HASAN COŞKUN/SAKARYA
Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin Sapanca Gölü kıyısında hayata geçireceği “Sapanca Park Projesi”, Kırkpınar’da düzenlenen törenle başladı. 100 bin metrekarelik yeşil alan ve çevreci yapısıyla proje, gölün doğal dokusunu koruyarak bölgeye yeni bir yaşam alanı kazandıracak.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı desteğiyle yürütülen Sapanca Park Projesi, gölün kıyı çizgisine müdahale edilmeden, tamamen doğayla uyumlu şekilde inşa edilecek. Dolgu yapılmadan uygulanacak proje, kuru pere sistemi ile inşa edilerek gölün su ve hava döngüsünü koruyacak. Tüm yapı malzemeleri, geri dönüştürülebilir ve ekolojik standartlara uygun ürünlerden seçilecek.
Projenin ilk etabı Kırkpınar ve Sapanca merkez arasındaki 6 kilometrelik bölümde başlatıldı. 150 milyon TL yatırım bedeliyle yürütülen çalışmalarda yürüyüş ve bisiklet yolları, ahşap iskeleler, dinlenme alanları, çocuk oyun grupları, kafeteryalar ve sosyal donatı alanları yer alacak. Ahşap malzemelerin kullanıldığı yeni mimari doku, Sapanca Gölü’nün doğal güzelliğiyle bütünleşecek.
100 bin metrekarelik ekolojik alan
Proje kapsamında göl kıyısında 37 bin metrekare alanda hidro tohumlama tekniğiyle yeşil alan oluşturulacak. Ayrıca 100 bin metrekarelik bölgede ekolojik peyzaj çalışmaları yürütülecek ve 1 milyon metrekare alanda binin üzerinde yetişkin ağaç yer alacak. 37 kilometrelik hattın 26 kilometresi Sakarya, 11 kilometresi Kocaeli sınırları içinde bulunuyor.
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, projenin 2026 yılının ilk çeyreğinde tamamlanacağını belirterek, “Bu proje sadece bir park değil, doğayla uyumlu bir yaşam alanıdır. Gölümüzün ekolojik dengesini koruyarak, hiçbir şekilde dolgu yapmadan hayata geçiriyoruz. ‘Sapanca Park’, 1 milyon metrekarelik yeşil dokusuyla şehrin yeni nefes alanı olacak. Bu bölgeyi yalnızca şehrin değil, ülkemizin örnek doğa projelerinden biri haline getireceğiz.” dedi.
Sapanca Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı da törende yaptığı konuşmada, projenin bölge ve ülke için önemli bir çevre yatırımı olduğuna dikkat çekti. 
Yazıcı şunları söyledi: “Bu sadece Sapanca’ya değil, tüm Türkiye’ye ve hatta dünyaya örnek olacak bir çalışmadır. Sapanca Gölü, hem doğası hem de biyolojik çeşitliliğiyle ülkemizin en nadide alanlarından biridir. Bu mirası gelecek nesillere taşımak hepimizin görevidir.”