İREM CEYLİN DEMİRCAN/İZMİR
Sabancı Topluluğu, Sabancı Gençlik Seferberliği kapsamında ilk Sabancı Teknoloji ve Etki Merkezi’ni İzmir’de hayata geçirdi. Sabancı Topluluğu şirketlerinden Enerjisa Üretim tarafından İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) bünyesinde tamamlanan Enerjisa Üretim Teknoloji ve Etki Merkezi, Uzaktan İzleme Odası ve BloombergNEF Merkezi olmak üzere iki farklı projeyi bünyesinde barındırıyor. Öğrenciler, İYTE Enerji Sistemleri Mühendisliği Laboratuvar Binası’ndaki Uzaktan İzleme Odası ve Makina Mühendisliği Binası’nda yer alan BloombergNEF Merkezi sayesinde, enerji sistemlerinde dijitalleşme, yapay zekâ alanında santral gözlemi, performans analizi ve ileri veri modellemesi yapabilecekler; akademik bilgilerini teknoloji odaklı saha çalışmalarıyla zenginleştirebilecekler.
“Fark yaratan projelere ev sahipliği yapacak”
En büyük hedeflerinin gençleri geleceğe yön verebilecek kapasiteye sahip ulusal ve küresel liderler olarak yetiştirmek olduğunu belirten İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, “Enerjisa Üretim Teknoloji ve Etki Merkezi, bu misyonumuzu güçlendiren önemli bir adım. Yüksek teknoloji ve sürdürülebilir enerji alanlarında ülkemizin en yetenekli gençlerini yetiştirme hedefimiz doğrultusunda, yapay zekâ ve ileri veri analizleri gibi yenilikçi teknolojilerle enerji sistemlerinde dijitalleşme sağlanacak ve küresel çapta rekabet edebilecek liderler yetiştireceğiz. Bu merkez, yalnızca teknoloji ve bilim üretimi açısından değil, aynı zamanda ülkemizin ve dünyanın ihtiyaç duyduğu yenilikçi çözümleri geliştirme noktasında gençlerimize ilham verecek” dedi.
“Bir ülkenin geleceği gençlerinin zihinleri kadar aydınlıktır”
Sabancı Gençlik Seferberliği’nin beyin gücünün Türkiye’de kalmasını, gençlere, girişimcilere inovasyona ve teknolojiye erişim konusunda fırsat eşitliği sağlamayı amaçladığını hatırlatan Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, “2023’te 15-34 yaş arasındaki 329 binden fazla genç yurtdışına göç etti. İYTE ile başlattığımız bu yolculuğu, diğer üniversitelerimizle birlikte Türkiye’ye yayacağız. Sabancı’nın teknolojik gücünü ve inovasyon ağını gençlerimiz için seferber edeceğiz. Bu yıl içerisinde 8 merkezimiz hayata geçecek. 3 yıllık proje dönemi sonunda ise, yurt içinde 34 ilde ve 35 üniversitede, yurt dışında ise en az 2 merkezde ve 2 üniversitede olmayı; projenin sonunda en az 30 bin gence ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.
“Ülkemizdeki kültürel dönüşümün simgelerinden olacak”
Dünyada yaşanan sürdürülebilirlik ve dijital odaklı dönüşümün, en net hissedildiği alanlardan birinin de enerji ve iklim teknolojileri olduğunu ifade eden Enerjisa Üretim CEO’su İhsan Erbil Bayçöl, “Bu dönüşüme liderlik edebilmek için sadece kapasitenizi artırmanız, yenilenebilir enerji yatırımları yapmanız, teknolojinizi geliştirmeniz yeterli değil. Buradaki en büyük ihtiyacımız, bu dönüşümü ülkemizin geleceği için bir fırsat olarak gören, teknolojinin yapıcı gücüne inanan sorumlu liderler yetiştirebilmek. Bu merkez, ülkemize işte bu liderleri kazandıracak kültürel dönüşümün simge platformlarından biri olacak” ifadelerini kullandı.