BESTİ KARALAR
Terörsüz Türkiye hedefinde, yasal alt yapıyı belirleyecek Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu adıyla yeni bir komisyonun kurulması tartışılıyor. Çağrı hafta sonu MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den geldi. Meclis kulislerinde komisyonla ilgili değerlendirmeler yapılmaya başlandı.
Bahçeli’nin çağrısıyla kurulması beklenen komisyon Meclis’te bir ilk olacak. Çünkü, bu komisyon TBMM İç Tüzük teamüllerinin dışında. Meclis’te tartışılan konulardan biri, Meclis Başkanı’nın ev sahipliğinde kurulacak komisyonda 100 milletvekili nasıl belirlenecek? Komisyonun ihtisas komisyonu gibi çalışması için iç tüzüğün değişmesi gerekiyor. İç Tüzüğü değişikliğine ihtiyaç olmadan komisyon kararları nasıl alacak? Süreçle ilgili yasal düzenleme belirlenirken, bu düzenlemeler teklif olarak mı sunulacak, yoksa komisyon mu görüşecek?
‘8 seçenek masada’ Komisyonun kurulmasıyla ilgili Bahçeli’nin isteklerinin yanı sıra şu öneriler kulislerde tartışılıyor:
■ Meclis Başkanı’nın inisiyatifinde komisyon kurulur.
■ Tüm partilerden sandalye sayısına göre üye istenir.
■ Sadece gruplar değil temsil edilen partilerden de üye katılımı sağlanır.
■ Komisyona sadece Meclis uzmanları değil, dışardan da uzman çağrılabilir.
■ Süreçle ilgili yasal düzenlemeler komisyonda tartışılır gerekirse dışardan akademisyenlerin, uzmanların görüşlerine başvurulur.
■ Komisyonda uzlaşı ile alınan kararlar doğrultusunda yasal düzenlemeler milletvekillerince teklif olarak sunulur ve ilgili komisyonlara havale edilir. Verilen teklifler tüm partilerin ortak imzasıyla Meclis Başkanlığı’na sunulur.
■ Söz konusu komisyon geçici olarak kurulur. Komisyonun takvimi ile ilgili de, “Görüşler Haziranda başlar. Yaz aylarında çalışma kararı alınır, yasal düzenlemeler belirlenir. Yeni yasama yılında da (ekim) teklifler hayata geçilir” görüşleri dillendiriliyor.
İktidar kanadı, takvimin PKK’nın silahlarının tamamını bırakmasından sonra başlayacağını ifade ediyor.