Nurettin BAKİ
Türkiye genelinde etkisini gösteren ve birçok tarımsal ürünü olumsuz etkileyen iklim krizi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde “yeşil altın” olarak adlandırılan ve hasadına sayılı günler kalan Siirt fıstığına darbe vurdu. 350 bin dekar alanda yıllık ortalama 25 bin ton fıstık üretimi yapılan Siirt’te bu yıl rekolte beklentisi 10 bin tona kadar gerilemiş durumda. Ayrıca; iklim kriziyle birlikte artan üretim maliyetleri, fıstık üreticisini zorlayan bir diğer etken oldu.
“Ağaçları kışın dolu, yazın güneş vurdu”
Küresel iklim krizinin etkilerini çok yoğun bir şekilde yaşadıklarını söyleyen Siirt Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan, yeni sezonda rekoltede ciddi kayıp yaşayacaklarını vurguladı. 15 bin fıstık üreticisinin her sene büyük umutlarla hasadını gerçekleştirdiği Siirt fıstığında durumun vahim bir noktaya geldiğini belirten Aslan, “Mevsimlerde yaşanan bozulmalar, fıstık üretimimizi olumsuz etkiliyor. Fıstık ağaçlarımızı kışın dolu vurdu, yazın güneş yaktı. Fıstıkta bu yıl büyük umutlarla 25 bin ton gibi bir rekolte beklentimiz vardı ancak yaşanan doğa olayları sebebiyle bu sezon rekoltede 10 bin tonu yakalarsak mutlu oluruz. Maalesef durum bu kadar vahim” dedi.
“Mazot desteği üç kere depoyu doldurmuyor”
Fıstık üreticisinin sadece iklimden değil, üretim maliyetlerinden de oldukça etkilendiğini ifade eden Aslan, devletin verdiği mazot desteğinin oldukça düşük olduğunun altını çizdi. Aslan “İklimsel etkilerin yanında artan üretim maliyetleri de bizi zorluyor. Geçen sene 15 liraya aldığım litre mazotun fiyatı, bu yıl 45 lirayı buldu. Benim 30 0 dönüm tarlam var, devlet tarafından bana verilen mazot desteği ise 3 depoya yetmiyor. Bu destekle tarlaya dahi gidemiyoruz. Üretici maliyetlerini karşılayamaz durumda. Üretici, maliyetlerini mecburen ürünün fiyatına yansıtıyor, bu kez de tüketici mağdur oluyor. Fıstığın kilosu geçen sene 100 liraydı, bu sene 300 lira oldu. Geçen sene kilosunu 100 liradan sattığım fıstıkla karım daha fazla oluyordu. Artık kazandığımız parayı maliyetlere veriyoruz” ifadelerine yer verdi.