Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Suriye’nin, Türkiye’nin ihraç ettiği, aralarında gıda, demir-çelik ve hijyen ürünlerinin de yer aldığı 269 ürünün gümrük vergisinde indirime gitme kararı aldığını belirtti. Bolat, Ticaret Bakanlığı’nda düzenlenen Dünya Gümrük Günü Kutlama Töreni’nde yaptığı konuşmada, küresel ticarette yaşanan sıkıntılara işaret etti.
Bakan Bolat, Suriye’de eski rejimin yıkılmasının ardından Türkiye-Suriye ilişkilerinde yeni bir sayfanın açıldığını söyledi. Bu kapsamda Suriye Ekonomi ve Dış Ticaret Bakanı Basil Abdul Hannan ile bu ayın başında bir video konferans toplantısı gerçekleştirdiğini ve görüş alışverişinde bulunduklarını anlatan Bolat, kurumların yerine oturmasıyla karşılıklı ziyaretler gerçekleştireceklerini kaydetti. Bolat, 11 Ocak’ta Suriye yönetiminin yürürlüğe koyduğu ve bütün dünya için ortak ve tek gümrük rejimi uygulamasının, bazı kesimlerce yanlış anlaşıldığını ve art niyetli çarpıtmalar sonucunda kamuoyunda bir kafa karışıklığı doğurduğunu üzülerek gördüklerini bildirdi.
Bunun üzerine Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu’nun, Suriye Kara ve Deniz Sınırları Otoritesi Başkanı Kuteybe Bedevi ile bir video konferans görüşmesi gerçekleştirdiğini ve geçen hafta Şam’ı ziyaret ettiğini belirten Bolat, şunları söyledi: “Orada, ekonomi ve ticaret bakanlıklarıyla yapılan görüşmeler neticesinde Suriye’de bazı ürünlerde gümrük vergilerinin gözden geçirilmesi hususunda mutabık kalındığını sizlere ifade etmek istiyorum. Suriye, bu hafta itibarıyla bu ülkeye ihracatımızda öne çıkan aralarında tavuk yumurtası, un, mısır, süt ve krema gibi gıda, bazı demir çelik ile hijyen ürünlerinin yer aldığı 269 ürünün gümrük vergisinde indirime gitme kararı almıştır. Dolayısıyla ortada Türkiye’ye yönelik alınmış bir karar şeklinde sunulmaya çalışılan bir durum kesinlikle yoktur, mesnetsizdir.”
Bolat, Habur Sınır Kapısı’ndan yapıldığı iddia edilen ticarete ilişkin de değerlendirmede bulunarak, şunları kaydetti: “Irak’a açılan kapımız olan Habur’dan, Kuzey Irak üzerinden Suriye’ye yönelik ihracat yapıldığı ve bunun da terör örgütlerine menfaat sağladığı şeklindeki iddia çirkin ve mesnetsizdir, iftiradır. Her gün Habur’dan yapılan çıkışları kontrol ediyoruz. Mal sevkiyatında mutat akışın üzerinde önemli bir artış yok. Zaten Kuzey Irak’a girdiği zaman da çok yüksek oranlı gümrük vergileri ödemek zorunda. Oradan Suriye’ye geçişinde de gümrük vergisi ödemek zorunda. Dolayısıyla kulaktan dolma sözlere itibar edilmemesi gerekiyor.”
■ İş dünyası olumlu karşıladı
Bakan Bolat’ın Suriye ile yapılan anlaşma neticesinde gıda, demir-çelik ve hijyen ürünlerinin de yer aldığı 269 ürünün gümrük vergisinde indirime gitme kararı açıklamışını iş dünyası olumlu karşıladı. Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, “Ticaret Bakanlığı’nın yapmış olduğu girişimlere ve sonuçlarına çok sevindiğimi ifade etmek istiyorum. Her iki tarafın da yetkililerinin akıl birliği içinde hareket etmek suretiyle birbirlerine yardımcı olacaklarına inanıyorum. Bu anlamda da hem Türk iş insanları hem Suriye bu konuda kazançlı olacaktır. Çünkü Türkiye’de hali hazırda Gaziantep’te faaliyet gösteren Suriyeli iş insanları var, yatırım yaptılar tesis sahibi oldular. Bunlar da ürettikleri ürünleri kendi ülkelerine aynı gümrük vergilerine maruz kalarak yolladılar. Gaziantep’te Suriyeli iş insanlarının 124 firması sanayi odamızda kayıtlı olarak iş hayatını devam ettiriyor. 4 binin üzerinde de ticaret odasına kayıtlı ticaret erbabı var burada. Ve bu işletmeler de Suriye’ye ihracat yapmak için aynı zorluklarla mücadele ediyor” açıklamasını yaptı.
TEMKİNLİ İYİMSERLİKLE DEĞERLENDİRİYORUZ
Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım ise, “Ticaret Bakanımızın, açıklamasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu karar, ticari ilişkilerimizi yeniden canlandırmak için önemli bir fırsat sunuyor. Özellikle Gaziantep gibi ihracatın lokomotifi bir şehir için, Suriye ile sürdürülebilir ve istikrarlı ticaretin yeniden inşa edilmesi hayati önem taşımaktadır. 2011 yılında askıya alınan Türkiye-Suriye Serbest Ticaret Anlaşması’nın daha kapsamlı bir anlayışla yeniden hayata geçirilmesi için yürütülen müzakereler, bu açıdan büyük bir öneme sahiptir. Ancak bu gelişmeleri temkinli bir iyimserlikle değerlendirmemiz gerektiğine inanıyoruz. Diplomatik çabaların devamı, gümrük düzenlemelerinin kalıcılığı ve her iki tarafın çıkarlarını koruyacak bir yaklaşım, bu sürecin başarısı için kritik öneme sahiptir. Gaziantep Ticaret Odası olarak, sürecin yakından takipçisi olacak ve bu fırsatın bölgemiz ekonomisi için en verimli şekilde değerlendirilmesi adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.
İHRACATIMIZ HAREKETLENECEKTİR
Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracat Birliği Başkanı Celal Kadooğlu da, “Suriye yeni yönetiminin uyguladığı vergi artışı ihracatı durma noktasına getirmişti ancak Türkiye Cumhuriyeti bakanlıkları yoğun çalışmaları neticesinde bugün 269 kalem üründe gümrük vergisi indirimi sağlandı. Bizim siyasi ilişkilerimizin olumlu sonuçlar aldırdığını görmüş oluyoruz, çok pozitif bir yaklaşım olarak değerlendiriyoruz. Önümüzdeki günlerde ihracatımız hareketlenecektir. Gümrük tarifesi tüm gümrük kapılarında geçerli olacak. Daha evvel Arap Birliği ülkelerinin vergi muafiyeti vardı, şimdi bu durum da ortadan kalkmış oldu. Bu yeni karar tüm ülkeler ve tüm Suriye gümrük kapıları için geçerlidir. Tek bir yönetim, tek bir tarife, tek bir gümrük işleyişi başlamış durumda.”