BARIŞ SEDEF
ASELSAN ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), ASELABS kapsamında üniversite-sanayi iş birliğini güçlendirerek yerli ve millî teknolojilere yön vermek amacıyla önemli bir adım attı.
ASELSAN tarafından İTÜ’de RF-Mikrodalga Yenilikçi Malzeme Teknolojileri Laboratuvarının kurulmasına yönelik stratejik iş birliği kapsamında protokol imzalandı. İmza törenine İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Yaman, İTÜ akademisyenleri ve ASELSAN temsilcileri katıldı. Kurulacak İTÜ ASELABS laboratuvarında radar ve elektronik harp sistemleri, RF ve mikrodalga tabanlı yeni nesil malzeme çözümleri gibi stratejik alanlarda uygulamalı Ar- Ge faaliyetleri yürütülmesi amaçlanıyor. İTÜ Rektörü Hasan Mandal, gündemlerinde 4 proje olduğunu ve bu projenin yeni projelere zemin hazırlayacağını söyledi. İTÜ olarak üniversite-sanayi iş birliklerini ülkemizin kalkınmasında stratejik kaldıraç olarak gördüklerinin altını çizen Mandal, “Türkiye’nin teknolojik üretim kapasitesini artırmaya yönelik bu ortaklık, bilgi üretiminin sadece laboratuvarlarla sınırlı kalmayıp üretime, ürüne ve ihracata dönüşmesinin somut bir örneğidir. İTÜ Nanoteknoloji Araştırma Merkezi altyapısı ile bilimsel derinliği sanayiye entegre etmeye devam edeceğiz” dedi.
“Bundan sonrası için fark yaratmamız gerekiyor”
Kurdukları laboratuvarda RF, mikrodalga, radar ve elektronik haberleşme ürünlerinde kullanılacak yenilikçi malzeme teknolojilerinin yerlileştirilmesini hedeflediklerini kaydeden ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Yaman, “Bizi 50 yıl içinde yenilikçi teknolojilerde kendimizi önemli bir yere getirdik. Bundan sonrası için fark yaratmamız gerekiyor. Ürünleri daha hafifi ve dayanıklı nasıl yapabiliriz konularına odaklandık. Uzay ve havacılık alanında kendimizi daha ileri taşıyacak adımları bu laboratuvarda atacağız” açıklamalarında bulundu.
Yaman, ASELSAN’ın ilk kuruluşunda da üniversitelerle iş birliği yaptıklarına vurgulayarak yaprak, “Bu sene üniversitelerle olan işbirliğimizi farklı bir boyuta taşıyoruz. ASELABS markasıyla üniversitelerde laboratuvar kurarak, uzun soluklu işler yapmak üzere öğrencilerin yetişmesine ve bizi çok daha ileri taşıyacak teknolojiler geliştirerek bunların ürüne dönüşmesini sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
TÜRKİYE’NİN İLK YERLİ LED ÇİP HAMLESİ
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Kendal Elektrik Aydınlatma Sanayi A.Ş. arasında, Türkiye’nin ilk yerli LED çip üretim altyapısını kurmaya yönelik stratejik iş birliği protokolü imzalandı. İTÜ’nün akademik ve araştırma gücü ile Kendal Elektrik’in sanayi ve mühendislik deneyimini bir araya getiren bu ortaklık, başta aydınlatma sektörü olmak üzere, savunma, otomotiv, medikal ve tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda mikro LED teknolojisinin geliştirilmesini ve ticarileştirilmesini hedefliyor.