2015 yılı öncesine ait 1,7 milyon vatandaşın 2 milyar lira civarındaki Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarının silinmesi, malul ve engellilerin araç alımlarında ÖTV istisnasında yüzde 20 yerlilik şartı getiren, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na sektör, işletme büyüklüğü ve istihdam durumuna göre mücbir sebep ilan etme yetkisi veren düzenlemelerin yer aldığı Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına ilişkin kanun teklifi Mecliste kabul edildi.
Kanunla Hazine ve Maliye Bakanlığı’na deprem bölgesinde sona eren mücbir sebep uygulamasını 1 Aralık tarihinden itibaren 1 yıla kadar uzatma yetkisi verildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman, Hatay ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde deprem tarihi itibarıyla mükellefiyet kaydı bulunan ve 30 Kasım 2024’te mücbir sebep hali sona eren mükelleflerin mücbir sebep halini, 1 Aralık 2024’ten itibaren her defasında 6 ayı geçmeyen süreler halinde bir yıla kadar uzatabilecek.
Sektörler itibariyle de mücbir sebep ilan edilebilecek
Kanunla, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, mücbir sebep sayılan hallerde bölge, il, ilçe, mahal veya afete maruz kalanlar itibarıyla mücbir sebep hâli ilan etme yetkisi organize sanayi bölgesi, teknoloji geliştirme bölgesi, endüstri bölgesi, serbest bölge gibi bölgeler itibarıyla genişletilebilecek. Bakanlık afet durumlarında bu yetkisini; mükellefiyet ve vergi türü, vergilendirme ve defter tutma usulü, faaliyet konusu, sektör, aktif toplamı, öz sermaye toplamı, satış hasılatı ve çalıştırılan hizmet erbabı gibi ölçütleri de dikkate alarak kullanılabilecek. Mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde mücbir sebep, bu durumun oluştuğu tarihin rastladığı ayı izleyen 3’ncü ayın son günü itibarıyla bitmiş sayılacak. Bakanlık, bu süreyi mücbir sebep halinin oluştuğu tarihin rastladığı ayı izleyen 18’nci ayın sonunu geçmemek şartıyla uzatabilecek.