Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus'a taktik nükleer silah yerleştireceklerini belirterek, "Bunu nükleer silahların yayılmasının önlenmesiyle ilgili uluslararası yükümlülüklerimizi ihlal etmeden yapacağız" dedi. Putin, Rossiya-24 televizyon kanalına verdiği röportajda, gündemdeki konularla ilgili açıklamalarda bulundu.
Vladimir Putin, NATO'nun başka ülkelere taktik nükleer silah yerleştirdiğini ifade ederek, kendilerinin de Belarus'a söz konusu silahı yerleştirecekleri bilgisini paylaştı. Putin, "Batı, bunu onlarca yıldır yapıyor. Onlar, çoktan müttefik ülkelerde, NATO ülkelerinde ve Avrupa'da kendi taktik nükleer silahını yerleştirdi. Bu silah, Almanya, Türkiye, Hollanda, Belçika, İtalya ve Yunanistan'da yerleştirilmiş durumda. Yunanistan'da bu silahın deposu var. Belarus ile aynısını yapacağımıza anlaştık. Bunu nükleer silahların yayılmasının önlenmesiyle ilgili uluslararası yükümlülüklerimizi ihlal etmeden yapacağız" dedi.
Belarus uçaklarını yeniden donatacak
Bunun için Belarus uçaklarının yeniden donatılması konusunda yardımcı olduklarını dile getiren Putin, bu uçaklardan 10 tanesinin taktik nükleer silah kullanmak için hazır olduğunu belirtti. Putin, ayrıca Belarus'a "İskender" yüksek hassasiyetli füze sistemlerini teslim ettiklerini anımsatarak, söz konusu sistemlerin de taktik nükleer silahla donatılacağını vurguladı.
Rusya’nın 2 binden fazla taktik nükleer savaş başlığı var
Binlerce kilometre uzaktan denizaltı, uzun menzilli bombalı uçak veya kıtalar arası balistik füzelerden fırlatılmak üzere tasarlanmış stratejik nükler savaş başlıklarının aksine, taktik nükleer silahlar daha belirli bir bölgedeki hedefl eri yok edecek daha az bir yük taşıyor. Financial Times’da yer alan habere göre ABD Soğuk Savaş sonrasında bu taktik nükleer başlıkların 230’unu da bıraktı. Ancak Rusya hala 2 bin adet taktik nükleer savaş başlığına sahip ve İskender füze sistemleri gibi geleneksel sistemleriyle bu başlıkları kullanabilir. Batılı ülkelerin Ukrayna'ya silah sevk etmesinin Rusya için tehdit oluşturup oluşturmadığı yönündeki soruyu yanıtlayan Putin, "Elbette tehdit var. Çatıştığımız ülkeye silah sevkiyatı yapıldığında bu, gerçekten tehdittir" diye konuştu. Putin, Ukrayna'ya sevk edilen silah sayısının yüksek olduğuna dikkati çekerek, "Bu, büyük bir rakam ancak elimizdeki bilgilere göre ABD'de her ay 14-15 bin top mermisi üretiliyor. Askerlerimizin elindeki bilgilere göre Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ise bir gün ve bir gecede 5 bine yakın top mermisi kullanıyor. ABD, gelecek yıl her ay 42 bin, 2025'te ise 75 bin top mermisi üretmeyi planlıyor" dedi. Rusya'da askeri sanayi üretiminin çok hızla geliştiğini belirten Putin, Batı'nın Ukrayna'ya sevk etmeyi planladığı silah miktarından aynı sürede 3 kat daha fazla top mermisi üretmeyi planladıklarını dile getirdi.
AB: Şi’nin ziyareti nükleer savaş riskini azalttı
Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Moskova ziyaretinin dünyayı daha güvenli hale getirdiğini ve Vladimir Putin’in nükleer silah kullanma olasılığını düşürdüğünü söyledi Brüksel’de gazetecilere konuşan Borrell nükleer silahların kullanımını kınayan 12 maddelik Ukrayna barış planına atıfta bulunarak Başkan Şi Cinping çok çok net bir şekilde Rus liderin nükleer silahları kullanmaması gerektiğini ifade ettiğini söyledi: “Bu ziyaretle ilgili en önemli unsurlardan biri nükleer savaş riskini azaltmış olmasıdır, Çin tarafı bunu çok net ifade etti.” Çin’in Rusya’ya silah göndereceğine dair uyarılara ilişkin ise Borrell “Hiç bir kırmızı çizgiyi geçmediler ve askeri olarak müdahil olmak istediklerine ilişkin bir işaret yok” diye konuştu.
“Zayıflatılmış uranyumlu mühimmat kansere yol açıyor”
Putin, İngiltere'nin Ukrayna'ya zayıflatılmış uranyumlu mühimmat sevk edeceği ve bunun radyasyon açısından tehlikeli olmadığı yönündeki açıklamasını değerlendirerek, "Bu, doğru değil. Bunlar, kitle imha silahları değil. Bu, bir gerçek ancak uranyumlu mühimmat, radyasyon tozu oluşturuyor. Bu anlamda elbette bunlar tehlikeli silahlardır" şeklinde konuştu. Bu tür mühimmatın eski Yugoslavya ve Irak'ta kullanıldığını anlatan Putin, bunun kanserin kat kat artmasına yol açtığına dikkati çekti. Putin, söz konusu mühimmatın kullanılmasının Ukrayna toprakları ve vatandaşlarına zarar vereceğini dile getirerek, "Rusya, buna yanıt verebilecek kapasiteye sahip. Bizde bu tür mühimmattan yüz binlerce var. Biz bunları şimdilik kullanmıyoruz" ifadelerini kullandı.