İSTANBUL / EKONOMİ
Türkiye'den ve dünyadan iş dünyasının liderlerini, akademisyenleri, bürokratları ve sektör temsilcilerini bir araya getiren İstanbul Ekonomi Zirvesi, bu yıl 8’inci kez kapılarını açtı. "Yapay Zeka ve Ekonomi" ana temasıyla düzenlenen ve 20'i aşkın ülkeden temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirilen etkinliğe, 1500'den fazla ziyaretçi katılıyor. Etkinliğin “selamlama” konuşmalarını Azerbaycan Ekonomi Bakan Yardımcısı Elnur Aliyev ve Arnavutluk Ekonomi, Kültür ve İnovasyon Bakan Yardımcısı Blerta Rama, açılış konuşmasını ise İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu gerçekleştirdi. İmamoğlu, Türkiye’nin daha önce yaşanmayan ölçekte bir ekonomik darboğazın içinde olduğunu kaydederek, "Her şeyden önce, Türkiye’mizin ciddi bir zihinsel değişikliğe ihtiyacı var" dedi. İmamoğlu, "Yeni bir hikayeye ve yeni bir ekonomik modele ihtiyacımız olduğu çok açık ve net" vurgusunu yaptı.
Dünyanın büyük bir iktisadi değişim ve dönüşüm sürecinde olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, şunları söyledi: “Burada olumlu bir tablo çizmek isterdim ama maalesef daha önce yaşamadığımız ölçekte bir ekonomik dar boğazında içerisindeyiz. Türkiye'yi her geçen gün daha da sıkıntıya sokan ekonomi politikaları, 2023 yılı genel seçimleri sonrasında yeniden şekillendi. Etki analizi yapılmadan, istişare edilmeden alınan bir kısım sürpriz kararlar, ekonominin ne yazık ki dengesini bozdu, pek çok şirket ve sektörü de bu aşamada paralize etti. Uygulamada sorunların kaynağını ele almak ve kökünden çözmek yerine, biraz geçmişten kalan 1980’li, 90’lı yıllarda uygulanan tipik kemer sıkma politikaları ne yazık ki benimsendi. Türkiye ekonomisindeki yapısal sorunlar ile geçmişten gelen sürdürülebilirlik endişeleri devam ettiği için, uygulanan kemer sıkma politikalarının, yüksek kur riskini azaltma dışında, maalesef istenilen düzeyde etkinliğini henüz göremedik ve yaşayamadık. Bu gelişmeler, enflasyonu düşürmek için tek başına para politikalarının yeterli olmadığını da bizlere yaşatıyor.”
“Yapay zeka kullananlar 6 ayda %46 arttı”
İstanbul Ekonomi Zirvesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kaan Saltık da küresel yapay zeka pazarının 2023 yılında 515 milyar doları geçtiğini, 2030'da 2 trilyon dolara yükselmesinin beklediğini ifade etti. Yapay zekanın sadece işletmelerin verimliliğini ve üretkenliğini artırmakla kalmadığını, toplumların geleceğini şekillendiren en kritik faktörlerden biri haline geldiğini vurgulayan Saltık, şunları söyledi: “2000 yılında Türkiye'de yapay zeka ürünleri geliştiren sadece 5 firma varken, bu sayı 2024'te 1195'e yükseldi. Randstad'ın 2024 İnsan Kaynakları Trendleri Raporuna göre Türkiye'de kurumların yüzde 37'si yapay zeka kullanımını destekliyor ve bunu genişletmeyi planlıyor. Teknik işlerde çalışmadığı halde yapay zeka becerilerini geliştirmek amacıyla eğitim programlarından faydalanan profesyonellerin sayısının yüzde 160, yapay zekayı son 6 ayda kullananların sayısı yüzde 46 arttı. Zirvemizin misyonu da tam olarak bu değişen vizyonu paylaşarak, farkındalık yaratmak, yeni yatırımlara kapı açmak, küresel iş dünyası arasında bir iletişim platformu olmak, somut ticari girişimlerin de temelini atmak." İstanbul Ekonomi Zirvesi İcra Kurulu Başkanı Abdullah Değer de “Aslında biz burada şunun için toplandık: Katma değeri yüksek ürün üretelim diyoruz ya, fikirden daha değerli bir ürün yok. İstanbul Ekonomi Zirvesi fikir üretiyor" diye konuştu.
■ “Paradigma değişimi gerekiyor”
2024-25 yılının herkes için daha zorlu geçeceği öngörüsünü paylaşan İBB başkanı, "Ülkemizin daha fazla büyümesi ve ekonomik şoklara karşı daha dayanıklı olması adına rekabetçiliği, verimliliği ve potansiyel büyümeyi arttırmaya yardımcı olacak, kapsamlı bir yeni bir ekonomik reforma ihtiyacımız var. Hatta bundan da öte, tam bir ekonomik paradigma değişimi gerekmektedir. Çünkü, eğer toplumsal durgunluk ve ekonomik dar boğazdan kurtulmak istiyorsak, ülkemizi kalkındıracak yeni politikaları kapsayan yeni bir hikayeye ve yeni bir ekonomik modele ihtiyacımız olduğu çok açık ve net" ifadelerini kullandı.