TGSD, Adıyaman’da konteyner kent kurmak için harekete geçti
Yener KARADENİZ
Depremin ilk gününden itibaren insani gerekçelerle hızını artıran göç, depremzede kentlerinin istihdamına ilişkin endişeleri de beraberinde getirdi. Başta İstanbul olmak üzere farklı illere giden depremzede sayısının asgari 2 milyon olduğu ifade ediliyor. Rakamın 4 milyona kadar ulaştığına dair görüşler de var. Ortaya çıkan bu yüksek oranlı rakamlar, bölgedeki işletmelerde istihdam kaygısı yaşattı. Afet illerinde 143 bin çalışan ile tekstil ve hazır giyim sanayisi, emek yoğun sektörlerin başında geliyor. Bu yönü ile göçten en çok etkilenen iş alanları arasında. Bölgede incelemelerde bulunan, yerel sivil toplum kuruluşları ve iş örgütleriyle görüşmeler gerçekleştiren Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) yönetimi, Adıyaman’da bir konteyner kent kurmak için proje geliştirdi. TGSD Başkanı Ramazan Kaya, geçen hafta içi Ankara ziyaretinin ardından depremin en sert hissedildiği illerden biri olan Adıyaman’a hareket ettiklerini ve bölgeyi gezdiklerini belirterek, “TGSD olarak Adıyaman OSB ile bir işbirliği yaptık. Bir konteyner kent kurmak üzere anlaştık. 22 dönüm arazi tahsis ettiler bize. Minimum 200, ortalamada ise 350 konteyner koyabilecek bir alan verilecek. OSB’nin altyapısı var ve insanlar orada çalışıyor. Orada TGSD yaşam kenti oluşturacağız. Burada sosyal alanlar da olacak. Start aldık. Amacımız demografi k yapının korunması, insanların hayatına devam edebilmesi ve sanayinin çarklarının da dönmesi. İnsanları yaşam standartlarını da koruyarak orada tutmamız lazım” diye konuştu. “10 ilde hazır giyim ve tekstil sektöründe çalışan sayımız 143 bin. En çok da Malatya ve Adıyaman’da hazır giyim var ve bunun 23 bini Adıyaman’da” diyen Kaya “Günlük 40-50 konteyner ile 1 hafta-10 günde konteyner üretimini organize edebilecek durumdayız. Bunları organize ettikten sonra OSB içine alarak hem altyapı sorununu çözmüş olacağız hem insanlar yaşam ve iş alanlarına yakın olacak. Böylece konutlara geçene kadarki süreci atlatmış olacağız. TGSD olarak diğer illerimize de değerlendirme gezileri düzenleyeceğiz” dedi.
Coşkunöz Holding, çadır temininde Rusya’daki şirketinden destek aldı
Ali ŞAHİN
Depremin ardından bölgeye ilk ulaşan iş dünyası destekleri arasında Coşkunöz Holding’in gönderdikleri de vardı. Coşkunöz Holding’in CEO’su Erdem Acay, “Depremin ilk gününde hızla harekete geçerek değerli çalışanlarımızın katkıları ve AFAD koordinasyonu ile afetten etkilenen vatandaşlarımız için acil temel ihtiyaç malzemelerinin yer aldığı ilk yardım tırımızı Gaziantep’e ulaştırdık. Bölgeye ulaşan ilk özel yardımlardan biri Coşkunöz Holding’in tırı oldu. 2. günde tıbbi malzeme ve battaniye, daha sonra seyyar tuvaletler ve çalışanlarımızın yakınlarının da etkilendiği Hatay’a gıda ve hijyenik malzeme yardım tırımızı gönderdik” dedi.
Yanı sıra 5 adet yardım tırının deprem bölgesine ulaştırabilmesi için Bursa Organize Sanayi Bölgesi’ne hazırlık yürüttüklerini kaydeden Acay, “Bölgedeki münferit ve genel ihtiyaçlara göre yardımlarımız halen devam ediyor. AR-GE merkezimizin takibinde üretimi devam eden her biri 3 bin kişi yemek kapasiteli 4 adet seyyar mutfağımızı da AFAD koordinasyonu ile bölgeye yakın zamanda sevk edeceğiz” diye konuştu.
“200 milyon TL fon ayırdık”
Temininde sıkıntı yaşanmaya başlayan çadır ve ısınma ekipmanları için gerekli araştırma ve tedarikleri tamamlayan Rusya’daki şirketleri Coşkunöz Alabuga’nın, bu ekipmanların Türkiye’ye ulaştırılması için gerekli organizasyonu gerçekleştirdiğini belirten Acay, “Afetin ilk gününden bu yana acil ihtiyaçların karşılanması için 7/24 destek veren Coşkunöz Eğitim Vakfı da bölgedeki eğitim ihtiyaçlarına yönelik orta vadeli projeler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Vakfımızla beraber yardımlar ve projeler için ayırdığımız 200 milyon TL tutarındaki fon ve çalışma arkadaşlarımızın maddi ve manevi destekleri ile orta ve uzun vadede bölgenin kalkınma sürecinde gerekli ihtiyaçlara destek vermeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Konyalı sanayiciler konteyner kent kuruyor
Burcu SUNA
Konyalı tarım makineleri üreticisi Çelikel Tarım ve Konya’da gezer tavan vinçleri üretimi gerçekleştiren Arnikon Crane Company ürünlerinin imalatına ara vererek fabrikasındaki depremzedeler için konteyner üretmeye başladı. EKONOMİ’ye bilgi veren Çelikel Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Türkmen, deprem bölgesinde en büyük problemin barınma olduğuna dikkat çekerek, “Çelikel fi rması olarak makine üretimine bir ay ara verip konteyner kent üretmeye karar verdik. Tüm ekibimiz Ar-Ge çalışanlarımız hızlı bir şekilde çalışmalarını yapıyorlar. Yüreğimiz yanıyor o çocuklar bizim geleceğimiz” dedi. Depremlerin ardından üretim hattının yüzde 50’lik kısmını durdurarak konteyner üretim hattına dönüştürdüklerini söyleyen Arnikon Crane Company Firma Ortağı Mustafa Sami Avcılar, “Bizlerin asıl işimiz vinç üretimi devam ediyor ancak biraz yavaşladı. Konya’da birkaç tane hayırsever fi rma ile organize olduk. Yardımsever fi rmalarımız panel, profi l ve çelik verdiler. Mekpan Panel ve Güneydere Çelik’e de teşekkür ediyorum. Bizlerde işçilik ve montaj desteği verdik. Hedefi miz 100 konteyner yapıp bölgeye göndermek istiyoruz. Şu anda bölgeye 45 adet gönderdik” açıklamalarını yaptı.
Hatay’da konteyner kenti
Hatay’da da konteyner kenti kurduklarını ifade eden Avcılar, “AFAD ve Valilik koordinesinde bu konteynerların Hatay’da kurulumunu yapıyoruz. Günlük 6 adet sevk ediyoruz. Bunu tamamen gönüllülük esası çerçevesinde yapıyoruz” dedi.
Erciyes Anadolu Holding’den 35 milyon TL
TMSF bünyesinde bulunan Erciyes Anadolu Holding tüm şirketleriyle birlikte, kamu kuruluşları, Kızılay ve AFAD işbirliği ve koordinasyonunda çalışmalarına devam ediyor. Afet bölgesine gıda, su, kıyafet ve diğer yardım malzemeleri yanında lösemili hastalar için sağlanan ilaçların lojistik desteği verilerek 100 TIR'dan oluşan yardım konvoyu bölgeye ulaştı. Lojistik desteği ise devam ediyor. Almanya ve İngiltere bayilerinden de 4 konteynerden oluşan yardım malzemesinin AFAD’a teslimi gerçekleştirildi. Depremzedeler için hazırlanan 15 bin battaniye, 15 bin yatak, 15 bin yorgan ve 15 bin yastığın bölgeye gönderimi devam ediyor. 3 adet konteyner, 4 adet seyyar tuvalet, 10 adet minibüs ve 6 operatörle birlikte 3 forklift AFAD koordinasyonunda afet bölgesine ulaştırıldı. 20 kişilik ekip ve 50 ton gıda malzemesinden oluşan seyyar mutfakta Kahramanmaraş bölgesinde günlük 6 bin kişi kapasiteyle, üç öğün yemek sağlamak üzere hizmet vermeye başladı. AFAD’a yapılan nakdi bağış miktarı ise 35 Milyon TL oldu. Holdingin yurtdışındaki iştirakleriyle birlikte Moscova, New Jersey ve Miami’ de de yardım seferberliği başlatıldı.
İzmir, kuracağı kentin konteynerini kendi üretiyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Adıyaman’da 200 konteynerlik kent kuracak. Konu hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Konteyner kentimizi Mart ayı başına kadar hizmete alacağız. Bu 200 konteyner, İzmir Büyükşehir Belediyesi atölyelerinde üretilmeye devam ediyor. Onların buraya naklini başlattık. Bir yandan da buraya getirdiğimiz arkadaşlarımızla montajını yapıyor olacağız. Böylelikle çok daha fazla konteyneri buraya getirmiş oluyoruz. Malum bir tır en fazla iki konteyner getirebiliyor. Ama biz panel olarak burada montajını yaptığımızda 15-18 arası konteyneri bir seferde buraya getirmiş oluyoruz” dedi.
Kamu müteahhitlerinden çadır desteği
Kamu Müteahhitleri Derneği (KAYMÜDER) Kayseri Başkanı Göker Gözütok, deprem bölgesine çadır gönderdiklerini söyledi. Göker Gözütok, dernek üyelerinin gelişmelere göre çadırın yanı sıra konteyner katkısı yapacaklarını da kaydetti.
Avcılar İnşaat, İzmir'de de kent kuracak
Avcılar İnşaat, 10 ili kapsayan deprem felaketinin ardından kurduğu, AFAD ve İzmir Valiliği ile koordineli çalışan Avcılar Kriz Masası ile ilk etapta yapılacak destekleri belirledi. Kahramanmaraş'ta 100 kişilik konteyner kent kuran Avcılar İnşaat, İzmir'de de bin kişilik konteyner yaşam alanı kurma kararı aldı. Deprem bölgesinde kurtarma çalışmalarının ardından başlayacak enkaz kaldırma ve yeniden inşaa süreci bir yılı bulacağı için Avcılar, İzmir'de de ayrı bir konteyner kent kurmak için harekete geçti. Bu kapsamda yardım çalışmaları için ayrılan bütçe 50 milyon TL’yi aştı. Avcılar Yönetim Kurulu Başkanı İdris Avcı ve Yönetim Kurulu Üyesi Şener Avcı'nın da arasında olduğu 30'un üzerinde personel, depremin merkez üssü Kahramanmaraş'ın Egemenlik Mahallesi'nde yardım çalışmalarına destek verdi. Kurtarma çalışmalarının tamamlanmasından sonra enkazların kaldırılmasının zaman alacağını ifade eden İdris Avcı, “Evlerini kaybeden hastalar, yaşlılar, hamileler var. Orada, sağlıklı bir ortam olmayacak. Depremzedeler için öncelikli olarak sıcak bir yuva lazım. Bunun için Bayraklı Geçici Konaklama Merkezinde, Avcılar olarak yeni bir konteyner kent kuracağız” diye konuştu.
Ordu TSO, Ordu Köyü kuruyor
Osman ŞİŞKO
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Adil Levent Karlıbel, Ordu Köyü kampanyasında konteyner sayısını 104'e çıkardıklarını ve içini kullanılabilir bir halde depremzedelere sunacaklarını söyledi. Adil Levent Karlıbel, şu bilgileri verdi: “Adıyaman Gölbaşı’na kuracağımız Ordu Köyü’nün şu anda zemini hazırlanıyor, bu hafta sonuna kadar biter. Bu sırada gelen konteynerlerimizin içini düzenleyerek eksiksiz bir şekilde göndereceğiz.İçinde kreş ve Ordu Tabipler Odası desteği ile poliklinik olacak."
Giresun’dan ev eşyası kampanyası
Osman ŞİŞKO
Giresun Belediyesi öncülüğünde, depremzedelerin konaklayacakları yerleşim yerlerinde kullanılmak üzere ev eşyası kampanyası devam ediyor. Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu, “Bugün birbirimize sahip çıkma ve depremzede vatandaşlarımızın yaralarına bir nebze merhem olma günüdür. Kullanılabilir durumdaki ikinci el eşyaları olan veya sıfır eşya bağışlamak isteyen vatandaşımız da olabilir. Belediyemize ulaşmaları halinde eşyaları evlerinden alıyoruz. Destek bekliyoruz” dedi.