Nihat DELİBAŞI
Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu, ihracatçının daralan Amerika ve Avrupa pazarında Türkiye’nin fiyat tutturmakta zorlandığına dikkat çekti. Tekstil, mermer ve makine olmak üzere kentin ihracatçı sektörlerinde artan maliyetleri fiyata yansıtamadıklarını belirten Kasapoğlu, “Bu durum işimizi zorlaştırıyor. Daralan Avrupa, Amerika pazarında Türk ihracatçısının rekabet etme gücü maalesef azalıyor” dedi. Büyüme rakamlarının düşen kapasite oranlarına vurgu yaptığını belirten Kasapoğlu, tekstil imalatında yüzde 8,5, hazır giyimde yüzde 11 gerileme olduğunu ifade ederek, “Kentin diğer üretici, ihracatçı sektörleri makine ve mermerde biraz daha iyi noktadayız. Ancak sahayı değerlendirdiğimizde, DSO üyesi sanayici ve ihracatçı ile yaptığımız değerlendirmelerde mevcut rakamlardan daha karamsar bir tablo ile karşı karşıyız” diye konuştu.
“Bu döviz kuru ihracatçı, tekstilci için yeterli değil”
Özellikle Avrupa ekonomisindeki daralmayı Denizli’nin daha fazla hissettiğini vurgulayan Kasapoğlu, ABD’den gelen durgunluk mesajları ve daralan piyasada ihracatçının rekabet etme gücünün azaldığını söyledi. OVP’de yılsonu dolar kurunun 30 TL civarında ilan edildiğini hatırlatan Kasapoğlu, “Bu döviz kuru ihracatçı, sanayici tekstil, hazır giyimci için yeterli değil. Yılbaşında işçilik ücretlerine enflasyon oranında zam olacağını varsayarsak bu dönemde ihracat rakamlarımızın gerilemeye devam edeceğini düşünüyorum. Sürekli artan üretim maliyetlerinin döviz bazında karşılığın bulamadığımız müddetçe dış pazarlarda ülkemiz pahalı bir ülke, pahalı bir üretici olmaya devam edecek bu da pazar kaybının devamına, istihdam kayıplarının artmasına neden olacak” dedi.
Sanayici ve ihracatçıdan yeni sipariş alamadıkları yönünde mesajlar aldıklarını ifade eden Kasapoğlu şöyle devam etti, “Uygulanan kur politikasından en çok zarar gören tekstil ve hazır giyim sektörü oldu. Mermer sektörü de Amerika ve Çin kaynaklı talep düşüşleri yaşıyor. Makine sektöründe benzer şikâyetler geliyor. İspanya ve İtalya gibi makine üreten rakip ülkelerle fiyatların birbirine çok yaklaştığını belirten makine üreticileri bu denklemde ürün satmakta zorlandıklarını söylüyor.”