Davos Zirvesi üçüncü gününde dikkat çeken konu başlıkları ile devam etti. Davos'ta bu yıl 57'ncisi düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nun en çok konuşulan konusu yapay zeka oldu. Çok sayıda CEO ve yatırımcı, röportajlarda ve panel tartışmalarında yapay zekanın potansiyelini değerlendirdi. ABD'nin eski hazine bakanı Amerikalı ekonomist Larry Summers, yeni ortaya çıkan yapay zeka sistemleri de dahil olmak üzere çarpıcı teknolojinin tıp bilimi gibi alanlarda benzeri görülmemiş yeniliklere yol açtığını söyledi.
Summers, “Bilgisayarın hesap makinesi için ne anlama geliyorsa, yapay zekanın da eninde sonunda internet için o anlama geleceğine inanıyorum. Bu, baş döndürücü bir teknoloji anıdır.. Bu, her şeyin otomatik olarak yolunda gideceği anlamına gelmiyor. Bu, ülkemdeki hükümetler ve her yerdeki hükümetler için destansı bir meydan okuma anıdır” dedi.
Abu Dabi'nin egemen varlık fonu Mubadala'nın CEO'su Khaldoon Al Mubarak CNBC'ye verdiği demeçte, dünyanın yapay zekanın insan hayatının her alanına getireceği değişimin boyutunu henüz tam olarak kavrayamadığını söyledi.
Al Mubarak, “Bu teknolojinin etkinleştirilmesi açısından talep son derece yüksek olacak. Dolayısıyla, teknoloji, yapay zekanın etkinleştirilmesi, yani bunun altyapı tarafı da… Aynı zamanda bu büyük talebi beslemeye yardımcı olacak her türlü teknoloji, enerji teknolojisi, buna veri merkezi inşasını, çip inşasını da ekleyebilirim” dedi.
Yapay zekanın işgücüne olan etkisi
Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Başkanı Luc Triangle Davos’ta yaptığı açıklamada yapay zekaların çalışanlar üzerindeki etkisini değerlendirdi.
Yapay zekadaki gelişimin milyonlarca işçiyi etkilediğini belirten Triangle, "Yapay zekaya karşı gelmiyoruz, bu alanda bir gelişim var kabul ediyoruz ama üretken yapay zekanın hayatımıza girerken adil olması gerektiğini savunuyoruz” dedi. İnsan kaynakları firması Randstad'ın CEO'su Sander van't Noordende, yapay zekanın yarattığı işten çıkarma riskleri konusunda uyarıda bulunarak, tasarım ve yönetim alanlarındaki işlerin en fazla risk altında olduğunu gördüğünü söyledi.
Noordende, “Kaybolacak işlere bakacak olursanız, içinde 'memur' ya da 'tasarımcı', 'yönetici asistanı' geçen her şey baskı altında. Teknolojide, güvenlikte, yapay zekada pek çok yeni iş var .... Yeni işler olacak ve hala yapılması gereken pek çok iş var; sağlık alanında, teknolojide, konaklama alanında, yapay zekanın gerçekten yardımcı olmadığı her türlü işte” ifadelerini kullandı.
Nükleere çağrı
Yapay zeka yönetimi ve ekonomik dayanıklılık oturumlarının yanı sıra nükleer güç kapasitesi ve elektrikli araç tedarik zincirleri de zirvenin gündeminde yer alıyor. Bu, şu anda veri merkezi endüstrisi için özellikle önemli çünkü veri merkezleri işleten daha fazla şirket nükleere geçmeye başlıyor. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Genel Müdürü Rafael Mariano Grossi, nükleer enerjinin yaygınlaştırılmasına yönelik görüşmelere katılacak.
BM Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) Başkanı Alvaro Lario, "Davos'taki liderleri, özellikle hükümetleri, özel yatırımcıları ve yenilikçileri, hepimizin yararına olacak daha fazla paylaşılan refah arayışında fon, bilgi birikimi ve teknoloji yatırımı yapmaya çağırıyorum. Akıllı çağı, ortaya çıkan teknolojilerin herkes, özellikle de dünyanın en yoksulları için erişilebilir olmasını sağlamak için kullanmalıyız. Onların daha da geride kalmasına izin vermek küresel kalkınmayı riske atar ve her yerde açlık ve çatışma riskini artırır" şeklinde konuştu.
■ Trump'tan yapay zeka yatırımı
ABD Başkanı Donald Trump salı günü, iş dünyası için kritik öneme sahip teknolojide rakip ülkeleri geride bırakmayı hedefl eyen yapay zeka altyapısını finanse etmek için 500 milyar dolara kadar özel sektör yatırımı yapılacağını duyurdu.
Trump, ChatGPT'nin yaratıcısı OpenAI, SoftBank ve Oracle'ın Stargate adlı bir ortak girişim planladığını ve bu girişimin ABD'de veri merkezleri inşa edeceğini ve 100 binden fazla istihdam yaratacağını söyledi. Bu şirketler, Stargate'in diğer sermaye destekçileriyle birlikte, acil dağıtım için 100 milyar dolar taahhüt etti ve geri kalan yatırımın önümüzdeki dört yıl içinde gerçekleşmesi bekleniyor.
SoftBank CEO'su Masayoshi Son, OpenAI CEO'su Sam Altman ve Oracle Yönetim Kurulu Başkanı Larry Ellison lansman için Beyaz Saray'da Trump'a katıldı. Ellison basın toplantısında projenin ilk veri merkezlerinin Teksas'ta inşa edilmekte olduğunu söyledi.
Her biri yarım milyon metre kare olmak üzere yirmi tane inşa edileceğini söyledi. Ellison, projenin elektronik sağlık kayıtlarını analiz eden ve doktorların hastalarına bakmalarına yardımcı olan yapay zekayı güçlendirebileceğini söyledi. Trump'ın açıklaması sonrası Oracle hisseleri çarşamba günü piyasa öncesi işlemlerde yaklaşık %9 artış gösterdi.