EKONOMİ/BURSA
Türkiye’nin en yoğun nüfuslu ve en dinamik bölgesi olan Marmara Bölgesi’ni bütüncül bir bakışla ele alan, yerel yönetimler başta olmak üzere akademi, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcilerinin aktif katılımıyla şekillenen ‘Marmara’nın Ritmi’ başlıklı panel ve çalıştay programı Bursa’da yapıldı. Marmara Belediyeler Birliği (MBB) ile İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) ortaklığında Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Planlama Ajansı’nın (BursaPlan) ev sahipliğinde düzenlenen çalıştay ile Bursa, Bilecik ve Yalova’nın yerel yönetimler bağlamında mevcut durumları, sorunları ve potansiyelleri çok paydaşlı katılımla tartışıldı. Program kapsamında Marmara Bölgesi’nde öne çıkan mekânsal, ekonomik, toplumsal, ekolojik ve kültürel dinamiklere odaklanıldı. Bir yıl boyunca sürecek program kapsamında Marmara Bölgesi’nin çeşitli noktalarında panel ve çalıştaylardan oluşan beş buluşma düzenlenecek.
İklim krizinin sonucunda susuzluğun başladığına dikkat çeken Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Bursa dahil olmak üzere birçok kentte son yılların en düşük su kapasitesine sahibiz. Yeraltı su seviyeleri de artık dip yapmaya başladı. Yapacağımız planlama stratejilerinin çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu çalışmalarla geleceğin kentlerini daha yaşanabilir hale getirebiliriz, sorunları en aza indirebiliriz. Çevre Düzeni Planı ve planlama stratejisi açısından baktığımızda İstanbul’u Bursa’dan, Bursa’yı Tekirdağ’dan, Tekirdağ’ı Bilecik’ten ayrı düşünemeyiz. Tüm kentler ulaşım, ticari ağlarla ve Marmara Denizi ile birbirine bağlıdır. Planlama stratejilerini Marmara’nın bütününü, hatta Marmara’ya komşu kentleri de dahil ederek yapmalıyız. Marmara’yı yaşanabilir bir bölge haline getirmeliyiz” dedi. Türkiye’nin üçte bir nüfusuna sahip olan Marmara Bölgesi’nin yaşanabilir olmasının önemine değinen Başkan Bozbey, bölgenin bütüncül bir yaklaşımla planlanması gerektiğine işaret etti.
Programda, İstanbul Planlama Ajansı Genel Müdürü Oktay Kargül ve Bursa Planlama Ajansı adına Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Nazlı Yazgan tarafından yürütülen çalışmalar hakkında sunumlar yapıldı. Moderatörlüğünü İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fatih Terzi’nin üstlendiği ‘Mekansal Dinamikler’ panelinde ise İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahu Gülümser, Bursa Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ebru Kamacı Karahan ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Orhan Demir tarafından ‘Marmara’nın geleceği için ortak akıl yöntemleri, bölgenin potansiyelini artırmaya yönelik çalışmalar, sürdürülebilirlik, katılımcılık, yaşam kalitesi, afete karşı dirençlik, küresel ısınma ve iklim krizi ile müsilaj’ konuları ele alındı.