ŞEBNEM TURHAN
Hisse senedi piyasaları bu yıl oldukça dalgalı seyrediyor. Mayıs ortasından itibaren ise gerileyen Borsa İstanbul endeksleri son iki aydır ise bir türlü toparlanamıyor. Endekslerde düşüş sürerken yatırımcılar ise sabit getirili risksiz araçlara yönelmiş durumda. Ancak volatil dönemlerde alternatif yatırım araçları da dikkat çekmeyi sürdürüyor. İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Onur Akkaynak, özellikle hisse senedi piyasalarında oynaklığın varant piyasalarını olumlu anlamda etkilediğine dikkat çekerek “Piyasaların volatil olması beklentinin gerçekleşme hızını arttırmasından ve yatırımcıların kardaki pozisyonlarını daha hızlı realize etme fırsatı vermesinden dolayı varantların ve varant yatırımcıların oynaklık koşullarından olumlu etkilendiğini söyleyebiliriz” diye konuştu.
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği eylül sonuna ilişkin verilerine göre hisse senedi yatırımcıları 7.12 milyon kişi iken varant ve sertifika yatırımcı sayısı 250 bin civarında. Akkaynak, rakamlara bakıldığında, varantlarda yatırımcı sayısının toplam yatırımcı havuzuyla karşılaştırıldığında küçük olduğunu söylemek mümkün olduğunu belirtirken, “Fakat bunun göreceli olduğunu, ‘Kaldıraçlı Alım Satım’ veya ‘Vadeli İşlem Piyasaları’ gibi benzer ürünlerdeki yatırımcı sayıları ile karşılaştırıldığında, varant ve sertifika yatırımcısının çok daha fazla olduğunun altını çizmemiz gerekiyor” dedi.
Hisse senedi piyasasındaki oynaklığın yatırımcılara varant piyasalarında gerçekleşme hızını artırdığı ve kardaki pozisyonlarını daha hızlı realize etme fırsatı verdiğini dile getiren Akkaynak, bu durumun varant piyasalarını olumlu etkilediğini kaydetti. Akkaynak, aynı zamanda işlem hacimleri ve yatırımcı sayısındaki düşüşün hisse senedi türevi olan varant piyasasını da olumsuz etkilediğini söyleyerek şunları söyledi: “Bunun piyasa döngüsünün bir parçası olduğunu değerlendirdiğimizde, piyasadaki olumlu havanın geri dönmesiyle beraber varantlara yatırım yapan yatırımcı sayısındaki pozitif ivmenin de geri gelmesini bekliyoruz.”
■ Kayıp yapılan yatırımla sınırlı
Teminatlandırmanın olmadığı varantların doğaları gereği yatırımcısına bir hak verirken bir yükümlülük getirmediğini vurgulayan Akkaynak şu bilgileri verdi: “Ek olarak, varantlarda kazanç potansiyeli teoride sınırsızken kayıp yapılan yatırımla sınırlı. Ayrıca yatırımcılar varantları hem yükselen hem de düşen piyasa beklentisine göre yatırım amaçlı kullanabilir veya bu ürünler ile portföylerinde risk yönetimi yapabilir. Bu faktörlere bağlı olarak volatil piyasalarda yatırımcılar doğrudan hisse senedine yatırım yapmak yerine varantlarla sermayelerinin sınırlı bir kısmını riske atarak hisse senedi piyasalarına katılım yapma fırsatı buluyor. Basit bir örnekle anlatmak gerekirse; bir yatırımcı 100 liralık sermayesinin yüzde 10’unu riske atarak varant yatırımı yaparken geri kalan kısmıyla piyasadaki yüksek mevduat oranlarından risksiz getiri elde edebiliyor. Böylece son üç aylık dönemdeki gibi bir ayı piyasasında sadece sermayesinin yüzde 10’unu riske atarak piyasa riskini sınırlayabiliyor.” Borsa İstanbul’da 14 yılı aşan süreyle işlem gören ve her geçen yıl yatırımcı sayısı artan varantlar özelinde özellikle pandemi sonrasında ihraççı sayısında da gözle görülebilir bir artış olduğunu belirten Akkaynak, “İnfo Yatırım Menkul Değerler olarak biz de bu yılın başında banka dışı ilk aracı kurum olarak ihraççıların arasına katıldık. Kurum olarak gelecek dönemde ihraççı sayısının artışına paralel tanıtım faaliyetlerinin ve ürün çeşitliliğinin artması ile yatırımcı sayısındaki yükselişin hızlanarak devam etmesini bekliyoruz. İnfo Yatırım olarak varantların yanı sıra ürün çeşitliliğini arttırarak yeni yapılandırılmış araç ihraçlarıyla Türkiye’de birçok yenilikçi ürünü yatırımcılarla buluşturmaya devam edeceğiz”