1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü İstanbul'da kutlayan TÜRK-İŞ'e bağlı sendikaların üyeleri, Kartal sahil yolunda toplanarak kortej oluşturdu. Kortej halinde yürüyen grup, etkinliğin düzenleneceği Kartal Meydanı'nda slogan atıp halay çekti.
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, buradaki konuşmasında, yağmura rağmen etkinlik alanına gelenlere teşekkür etti.
İşçilerin istediği sendikaya üye olabilmesi gerektiğini ifade eden Atalay, "Bizim örgütlenmemize hiç kimse karışmasın. İşçi istediği sendikaya üye olsun, örgütlensin. Onun için bu ülkede bu demokrasiyi geliştirmek durumundayız." dedi.
Atalay, alım gücünün zayıfladığını belirterek, "Aldığımız ücretler düşüyor, işçiler olarak çalışıyoruz, üretiyoruz, ekonomiyi büyütüyoruz. Her gün fakirleşiyoruz. Biz fakirleşirken zenginliğine zenginlik katanların sayısı artıyor. Ülkemizin imkanlarını kullanarak refahını artıranlar doğru dürüst vergi vermiyorlar. Vergi yükü, ücretli çalışanların sırtına yüklenmeye devam ediyor. Ücretimiz elimize geçmeden kesintiye uğramaya devam ediyor. Vergi kesintisi, bir yandan artan fiyatlar belimizi büküyor. Ücret alırken vergi ödediğimiz gibi, harcama yaparken de vergi ödemeye devam ediyoruz." diye konuştu.
TÜRK-İŞ olarak 50 yıldır asgari ücret pazarlığında masaya oturduklarını ancak asgari ücret komisyonuyla ilgili kanun değişmeden asgari ücret görüşmelerine katılmama kararı aldıklarını belirten Atalay, şöyle devam etti:
"Asgari ücrette 50 senedir TÜRK-İŞ masada. Öyle bir yapı var ki 15 kişi, 5 işveren, 5 hükümet temsilcisi yan yana geliyor, istediğini yapıyor. Açıkladık sene başında, bu kanun değişmeden, asgari ücret görüşmelerine katılmayacağız. Bu günahın sorumlusu biz değiliz. Otursunlar, kendileri ne gerekiyorsa yapsınlar. Şu anda bu parayla geçinmeyi bırakın, bir hafta geçiremezsiniz. Onun için bununla ilgili yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyaç var. Vergiyle ilgili çözüm bekliyoruz, staj mağdurlarının problemiyle ilgili çözüm bekliyoruz. Kamu sözleşmeleriyle ilgili çözüm bekliyoruz, adalet istiyoruz, demokrasi istiyoruz, insan haklarına sonuna kadar sahip çıkılmasını istiyoruz."
Atalay, emekliye verilen ücretin Türkiye'ye yakışan bir ücret olmadığını dile getirerek, "İşçinin meselesini anlatırken, emekli de bizim abimiz, bizim kardeşimiz. Emekliler 14 bin lirayla üç gün geçinemez. Bu rakam ayıp bir rakam, bu rakam ülkeye yakışmıyor. Bu rakam emekliye yakışmıyor. Emekliye bir an evvel yaşayabilecek bir ücret verin, dayanma güçleri kalmadı." dedi.
Türkiye'de iş kazalarında her gün 4 işçinin can verdiğini anlatan Atalay, bu tablonun ülkeye yakışmadığını dile getirdi.
Alana gelen CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e teşekkür eden Atalay, toplu iş sözleşmeleri konusunda destek talebinde bulundu.
Özgür Özel, kutlamalara katıldı
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Kartal Meydanı'nda düzenlenen etkinliğe katılarak işçileri selamladı.
Tüm emekçilerin bayramını kutlayan Özel, işçilere sendikalı olma çağrısında bulundu.
Özel, CHP'li milletvekillerinin Taksim’deki etkinlik ve yürüyüşlere kalabalık bir şekilde katıldığını belirterek, gözaltılara engel olmaya çalıştıklarını söyledi.
Taksim Meydanı'nın tüm emekçilerin ortak hedefi olması gerektiğini anlatan Özel, "Bir ülkede meydanlar özgürse demokrasi vardır. Meydanlar Taksim gibi tutsaksa, abluka altındaysa o ülkede otokrasi vardır. Bugün Türkiye'de Taksim'e bakınca iktidarın özgüvensizliği görülüyor. Güçlü iktidarlar meydanları yasaklamazlar." diye konuştu.
Sendikalar Taksim Anıtı'na çelenk bıraktı
İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla bazı sendikaların temsilcileri, Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı.
Gümüşsuyu Caddesi'nde toplanan TÜRK-İŞ üyeleri, sloganlar atarak Kazancı Yokuşu'na geldi.
Buraya, Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs 1977'de yaşanan olaylarda hayatını kaybedenlerin anısına karanfil bırakan grup, daha sonra Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk sundu. Gruptakiler anıtın önünde saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı okudu.
TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Nazmi Irgat, sendika olarak 81 ilde 1 Mayıs'ı kutladıklarını belirtti.
Emeğin değersizleştirildiğini ifade eden Irgat, özel sektör çalışanlarının Anayasa'da yer alan sendikal haklarını kullanamadıklarını söyledi.
Irgat, geçim şartlarının zorluğu ve örgütsüzlüğe karşı mücadele için alanlarda olduklarının altını çizdi.
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu üyeleri anıta çelenk bıraktı
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu üyeleri, Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı.
Konfederasyonun Genel Başkanı Orhan Yıldırım, insanca yaşamak için gereken ne varsa tüm emekçiler olarak birleşmeye, mücadeleye, dayanışmaya devam edeceklerini ifade etti.
Yıldırım, Taksim'in 1 Mayıs kutlamalarına açılması taleplerini dile getirdi.
Grup daha sonra sloganlar eşliğinde Kazancı Yokuşu'na giderek, 1 Mayıs 1977'de burada hayatını kaybedenlerin anısına karanfil bıraktı.
HAK-SEN üyeleri polislere ve basın mensuplarına karanfil verdi
Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (HAK-SEN) üyeleri, protesto amacıyla arkaları dönük şekilde ve düdük çalarak Taksim Cumhuriyet Anıtı'na yürüdü. Grup, anıta çelenk bıraktıktan sonra Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktı.
Gruptakiler, Taksim Meydanı'nda görev yapan basın mensupları ve polis ekiplerine karanfil vererek, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı.
HAK-SEN Genel Başkanı Ayhan Çivi, emeği ve alın teriyle geçinen, evine helal lokma götüren tüm kesimlerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladığını söyledi.
Çivi, kamu çalışanlarının yıllardır kamu hizmetlerini yurdun en ücra köşelerine götürdüklerini, buna karşılık mali ve sosyal haklarında her geçen gün kayıplara uğradıklarını, hayat şartlarının daha da zorlaştığını kaydetti.
Hak ve emek mücadelesine devam edeceklerini vurgulayan Çivi, Gazze'de zulme, soykırıma uğrayan Müslümanların da bu zulümden bir an önce kurtulması için uluslararası çağrılarını yineledi.
Enerji İşçileri Sendikasından Türkiye Yüzyılı mesajı
Enerji İşçileri Sendikası temsilcileri, Gümüşsuyu Caddesi'nden Kazancı Yokuşu'na gelerek karanfil bıraktıktan sonra anıta çelenk sundu.
Sendikanın Genel Başkanı Mahmud Altunsoy, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün, tüm emek camiası için yeni özgürlüklerin, refahın, büyüme ve gelişmenin kapılarının açıldığı, hep birlikte aydınlık yarınların inşa edileceği Türkiye Yüzyılı'nda bir milat olmasını diledi.
HEP-SEN ve TEÇ-SEN temsilcileri
Hemşireler ve Tüm Sağlık Profesyonelleri Sendikası (HEP-SEN) temsilcileri, yüzlerinde ağız kısmı kapalı maskeyle gelerek Kazancı Yokuşu'na karanfil, Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı.
HEP-SEN Genel Başkanı Yunus Şimşek, Taksim Cumhuriyet Anıtı'nın 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü temsil açısından önemli olduğuna dikkati çekti.
Anıta çelenk sunup Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakan Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası (TEÇ-SEN) üyeleri adına İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Harun Uslubaş, açıklama yaptı.
"Bugün adalet eşitlik ve emek mücadelesinin günüdür"
Gümüşsuyu Caddesi'nde bir araya gelen ve Taksim Meydanı'na yürüyen Sivil Memurlar Sendikası (SİME-SEN) üyesi bir grup, anıtın önünde saygı duruşunda bulundu, ardından İstiklal Marşı'nı okudu.
Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından konuşan SİME-SEN Genel Başkanı Kenan Haluk Baytemir, başarının anahtarının emek olduğunu ve emek olmadan zafer olmayacağını belirtti.
Bugünün emek ve alın teri günü olduğunu ifade eden Baytemir, "Bugün adalet eşitlik ve emek mücadelesinin günüdür. Emek ve Dayanışma günü kutlu olsun." dedi.
Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) ve Kamu Birliği Konfederasyonu da anıta gelip çelenk bırakan sendikalar arasında yer aldı.
Sendikalar, 1 Mayıs 1977'de Taksim'de hayatını kaybedenler için Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktı.
Çelenk sunma törenlerinin ardından polis ekipleri, anıtın çevresini tekrar demir bariyerlerle kapattı.
DİSK üyeleri Saraçhane Meydanı'nda bir araya geldi
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonuna (DİSK) bağlı Nakliyat-İş Sendikası üyeleri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Fatih'teki Saraçhane Meydanı'nda bir araya geldi.
Nakliyat İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu'nun açıklamasının ardından grup Saraçhane'den ayrıldı.
Daha sonra Saraçhane çevresinde önlem amaçlı kapatılan yollar trafiğe yeniden açıldı.
DİSK, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliğinin (TTB) öncülüğünde Kadıköy'de düzenlenecek kutlamaya gelen bazı gruplar ise sağanak ve kutlama programının sarkması nedeniyle alandan ayrıldı.
Mecidiyeköy'de toplanarak Taksim'e gitmek isteyen gruba polis izin vermedi.
Uyarıların ardından bazı kişiler gözaltına alınarak emniyete götürüldü.
Bunun ardından polis ekipleri Mecidiyeköy Meydanı'nı tamamen kapattı.
Bakanlık önünde açıklama
Türk-İş'ten Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde basın açıklaması
Türk-İş Ankara Temsilcisi Nihat Zengin ve beraberindeki Türk-İş üyeleri, bayrak ve pankartlarla Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla bir araya geldi.
Gruptakiler adına yaptığı basın açıklamasında, 1 Mayıs'ın anlamına değinen Zengin, şunları söyledi:
"Kıdem tazminatımıza el uzatılmasına, haksız yere işten çıkarmalara, açlığa ve sefalete mahkum bırakılmaya, sendikasızlaştırmaya, güvencesizleştirmeye, çocuklarımızın geleceğinin çalınmasına ve topyekun hayatımızın karartılmasına karşı alanlardayız. Eşitliği, barışı, kardeşliği ve özgürlüğü ülkemizde ve dünyada egemen kılacak güç bizleriz."
Kadınların toplumsal yaşamın her alanında yer alması gerektiğini belirten Nihat Zengin, kayıt dışılık sorununun Türkiye'nin uzun soluklu problemlerinden biri olduğunu söyledi.
Açıklamanın ardından halay çekip slogan atan Türk-İş üyeleri, daha sonra bakanlık önünden ayrıldı.
(AA)