HASAN COŞKUN/SAKARYA
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Başkanı Akgün Altuğ, üretim yaparken yalnızca kendi maliyetlerimizi değil dünyanın içinde bulunduğu belirsiz düzeni de dikkate almak gerektiğini söyledi.
Altuğ, dünya genelinde yaşanan mevcut siyasi ve ekonomik tabloya rağmen iş dünyasının en büyük gücünün ise zorlukları görürken umudunu kaybetmemesi olduğunu vurguladı.
“Belirsizliğin arttığı bu dönemde üretmekten ve rekabetten vazgeçmemeliyiz. Ancak şunu net bir biçimde ifade etmeliyim ki, rekabetin şartları da ağırlaşmıştır.” diyen Altuğ, şöyle devam etti: “Özellikle en büyük ticaret ortağımız olan Avrupa Birliği’nin sınırda karbon düzenleme mekanizması 1 Ocak 2026 itibarıyla mali yükümlülükleriyle birlikte yürürlüğe girdi. Bu düzenlemenin ihracat maliyetlerimiz üzerinde ciddi bir baskı oluşturacağı açıktır. Ancak bu süreci yalnızca bir risk olarak değil, aynı zamanda önemli bir dönüşüm fırsatı olarak da görmek zorundayız. Yükümlülüklerimizi zamanında ve doğru şekilde yerine getirdiğimiz takdirde, üreticimizin rekabet gücü korunacak, hatta birçok alanda daha da güçlenecektir. Fabrikalarımızı sürdürülebilir altyapılarla donatmalı, üretimimizi yeşil enerjiyle, çevreyle uyumlu, sıfır atık odaklı ve karbon ayak izi düşük bir yapıya kavuşturmalıyız. Bu dönüşüm, geleceğimiz açısından artık ertelenemez bir zorunluluktur. Bu zorunluluktan yola çıkarak SATSO olarak geçen sene hazırladığımız ve destek almaya hak kazanan Avrupa Birliği Projesi Greenshift kapsamında üyelerimizin yeşil dönüşüm sürecinde yürüteceği çalışmalara destek olacak mevzuat uyumu, teknik rehberlik ve uygulamaya dönük çözümler sunacak kalıcı bir merkez kuracağız. Elbette çevresel sürdürülebilirlik tek başına yeterli değildir. Bu süreci besleyecek temel unsur teknolojik derinlik ve katma değerdir. Artık geleneksel yöntemlerle yetinme dönemi geride kalmıştır.”