Merve YİĞİTCAN
Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası Rus doğalgazına karşı yenilenebilir enerji projelerini hızlandırması, Türk enerji şirketleri için Avrupa pazarında önemli fırsatlar sunmaya başladı. Bu kapsamda Türk enerji şirketi Defic Globe, Romanya’nın Caracal şehrinde 18 MW’lık kurulu kapasiteye sahip güneş enerjisi santralini hayata geçirdi. Proje ile yılda 26 bin GW saat enerji üretilerek, 10 bin hanenin enerji ihtiyacı karşılanacak. Şirket aynı zamanda 2030 yılına kadar Avrupa’nın farklı ülkelerinde toplamda 1 GW’lık yenilenebilir enerji projesi gerçekleştirmeyi hedefliyor.
İtalya’ya 7 MW’lık projeyle giriyor
AB’de yeşil enerji projeleri geliştirmek için 2 yıl önce YEO Teknoloji Enerji ve Endüstri ile Hollanda merkezli Emsolt tarafından kurulan Defic Globe, Avrupa’daki ilk yatırımı olan Caracal GES’in açılışı için Romanya’da bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Buradaki açılışın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan YEO Teknoloji Enerji ve Endüstri CEO’su Tolunay Yıldız, Defic Globe olarak 2030 yılına kadar Avrupa’da 1 GW’lık kurulu kapasiteye ulaşmayı hedeflediklerini söylerken, Caracal’da hayata geçirilen 18 MW’lık GES’in 2030 hedefl erinin ilk fazı olduğunu dile getirdi. İlerleyen dönemde yeni yatırımların da devreye girmesiyle Romanya’da toplamda 100 MW’lık kurulu kapasiteye ulaşmayı hedefl ediklerine dikkat çeken Yıldız, uçtan uca yenilenebilir enerji santrali kurduklarını, Caracal GES’in de bunun bir örneği olduğuna dikkat çekti.
Yıldız, “Romanya’nın hayata geçirdiği regülasyonlar nedeniyle ortaya çıkan fırsatları değerlendirmek istedik. Buradaki GES’in yatırım maliyeti 22 milyon Euro civarında oldu. Bunun yaklaşık yüzde 60’ı için yeşil finansman kullandık. Bu yatırım aynı zamanda, 2020 yılından sonra bu ülkeye yapılan ilk büyük ölçekli GES yatırım olma özelliğini taşıyor. Ayrıca yatırımımızın yer aldığı Romanya’nın güneybatısındaki Oltanya Bölgesi, GES için çok elverişli. Bu tesis aynı zamanda bu bölgedeki de ilk GES projesi” diye konuştu. Yıldız, Romanya’nın ardından İtalya, Bulgaristan, Makedonya ve Yunanistan’da da projeler gerçekleştirmek için çalışmalar yaptıklarını, hatta İtalya’da 7 MW’lık projenin başladığını da sözlerine ekledi.
Yatırımın %60’ı yeşil finansman
Defic Globe Başkan Vekili Alper Tuncer de, Avrupa ülkelerinin yeşil dönüşüm kapsamında verdikleri taahhütler ve Rusya’nın Avrupa’ya uyguladığı doğalgaz ambargosu nedeniyle Avrupa pazarına odaklandıklarını belirterek, “AB, üyelerine yeşil dönüşüm için ciddi hibe destekleri veriyor. Yine yatırım yaptığımız ülkelerdeki finans kuruluşları da yenilenebilir enerji yatırımına çok sıcak bakıyor. Romanya’daki 22 milyon Euro’luk yatırımın yüzde 60’ını ülkede DBE Bank’ın sağladığı krediyle aldık. Bir bölümü de AB hibe destekleriyle karşılandı. Önümüzdeki dönemde bu projenin 4-5 katı büyüklüğünde Romanya’ya yeni santraller de kuracağız” ifadelerini kullandı. 2030’a kadar Defic Globe olarak AB’de 1 GW’lık proje hayata geçireceklerini hatırlatan Tuncer, bunun için de toplamda yaklaşık 700 milyon dolar ila 1 milyar dolarlık bir yatırım bedeli olacağını dile getirdi.
Tuzla'ya depolama tesisi kuracak
Üç kıtada 30 ülkeye enerji üretimi, iletimi ve dağıtımı yapan Yeo Teknoloji, enerji depolama çözümleri geliştirmek ve üretmek için geçtiğimiz aylarda Reap Battery isimli bir şirket kurdu. İstanbul Tuzla’da yılda 5GWh’lik enerji depolama sistemi üretecek tesisin inşaatına ağustos ayında başlandı. Yatırımı 2024 yılında devreye alacakları bilgisini veren Tolunay Yıldız, “Her yıl yüzde 35 büyüyen enerji depolama sistemleri pazarının 2030 yılında 45 milyar dolar büyüklüğe çıkması bekleniyor. Yeap Battery olarak biz de 350 MW’lık ön lisans aldık. Amacımız bu pazardan pay almak” diye konuştu.