HASAN COŞKUN/SAKARYA
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Temmuz ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Erdem Ercan başkanlığında Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cem Gün, yönetim kurulu üyeleri ve meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Meclis toplantısında yaptığı konuşmada orman yangınlarına da değinen Cem Gün, orman yangınlarının ardından yapılacak yeniden ağaçlandırmada doğru türlerin seçilmesinin hayati önem taşıdığını vurguladı.
“Doğaya borcumuz, onu sadece onarmak değil, daha dirençli ve sürdürülebilir biçimde yeniden kurmaktır.” diyen Gün, şöyle devam etti: “Eskişehir’deki orman yangınında şehit olan orman işçilerimiz ve AKUT gönüllülerimizi bir kez daha rahmetle anıyor, ailelerine ve milletimize başsağlığı diliyorum. Yanan orman alanlarına yeni dikilecek ağaçların ynıcı iğne yapraklı türler yerine, nem tutma kapasitesi yüksek, yangına daha dirençli geniş yapraklı ağaçların tercih edilmesi zorunluluktur. Türkiye’nin iklim koşulları da göz önüne alındığında, meşe, ıhlamur, kestane, akçaağaç gibi yerli geniş yapraklı türler doğal bir savunma hattı oluşturacaktır. Biz de doku kültürü laboratuvarımızda bu ihtiyacı karşılayacak fidanları üretiyoruz ve Tarım ve Orman Bakanlığımızla iş birliğine hazırız. SATSO olarak 'Birlikte Yeşeririz, Birlikte İyileşiriz' diyerek yeni bir ağaçlandırma kampanyası başlatıyoruz. Kampanya, Orman Genel Müdürlüğü aracılığıyla tamamen resmi ve güvenli şekilde nakdi bağışlarla yürütülecek. Bağışçılarımız, dilerlerse hangi ilçedeki yangın alanı için destek olmak istediklerini kendileri belirleyebilecek. Böylece katkılar doğrudan o bölgedeki yeniden yeşermeye ulaşacak. Bu dayanışma ile hem doğaya karşı sorumluluğumuzu yerine getirecek, hem de yaralarımızı sarmaya çalışacağız.”
Nefes Kredisi
Cem Gün, meclis toplantısında yaptığı konuşmada genel ekonomi ile ilgili olarak ise içinde çinde bulunduğumuz ekonomik ortamın, dış pazarda daralan talep ve yurt içindeki yavaşlama nedeniyle firmaları ciddi şekilde zorladığını söyledi.
Gün, artan hammadde, enerji, işçilik ve lojistik maliyetlerinin rekabet gücünü azalttığını ve sürdürülebilirliği tehdit ettiğini belirtti.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde sağlanan Nefes Kredisi’nin işletmeler için önemli bir destek olduğunu ve geçici bir rahatlama sağladığını ancak, mevcut ihtiyaçların çok daha büyük olup, daha uzun vadeli çözümlere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Cem Gün, iş dünyasının beklentisinin; işletmelerin ayakta kalabilmesi ve üretimin sürdürülebilmesi adına, daha fazla firmayı kapsayan, düşük maliyetli ve erişilebilir kredi imkanlarının hızla devreye alınması olduğunu ifade etti.