerin kalitesine göre, yüzde 15 ile 35 arasında değişebiliyor. Gastronomi turizmi hızla büyüyor. Küresel gastronomi turizm pazarı 2024 yılında 13,83 milyar dolar büyüklüğe ulaştı. Bu rakam 2034 yılına kadar 85,04 milyar dolara çıkmasının ve yıllık bileşik büyüme oranının yüzde 19,92 olması bekleniyor. Avrupa gastronomi turizm pazarı büyüklüğü ise 2024’te 4,84 milyar dolar olarak belirlendi. Bu pazarın 2034’te yaklaşık 19 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor.''
Y ve Z Kuşağı sosyal medya ile seyahat ediyor
Yeni nesil turistlerin sosyal medya kullanımın arttığına dikkat çeken Kavaloğlu, ‘’Z ve Y kuşağı alışılmadık ve görsel açıdan dikkat çekici mutfak deneyimlerine yöneliyor. Avrupalı turistlerin yüzde 18’i, yerel mutfağın gittikleri ülkenin kültürünü anlamalarına katkı sağladığını söylüyor.’’ dedi.
Gastronomi turizminde yeni pazarlar
Gastronomi turizminde en yüksek potansiyele sahip ülkelerin Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık olarak öne çıktığını, Fransız turistlerin yüzde 39’u, Almanların yüzde 34’ü ve Britanyalıların yüzde 40’ının seyahat tercihlerini yeme-içme kültürüne göre belirlediğini vurgulayan Kaan Kavaloğlu, Türkiye’nin Fransa pazarında yoğun tanıtım atağı başlatması gerektiğini söyledi.
Turizm toparlanıyor
Başta Antalya olmak üzere Türk turizminin yılın ilk üç ayında sıkıntılı bir süreç yaşadığını ve büyük oranda düşüş yaşandığını belirten Kavaloğlu, şunları kaydetti:
‘’Turizmde 2025 yılı ilk çeyreğinde sıkıntılı bir dönem yaşadık. Antalya’daki otellerimiz ilk üç ayda zarar dönemi yaşadı. Nevruz döneminde Antalya’ya gelen İranlı turist sayısında yüzde 40 düşüş yaşandı. Paskalya tatilinin Nisan ayına kaymasıyla turist sayısında bir toparlanma başladı. Nisan ayında geçen yılın aynı ayın rakamını aştık. Yüksek sezonda ve yılsonu itibariyle daha iyi olacak.’’
Turizm boks ringi gibi…
Antalya Valisi Hulusi Şahin de konuşmasında turizmi boks ringi ve boksörlere benzetti. Türkiye’nin ve Antalya’nın Dünya turizminde ilk 5 sırada yer almasının büyük bir başarı olduğunu anlatan Şahin, şunları kaydetti:
‘’Büyük bir başarı elde edilmiş dünyanın bu kadar zor bir sektöründe dünyanın ilk beş arasına girmek gerçekten müthiş bir başarı. Bu coğrafyaya bu güzel şehre bir borcumuz var. Yılbaşından beri yoğun bir denetim faaliyetleri yapıyoruz, Denetimin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü eğer denetim yapmazsanız kamu yönetiminde o faaliyet her ne faaliyet ise o faaliyeti yapanın vicdanına teslim olursunuz. Her zaman da o vicdan işlemeyebilir. O zaman gerçekten sıkıntılar yaşanabilir.’’
Turizmin çok kaygan bir sektör olduğuna dikkat çeken Vali Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
‘’Turizm sektörü de maalesef çok kaygan bir zeminde hareket eden bir sektör. Turizm bir boks maçına benziyor. Eğer gardınızı bir an dahi düşürürseniz kroşeyi yersiniz. Bu turizm sektörü açısından belki tam da doğru bir metafor değil. Çünkü bazen ringin dışından da yumruk gelebiliyor. Yani öyle bir iş yapıyorsunuz ki hem rakiplerinizden yumruk yeme riski her an var. Hem de jeopolitik riskler mevsimsel problemler yani kontrol edemediğiniz problemlerle de her an karşılaşabilirsiniz. O zaman güçlü olmak lazım, her an uyanık olmak lazım ve çok büyük bir başarı elde edilmiş dünyanın bu kadar zor bir sektöründe dünyanın ilk 5'ine girmek gerçekten müthiş bir başarı. Bunun devamı en az o kadar bir başarıdır."