Uganda’nın yanı sıra Doğu Afrika için de stratejik öneme sahip olan, Doğu Hattı Demiryolu’nun temel atma töreni 21 Kasım’da Tororo’da, Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni’nin de katıldığı törenle gerçekleşti. Doğu Hattı Demiryolu yapımı için Yapı Merkezi ve Uganda Demiryolları arasında 14 Ekim’de sözleşme imzalanmıştı. Türk müteahhitlerinin yurtdışında tek başına imzalamış olduğu en büyük projelerden biri olan proje için 21 Kasım’da Tororo’da düzenlenen törende konuşan Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni, halen 14 gün süren tren yolculuğunun Yapı Merkezi’nin yapacağı hat sayesinde 24 saate ineceğini vurguladı. Cumhurbaşkanı, gecikmeler çözüldükçe, ticaret yapma maliyetleri de azalacağına dikkat çekti.
Türk müteahhitlerin yurtdışında imzalamış olduğu en büyük projelerden biri olan, 3 milyar dolarlık Doğu Hattı Demiryolu Projesi’ni üstlenmekten dolayı büyük gurur duyduklarını belirten Yapı Merkezi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu da proje için en uygun mühendislik çözümlerini sunarak başarıya ulaştıklarını kaydetti. Yapı Merkezi İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Erdem Arıoğlu da “Burada yalnızca bu ikonik projenin lansmanını yapmak için değil, aynı zamanda ulusları birbirine bağlayacak, ekonomik büyümeyi teşvik edecek ve ülkelerimiz arasındaki bağları güçlendirecek dönüşüm niteliğindeki bir projeyi kutlamak için toplandık. Yapı Merkezi olarak, demir yolu inşaatındaki 50 yılı aşkın deneyimimizi bu projeye katmaktan son derece gururluyuz. Burada yaptığımız çalışmalar, Afrika'nın Tanzanya'dan Cezayir'e, Etiyopya'dan Senegal'e kadar birçok ülkesinde kurduğumuz güçlü temeller üzerine inşa edilmektedir ve bu mirası Uganda'da devam ettirmekten büyük heyecan duyuyoruz" diye konuştu.
“Batı Hattı” üç ülkeyi Okyanus’a ulaştıracak
Uganda’yı Kenya’ya bağlayacak olan 273 kilometrelik demiryolu, yılda 25 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacak. Taşımacılık maliyetlerini düşürerek verimliliği artırmasının yanı sıra Kenya’da Naivasha-Malaba Demiryolu’nun da tamamlanmasıyla Uganda'nın başkenti Kampala'dan Kenya'ya uzanacak hat, ülkeyi Hint Okyanusu'na açılan Mombasa Limanı’na bağlayacak. Ayrıca Kampala-Kasese (Batı Hattı) hattı ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Ruanda da Mombasa Limanı’na demiryoluyla ulaşabilecek. Yapı Merkezi’nin Kasım 2022’de imzaladığı mutabakat zaptı, bu hatları da içeriyor. Doğu Hattı Demiryolu Projesinin mühendislik tasarımı, inşası, gerekli test ve devreye alma işlemlerinin yapılması ile bazı demiryolu taşıtlarının temini, anahtar teslim olarak Yapı Merkezi tarafından sağlanacak. Projede yer alan 552 metre uzunluğundaki Jinja Köprüsü’nün estetik özellikleri ile Uganda’nın simge eserlerinden biri olması bekleniyor.
Çinli müteahhit finansmanı sağlayamamıştı
Malaba – Kampala Demiryolu’nu yapmak üzere Çin merkezli bir şirket, 2015’te yapım sözleşmesi imzalamış ancak proje için taahhüt etmiş olduğu proje finansman yükümlülüğünü yerine getiremediği için Uganda Devleti sözleşmeyi iptal ederek, Yapı Merkezi ile 8 Kasım 2022 tarihinde Mutabakat Zaptı imzalamıştı. Yapı Merkezi, Uganda’yı Kenya ile bağlayacak olan bu proje için yapım ve finansman teklifini, Temmuz 2023’te sunmuş, bu yılın eylül ayında da teklif kabul edilmişti. 14 Ekim’de ise Uganda Devleti ile Yapı Merkezi arasında sözleşme imzalanmıştı.