İMAM GÜNEŞ / İSTANBUL
RSM Grup tarafından satın alındıktan sonra büyümeye hız veren Bimed, kablo rakoru üretiminde verimliliği artıracak yeni fabrikasını faaliyete geçirdi. Şirket, Arnavutköy’e bağlı Deliklikaya OSB’de toplam 26 milyon Euro’luk yatırım gerçekleştirdiği fabrika yatırımıyla üretim kapasitesini de yüzde 20 artıracak. 50 yıllık geçmişe sahip Bimed’in yüzde 60’lık hissesini üç yıl önce aldıklarını belirten Bimed Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Mertöz, şirketin diğer ortaklarıyla birlikte yeni tesis yatırımına henüz imzalar atılmadan karar verdiklerini ifade etti. Eski fabrikadaki dağınıklığın verimliliği düşürdüğünü aktaran Mertöz, “Bu dağınıklığın maliyeti arttırdığını düşündük. Bu nedenle yeni fabrika yatırımı yaptık” dedi.
Avrupa’da firma satın almayı planlıyor
Yeni fabrika yatırımını başlangıçta 10 milyon Euro olarak planladıklarını ancak ekonomide yaşanan dalgalanmalar nedeniyle maliyetin 26 milyon Euro’ya ulaştığını ifade eden Mertöz, finansmanda sıkıntı yaşanan bir dönemde yatırımı tamamlamanın kolay olmadığını vurguladı. “Çevremizde projesini durduranlar var. Bu ortamda yatırım yapmak ve projeyi bitirmek yorucu bir süreç oldu” diyen Mertöz, yeni fabrikanın son teknoloji makinelerle donatıldığını ve bu sayede şirketin global pazardaki rekabet gücünü artırmayı hedeflediklerini belirtti.
Rıdvan Mertöz, Bimed’in Avrupa’da kablo rakoru üretiminde lider, dünyada ise ilk beş üretici arasında yer aldığı bilgisini verdi. Şirketin kablo rakoru alanında 44 milyon Euro ciro elde ettiğine değinen Mertöz, medikal ürünler cirosunun ise 4 milyon Euro olduğunu açıkladı. Önceki fabrikanın tamamen medikal ürünlere yöneleceğini aktaran Mertöz, oradaki ciroyu da 10 milyon Euro seviyesine çıkarmak istediklerini vurguladı. Yatırımlarla, Alman rakipleriyle yüzde 15 seviyesindeki üretim hacmindeki farkın açılacağını kaydeden Mertöz, Avrupa’da uygun bir firma bulmaları halinde satın almayı değerlendirdiklerini belirtti. Yeni tesiste çalışan memnuniyetini artırmak için sosyal imkanlar oluşturmaya çalıştıklarını belirten Mertöz, “Ayrıca bizim için kadın istihdamı çok önemli. Sektörde ortalama kadın çalışan sayısı yüzde 15-20 iken bizde bu oran yüzde 32. Kadın çalışan çok olunca doğal olarak da bu çalışanlarımızın doğum iznini ve doğum sonrasını düşünerek planlamak gerekiyor. Biz de önümüzdeki dönemde iş yerimizde bebeklerimizi konuk etmek ve sağlıklı ortamda ona bakacak görevli hemşire ile beraber annelerin de mutlu olması için kreş oluşturmayı planlıyoruz” dedi.
“Kur seviyesi zorluyor, kârlılık yüzde 5’e düştü”
Enflasyona paralele gitmeyen kur seviyesinin kendilerini çok zorladığını dile getiren Rıdvan Mertöz, şunları söyledi: “Maliyeti nasıl düşürürüz, kendimizi nasıl koruruz diye düşünmekten başka bir şey yapamıyoruz. Enflasyon yüzde 70’lerde giderken kurun yüzde 10-15 gitmesi, işçilik maliyetlerimizin iki kat artmasına neden oldu, kârlılıklar ciddi oranda düştü. Daha önce yüzde 20’lerde olan kârlılığımız şu anda yüzde 5’lerde. En önemli avantajımız katma değerli ihracat yapmamız. Kilogram başına ihracat fiyatımız 28 dolar. 87 ülkeye satış yapıyoruz. ABD’ye, Kanada’ya, Rusya’ya ihracatımız artıyor. Bunun sayesinde kaybımızı biraz telafi edebiliyoruz. Hemen hemen her hafta ortaklarımızla ayrı ayrı ülkelere, ayrı ayrı fuarlara giderek bu mücadeleyi devam ettiriyoruz.”