Ticaret Bakanı Ömer Bolat, şubatta ihracatın bir önceki yıl aynı aya göre yüzde 1,5 azalarak 20,8 milyar dolara gerilediğini açıkladı. Bolat, düşüşün parite ve takvim etkisinden kaynaklandığını; takvim etkisinin yaklaşık 1 milyar dolar, parite etkisinin ise 330 milyon dolar seviyesinde olduğunu kaydetti. Takvim etkisinin Mart ayında da etkili olmayı sürdüreceğini kaydeden Bakan Bolat, küresel görünüm olarak, ABD’nin Çin, Meksika ve Kanada’ya yönelik yeni kararlarının da küresel ticarete olumsuz etkisinin olacağını belirtti. Bakan Bolat, ithalatın ise geçen ay bir önceki yıl aynı aya göre yüzde 3,8 artarak 28,9 milyar dolara yükseldiğini ithalat artışının doğalgazdaki küresel fiyat artışından gelen yaklaşık 1 milyar dolarlık ilave artış ile altın ithalatındaki artıştan kaynaklandığını belirtti. Dış ticaret açığı böylece şubatta bir önceki yıl aynı aya göre yüzde 20,5 artarak 8,2 milyar dolara çıktı.
Yıllıkta ihracat arttı ithalat azaldı
Bakan Bolat, Ocak-Şubat döneminde ihracatın yüzde 3,8, buna karşılık ithalatın yüzde 6 oranında arttığını belirterek, doğalgaz ithalat tutarındaki artış ile altın ithalatı yükselişinin etkili olduğunu kaydetti. Ocak-Şubat döneminde ihracatın 41,9 milyar dolar, ithalatın ise 57,6 milyar dolar olduğunu hatırlatan Bolat, Şubat ayı itibariyle yıllıklandırılmış bazda ihracatta yüzde 1,5 artışla 262,7 milyar dolara ulaşıldığını, ithalatın ise yüzde 1,2 azalış ile 347,6 milyar dolar olarak gerçekleştiğini vurguladı. Bakan Bolat, 2024’te hizmet ihracatı tutarının 115,2 milyar dolara ulaştığını, hizmet ihracatında net 62 milyar dolar fazla verildiğini kaydetti. 2025’te 121 milyar dolarlık bir hizmet ihracatı hedefi koyduklarını kaydeden Bolat, hizmet ihracatına desteği sürdüreceklerini vurguladı. Bolat, Ocak-Şubat döneminde hizmet ihracatının 14,1 milyar dolar dolayında tahmin edildiğini bildirdi.
Reeskontta indirim beklentisi
Bakan Bolat, Merkez Bankası’nın mart toplantısında faiz indirimi beklentisine işaret ederek, olası bir indirim sonrası reeskont faizlerinde de indirim ümidi içinde olduklarını kaydetti. Bolat, yeni bir Hazine destekli kefalet programının bir-iki hafta içinde açıklanacağını belirterek, İGE eliyle 36 milyar liralık bir kredi kefalet programının gündemde olduğunu belirtti.
TİM Başkanı Gültepe: Eksiler artıyor
"Biz büyümenin dinamosunun ihracat olmasına alışmıştık” diyen Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe 2024’ün son çeyreğinde net ihracatın büyümeye katkısının negatif olduğunu hatırlatarak, “Bu tabloyu iyi okumamız gerekiyor. 2024, ihracatımızın rekabetçilikle sınandığı bir yıl oldu. Bu sorunu aşabilirsek ihracatı yeniden büyümenin dinamosu haline getireceğimize inanıyoruz” dedi. 2025 için koydukları 280 milyar dolar ihracat hedefi ne ulaşmak için yüzde 7 artış gerektiğini vurgulayan Gültepe “Özellikle emek yoğun ve geleneksel sektörlerde eksilerin daha fazla olması bizi düşündürüyor” diye konuştu.