Selenay YAĞCI
Sanofi Türkiye, üroloji alanında Fransa’dan yaptığı yeni teknoloji transferini tanıttı. İlaç sektöründe dünyada 8 ilaçta bulunan 3 katmanlı tablet teknolojisini Türkiye’ye getiren Sanofi, 6,5 milyon Euro’luk ithalatı kısacak. Sanofi Türkiye Ülke Başkanı ve Sanofi Türkiye, Afrika ve Orta Doğu Temel Ürünler Başkanı Cem Öztürk, Lüleburgaz’daki tesislerinde uygulayacakları 3 katmanlı tablet üretim teknolojisinin, Türkiye ilaç sanayisi için bir ilk olduğunu ifade etti.
Hazırlık 3 yıl sürdü, ekip Fransa’da eğitim aldı
Sanofi’nin dünyadaki 3. büyük üretim tesisi olan Lüleburgaz fabrikasında, bu teknoloji transferi için 3 yıllık bir hazırlık süreci yaşandı. Oluşturulan yeni ekip Fransa’nın Lyon kentindeki Tours fabrikasına giderek eğitimler aldı. Fabrikada bu üretim için özel bir alan oluşturuldu. Sağlık Bakanlığı onayı ile birlikte ticari üretimler Mart 2023’te başladı. Cem Öztürk, 50 milyon liralık yatırımla hayata geçen yeni çok katmanlı tablet teknolojisinin, yaklaşık 7 milyon prostat hastasının hayatına dokunacağını ifade ederek, teknolojiyi şöyle anlattı: “Tek bir tableti aldığınızda yavaş salınım oluyor. Her katman kendisi salınım yaparak devreye giriyor ve toplam 24 saat içinde hiçbir ilaca ihtiyaç duymadan hayatınıza devam edebiliyorsunuz. 3 katman 3 tablete denk.”
Bu teknolojik üretimin Türkiye’ye gelmesi için de efor ve ciddi fedakârlık gerektiğini kaydeden Öztürk, “Biyoteknolojik ürünleri de buraya getirmeye başlıyoruz. Bu adımları atmak ülkemiz için, bizim gibi bu alanda öncü olan bir firma için çok önemli ve bu ekosistemi yaratarak buna devam etmek istiyoruz” dedi. İlaçların yerelleştiğinde maliyetlerinin düşmediğini de ekleyen Öztürk, bunun fiyatlarda değişiklik olması anlamına gelmediğini ekledi.
Türkiye ekonomisine 110 milyon Euro’luk katkı
Öztürk, Sanofi ’nin yaklaşık 65 yıldır Türkiye’de faaliyet gösterdiğini belirterek, “Tamamı 1 milyar Euro’ya ulaştı. Yatırımlarımıza devam etmeyi düşünüyoruz. Sanofi ’nin Türkiye ekonomisine olan katkısı yaklaşık 110 milyon Euro civarında. Üretimin yüzde 86’sını Türkiye’de gerçekleştiriyoruz. Lüleburgaz fabrikasındaki üretimin yüzde 10’unu 49 ülkeye ihraç ediyoruz. Hatta sektörümüzde ihracatın çok zor yapıldığı Japonya, Almanya gibi ülkelere de ihracatımız var” diye konuştu.