Opel Türkiye Genel Müdürü Yiğit Yantaç, geçen hafta düzenlenen basın toplantısıyla markanın 2024 performansını değerlendirirken, 2025 hedeflerini açıkladı. Yiğit Yantaç, Opel Türkiye olarak geciken modellerin etkisiyle geçen yılı kendilerine koydukları hedeften sadece 7-8 bin adet saparak 62 bin adetin üstünde bir satışla toplamda 7. sırada tamamladıklarını açıkladı. Ticari araçta 17 bin adedi aşan satışla Opel Türkiye tarihinin en iyi satış ve yüzde 6.7 ile en yüksek pazar payına ulaştıklarını belirtti.
Yantaç, “Geçen yıl gösterdiğimiz performansla globalde Almanya ve İngiltere'den sonra en çok Opel satılan üçüncü ülke olma başarısını gösterdik. Bunu iki yıl üst üste başarmış olduk. Ayrıca Almanya'dan sonra globalde en yüksek pazar payına sahip ikinci ülke olduk. Global Opel satışlarının yüzde 10’u Türkiye’de gerçekleşti” diye konuştu.
2025 hedeflerini açıklayan Yiğit Yantaç, 2025 yılında da pazarın 1 milyon adet üstünde rahatlıkla kapanacağını, hatta 1 milyon 150 bin adetlere ulaşmasını öngördüklerini söyledi.
Yiğit Yantaç, yeni bir rekora da işaret ederek, “Fakat şunun da altını çizmek isterim. Türkiye’de bin kişi başına düşen araç sayısına baktığımızda halen pazar yüksek potansiyele sahip, bir de pazarımıza son 2-3 senede giren yeni markaları da dahil edersek aslında başka bir öngörü daha karşımıza çıkıyor. Bu nedenle son 2 yılda yaşanan üst üste rekorun devamı da gelebilir, yani önümüzdeki 2-3 sene daha bu trendin devam ederek pazarın her sene üstüne koyarak rekor kırmasını da bekleyebiliriz” diye konuştu.
Yantaç, bu pazar beklentilerine paralel, “Opel Türkiye olarak 2025’te 70 bin adet satış yapmayı ve yaklaşık yüzde 5.5 ve üzeri pazar payı elde etmeyi hedefliyoruz. Bu hedefin yaklaşık 20 bin adet ve biraz üstü ticari araç, kalanı da binek otomobil satışı oluşturacak” dedi.
Yerli üretimle ticaride iddialı hedef
Opel Türkiye, Tofaş ile Stellantis arasında yapılan anlaşma kapsamında üretilecek hafif ticari araçlarla, bu pazarda da bu yıl iddiasını artırıyor. Yandaç, “Marka sıralaması olarak iddialı da görünse, ben yapacağımıza inanıyorum. İlk üçte tamamlayacağımız bir yıl olacağına inanıyorum. Her 3 Opel satışından biri hafif ticari araç olacaktır 2025 yılında ve en kıymetli noktalardan biri D segmentinde 2025 ile birlikte lokal üretime geçiyoruz Vivaro ile birlikte. Yıl içerisinde Zafira da artık Türkiye'de üretilecek olup, lokal üretime geçecek.. D segmentte yakın zamanda Vivaro aracımız başlıyor” açıklamasını yaptı.
Binek araçta SUV dendiğinde en ön plana çıkan markalardan biri olmak istediklerinin de altını çizen Yandaç, Özellikle bu yıl hedeflediğimiz satışların neredeyse yarıya yakınının da yani yani 45’inin SUV modellerimizden gelmesini bekliyoruz. Toplamda satacağımız her 2 araçtan biri SUV olacak” dedi.
Opel Türkiye, geçen yıl 2 bin 600 adet elektrikli araç satmıştı. Bu yıl Türkiye pazarında 120 bin adet elektrikli araç satışı öngören marka, toplam satışlarının yüzde 8’ini oluşturacak şekilde bu yıl 5 bin 500 adet elektrikli satışı hedefliyor. Grandland Elektrik, Frontera Elektrik ve Zafira Elektrik bu satışlarda önemli rol alacak.
Alman otomobil üreticisi Opel’in SUV’daki amiral gemisi Grandland yeni nesliyle 1 milyon 804 bin TL’den başlayan fiyatlarla Türkiye’de satışa sunuldu. İlk etapta hem 504 km’lik WLTP menzile sahip elektrikli seçeneği hem de 48 V hybrid teknolojisine sahip versiyonuyla Türkiye’de satışa sunulan Yeni Grandland, hybrid versiyonda Edition ve GS donanımları ile elektrikli versiyonda ise GS donanım seviyesi ile müşterilerle buluşuyor.
ÖTV muafiyetinde yerli şartı B segmentini büyütecek
Yiğit Yantaç, hükümetin engellilere yönelik ÖTV muafiyetli araç satışında yüzde 40 yerli payı şartı getirmesinin Opel’in satışlarına sınırlı etki yapacağını ifade etti. Yandaç, şu açıklamayı yaptı: “Engelli muafiyeti alanında bizim uygunluğumuz zaten sınırlıydı, Öte yandan bu kararla beraber B segmentinin büyüyeceğine, bu segmentte kuvvetli olacak markaların da adım önde olacağına inanıyorum. Biz de biraz önceki yaptığım sunumda gösterdiğimiz şekilde B segmentinde Corsa, Mokka gelecek olan Frontera ile birlikte güçlüyüz. Geçen yıl 62 binlik bir satış içerisinde Opel’in toplam satışlarının ortalama yüzde 10’unun ÖTV muaf araçlardan oluşmuştu. 2025 yılında ÖTV muafiyetle araç alımı 200 bin civarı gözüküyor. Bu da yaklaşık bizim sattığımız adedin yüzde 3,5-4’lük pay oluyor. Bu pay aslında diğer modellerimiz de özellikle yeni gelen ürün gamımızla kapatılmayacak bir fark değil."