MERVE YİĞİTCAN/İSTANBUL
Eğitimde fırsat eşitliğini merkeze alan çalışmalarıyla faaliyetlerini sürdüren Faydasıçok Vakfı, 9 yılda 63 şehirden 83 üniversiteden 1800 öğrenciye burs ve mentorluk desteği verdi. Faydasıçok Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Selcen Faydasıçok, ağırlıkla kız öğrencilere ulaştıklarını, desteklerin kapsamını genişleterek meslek liselerinde okuyan öğrencilere de dokunmayı amaçladıklarını dile getirdi. Faydasıçok Vakfı; Hasçelik şirketinin kurucusu Hasan Faydasıçok’un hayatı boyunca benimsediği ve uyguladığı hayırsever olmak ilkesinden yola çıkarak, eğitim alanında yaptıkları çalışmalara kurumsal bir kimlik kazandırmak adına 2016 yılında kurulmuş. Selcan Faydasıçok ile bir araya gelerek vakfın faaliyetleri ve sosyal etkisini konuştuk. Vakfın kuruluşundan bu yana öğrencilerin kişisel gelişimlerine destek olmak amacıyla çeşitli, eğitimler, mentorluk çalışmaları, koçluk programları ve sosyo-kültürel etkinlikler düzenlediklerini söyleyen Faydasıçok, şu anda ‘Sedefteki İnciler’, ‘İz Bırakanlar’ ve ‘Uçurtmaya Rüzgar’ projeleriyle desteklerini sürdürdüklerini anlattı.
Mühendis kızlara odaklandı
Derneğin ilk projesinin Sedefteki İnciler olduğunu hatırlatan Faydasıçok, şöyle devam etti: “Projenin adını Mevlana’nın ‘Her sedefte inci olmaz’ sözünden ilham alarak koyduk. Bu proje ile mühendislik eğitimi alan kız öğrencilere ulaşmak istedik. Tabii vakfımızı kurarken çeşitli danışmanlıklar aldık ve o görüşmelerde bize söylenen hemen bir proje hayata geçirmemizin çok zor olduğuydu. Ama biz bu konuda özel sektör gibi hareket edip çok hızlı aksiyon aldık ve başarılı olduk.
Diğer projemiz İz Bırakanlar’da ise cinsiyet ve bölüm fark etmeksizin tüm üniversite öğrencilerine ulaşmayı amaçladık. Bu iki projeyi de tamamen Hasçelik olarak fonluyoruz. Ancak geçen yıl başlattığımız Uçurtmaya Rüzgar projemiz biraz daha farklı. Burada kurum dışından gönüllü olmak isteyenlerin de katkı sağladığı bir fon ile desteklerimizi sağlıyoruz.”
Yatırım başlamadan desteğe başladı
Bu üçünün dışında da vakfın hayata geçirdiği farklı projeler olduğunu dile getiren Faydasıçok, desteklerin çeperini meslek liselerine doğru genişletmek adına da birtakım girişimlere başladıklarını anlattı. Faydasıçok, “Hasçelik Bilecik’e bir yatırımı yapıyor. Yatırım daha faaliyete geçmeden biz oraya da dokunmaya başladık ve Bilecik Meslek Lisesi’nden 15 öğrenciyi şu an desteklemeye başladık. Bu öğrencilere hem burs veriyoruz hem de Hasçelik’teki çalışma arkadaşlarımız tarafından eğitimler veriliyor. Şirketimize, fabrikamıza teknik geziler düzenliyoruz. Bu pilot bir uygulama, ilerleyen dönemde meslek liseli öğrencilerimizin sayısını daha da artıracağız.” diye konuştu.
Burs devam koşulu ‘gönüllülük
Şu ana kadar 1800 öğrenciye destek verdiklerini dile getiren Faydasıçok, öğrencilerle mentorları arasında profesyonel bir ilişkiden ziyade abla/ abi– kardeş ilişkisi geliştiğini söylerken, desteklerden faydalanan öğrencilerden istenen vurguladı. Faydasıçok, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu bizim için çok önemli. ‘Ben yapamayacağım, vaktim yok’ diyenlerle yolumuza devam etmiyoruz. Çünkü gönüllülük bir denge işi. Biz biliyoruz ki, sadece alarak olmaz, vermek de gerekiyor. Topluma faydalı olmayı genç yaşta öğrenmek gerekiyor.”