HASAN COŞKUN/SAKARYA
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akgün Altuğ, Sakarya’dan 2026 Mart döneminde önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 15,1’lik düşüşle 338 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.
Çalışan, üreten, rekabet ortamına ve coğrafik gerilimlere rağmen dünyayla rekabet etmek için çabalayan tüm iş dünyasına teşekkür eden Başkan Altuğ, artan gerilimlerin ticarete darbe vurduğunu söyledi.
Günümüzde ihracat yapma modelinin sadece üret-pazarla-sat denkleminden çok daha fazlasını gerektirdiğini ifade eden Altuğ şunları söyledi: “Artan gerilimler en çok da dünya ticaretine darbe vuruyor. İşleyen sistemler, planlanan üretim ve sevkiyat süreçleri 1 günde tamamen yerle bir oluyor; bunun güncel örneğini ABD-İsrail ve İran arasındaki gerilimde yaşıyoruz. Körfez ülkelerine ihracatımızda düşüş oranı yüzde 70’lerde, ham madde ithalatını bu bölgeden sağlayan iş dünyamız yeni çözüm yolları arıyor. Bu zor koşullarda rekabetçi konumumuzu daha da güçlendirmemiz gerekiyor. Savaşla birlikte artan petrol ve ham madde fiyatlarına ilişkin ciddi sorun yaşayan iş dünyamıza desteklerin hızlı bir şekilde devreye alınması gerekiyor. Ülkemiz yanı başında yaşanan gerilimlere rağmen altyapısı güçlü şekilde güvenli üretim ve ticaret limanı olarak görülüyor. Bu süreçte rekabetçiliğimizi kaybetmememiz adına destek şart.”