MÜBERRA TAŞÇI
“Milli Teknoloji Hamlesi” hedeflerine odaklanarak, yenilikçi bir tutumla Ar-Ge çalışmalarını sürdüren Helimore Havacılık, Türkiye’de ilk kez 70 kilogram kapasiteli “Zirai İnsansız Hava Aracı” üretti. 2019 yılının Aralık ayında Samsun Teknopark’ın kuluçka merkezinde faaliyete geçen ve yerli insansız hava aracı üretmeye başlayan Helimore Havacılık’in Kurucusu Başak Demir, “Tarım sektöründe farklı litre kapasitelerinde insansız hava araçları üretiyoruz. 10 litre, 20 litre, 30 litre özelleştirilmiş 35 ve 50 litre kapasitelerinde ilaçlama, tohumlama ve gübreleme yapabilen insansız hava araçları üretiyoruz. İnsansız hava araçlarımız otonom ve manuel olarak uçuş gerçekleştirebiliyor. Türkiye’de ilk defa 70 kilo kapasiteli Zirai İnsansız Hava Aracı ürettik. Şu anda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Zirai İnsansız Hava Araçlarımız aynı zamanda farklı girişimcilik yarışmalarında Türkiye birinciliğine de sahip” diye konuştu.
“Zirai İnsansız Hava Araçlarımız yüzde 30 verim artışı sağladı”
Normal tarım uygulamalarına göre kendilerinin ürettiği Zirai İnsansız Hava Araçlarının daha avantajlı ve tasarruflu olduğunu dile getiren Başak Demir, “Yaptığımız saha çalışmalarında Zirai İnsansız Hava Araçlarımızla geleneksel tarım uygulamalarına göre yaklaşık yüzde 30’luk bir verim artışı olduğunu gözlemledik. Aynı zamanda yüzde 60 su tasarrufu sağlıyor. Mazot gibi giderlerin de önüne geçmiş oluyoruz. Zirai İnsansız Hava Araçlarımız doğa ve çevre dostu” şeklinde ifade etti.
“Verim kaybını da ortadan kaldırıyoruz”
Başak Demir, tarım ilaçlarının fazla kullanılmasının çevreyi olumsuz etkilediğinin altını çizerek bu durumun önüne geçtiklerini söyledi. Demir, “Atomizer Santrifüj Nozulu kullanıyoruz. Yaptığımız nozul elektrostatik olarak çalışıyor ve ilaçlamayı homojen bir şekilde araziye dağıtarak gerçekleştiriyor. Zirai İnsansız Hava Araçlarımız 8 metre aralığında ilaçlama yapabiliyor. Bir dakikada bir dönümlük araziyi çok rahatlıkla ilaçlayabiliyor. Böylece hem zamandan hem de kullanılan ilaçtan tasarruf sağlıyor.
Tarım ilaçları çevreyi olumsuz etkiliyor. Biz bunların fazla kullanılmasının önüne geçip aynı zamanda homojen bir şekilde dağılmasına katkı sağlıyoruz. Geleneksel ilaçlamada tekerlek izinden kaynaklı verim kaybını da insansız hava araçlarımızla ortadan kaldırıyoruz. Toprak, doğa ve su sağlığını korumuş oluyoruz” dedi.
“50 LİTRE KAPASİTELİ, 15 DAKİKA HAVADA KALABİLİYOR”
Helimore Havacılık’ın Zirai İnsansız Hava Aracı, 50 litre kapasiteli, 15 dakika havada kalabiliyor ve ilk kalkışta 22 dönüm arazi ilaçlayabiliyor. Zirai İnsansız Hava Aracı ile ilgili Türkiye’nin farklı bölgelerinde bayilik çalışmaları olduğunu belirten Başak Demir, şöyle devam etti: “Tohumlama, gübreleme, ilaçlama sisteminde gelişmiş durumdayız. İnsansız hava araçlarımızın 15 dakika havada kalış süresinde yaptığı bütün çalışmayı çiftçimiz anlık olarak görebiliyor. Kumandada otonom uçabilmesi için bir buçuk dakikada 17 adımlık bir süreci var. Kaç metre yükseklikte uçacak, ne kadar ilaç ya da tohum atacak ve bunu ne kadar mesafede hangi hızla atacak hepsini biliyor. Engel gördüğü zaman tepki vermesi gibi birçok teknoloji ile donatıldı. Ayrıca gece görüş kamerası ile akşam da uçuş yapmaya elverişli.”