SELENAY YAĞCI/İSTANBUL
Kredi kartının yaygın olmadığı zamanlarda esnafın senetle yaptığı taksit uygulaması, teknolojiye ayak uydurdu. Türkiye’de de e-ticaretin gelişmesine paralel artan yeni nesil ödeme çözümleri arasında en hızlı büyüme gösteren, kredi kartına ihtiyaç duymadan ödeme online imkanı sunan, BNPL (Buy Now Pay Later-Şimdi Al Sonra Öde) sistemlerini en çok gençler tercih ediyor. BNPL sistemine artan ihtiyacı, Türkiye’nin geçmişteki vadeli alışveriş deneyimi ile birleştiren Türk girişimi Hemen Al Sonra Öde (HASO), 2024 yılında 2.4 milyonun üzerinde işlemde kullanılırken, bu kullanıcıların yüzde 80’den fazlası Z ve Y kuşağı oldu. Geçen yıl işlem hacmini 6 milyar TL’ye çıkaran şirket, fiziki mağazalara da açılarak büyümesini sürdürüyor.
“Taksitli alışverişi kredi kartı zorunluluğundan kurtardık”
HASO CEO’su Kerem Özgür Araç, Hemen Al Sonra Öde (HASO) sisteminin, kurumlara bireysel müşterilerine açık hesap vadeli taksitle satış yapma imkânını; finansal kurumların kullandığı araçlar ve iş aklı ile anında sağladığını ifade etti. Coşkun Baban, Ömer Paksoy ve Serdar Kodal tarafından 2018’de kurulan HASO’nun, Türkiye’nin köklü taksitli alışveriş kültürünü dijital çağın dinamiklerine göre yeniden inşa ettiğini belirten Kerem Özgür Araç, “BNPL modelini Türkiye’nin vadeli alışveriş deneyimiyle birleştirdik” dedi. HASO’nun, herhangi bir finansal ürün gerekliliği olmadan alışverişi taksitlendirme imkânı sunduğunu vurgulayan Araç, “Geliştirdiğimiz veriye dayalı sistem sayesinde, bireylerin değerlendirilmesinden limit verilmesine, taksit planlarının oluşturulmasından ödeme takibine kadar uçtan uca hizmet veriyoruz” açıklamasında bulundu.
İlk işbirliği Defacto ile
Araç, sadece online alışverişte değil, fiziksel mağazalarda da yeni nesil ödeme çözümlerini hayata geçireceklerini belirterek, “İlk mağaza içi iş birliğimizi Defacto ile başlattık. Çok yakında Defacto mağazalarında HASO sistemiyle kartsız taksitli alışveriş yapılabilecek. Hedefimiz, bu modeli diğer markalarla da yaygınlaştırmak” dedi.
HASO’nun nasıl çalıştığını da detaylandıran Araç, kullanıcıların alışveriş sırasında “Sonra Öde” seçeneğini seçerek sisteme giriş yaptığını belirtti. “Kredi Kayıt Bürosu verileri ve algoritmik analizlerle kullanıcılara saniyeler içinde alışveriş limiti tanımlıyoruz. Ardından şeffaf bir taksit planı sunuluyor. Ödeme zamanı geldiğinde kullanıcıya link gönderiliyor ve kredi kartı, EFT veya cüzdan entegrasyonlarıyla tahsilat gerçekleşiyor” ifadelerini kullandı.
“2024’te 6 milyar TL’lik işlem hacmine ulaştık”
Şirketin 2024 yılı performansına da değinen Araç, “E-ticaretin büyümesi ve sunduğumuz kullanıcı dostu sistemle birlikte işlem hacmimiz 2023’teki 3 milyar TL’den 2024’te 6 milyar TL’ye çıktı. Bu yıl sonunda limit başvurusunda bulunan kişi sayısı 4.8 milyona, toplam işlem sayısı ise 2.4 milyona ulaştı” ifadelerini kullandı. Araç, HASO sistemini kullananların 80’inin Z ve Y kuşağından oluştuğunun altını çizerek, “Bu genç kitleye zamanında unutulmaya yüz tutmuş taksitli alışveriş deneyimini yeniden sunmak bizleri mutlu ediyor” dedi.