Bitlis’e üniversite kuran, eğitim başta olmak üzere çok sayıda sosyal tesis kazandıran Eren Holding, son olarak 200 milyon dolarlık tekstil fabrikasını hizmete açtı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle açılışı gerçekleştirilen Eren Tekstil Bitlis yerleşkesi, günde 100 ton iplik üretecek ve bin kişiyi istihdam edecek.
Doğu Anadolu’nun en büyük sanayi yatırımlarından olan Eren Tekstil’in Bitlis tesisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenen törenle hizmete açıldı. Eren Holding çatısı altında faaliyet gösteren Eren Tekstil tarafından faaliyete geçirilen Bitlis yerleşkesi, günlük toplam 100 ton kapasitede iplik üretimi gerçekleştirecek.
Eren Tekstil tarafından yaklaşık 200 milyon dolar değerindeki yatırım, toplam üç etaptan oluşuyor. Temelleri 2021 yılında atılan, toplam 215 bin metrekare açık, yaklaşık 100 bin metrekare kapalı alana sahip iplik tesislerinde yıllık 36 bin ton iplik üretimiyle, 1000 kişiye istihdam sağlanacak. Üretim faaliyetlerine başlayan ilk iki etap iplik tesisi, yıllık 24 bin ton, üçüncü etabın devreye alınmasıyla birlikte yıllık yaklaşık 36 bin ton iplik üretimi gerçekleştirecek. Üçüncü Etap da 2024 Aralık ayında faaliyete geçecek.
Türkiye pamuk ipliği ihracatının yüzde 6’sını karşılayacak
Tesislerde, 2022 yılı dış ticaret verilerin itibarıyla pamuk iplik ve karışım iplik kalemlerinde gerçekleşen 450 bin tonluk hacme sahip ithalat ve ihracat miktarına yaklaşık yüzde 6’lık bir katkı sağlanması ve Türkiye’nin tekstil sektöründeki küresel rekabet gücünün artırılması hedefleniyor. Üretilecek ipliğin yaklaşık yüzde 50’sinin ihracat kapasitesine ayrılması planlanıyor. Bitlis iplik üretim tesisi, Eren Holding’in tekstil sektöründeki ikinci büyük yatırımı oldu.
Türkiye’nin tekstil ihracatını artırmayı hedefleyen Yerli ve milli üretim anlayışıyla projelendirilen tesisin açılışında konuşan Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren, Türkiye ekonomisine ve tekstil sektörüne katma değer yaratmayı hedefledikleri üretim tesisi ile Bitlis’in ve bölgenin istihdam sorununa da sürdürülebilir çözüm üretmeyi amaçladıklarını vurguladı.
Yatırımcıları teşvik için yeni tedbirler gerekiyor
Öteden beri Bitlis’teki eğitim ve kültür faaliyetlerine olabildiğince destek verdiklerini dile getiren Ahmet Eren, “Yanı başında durduğumuz bu iplik fabrikasının kuruluşu ile ekonomik alanda da Bitlisimize destek olmak istiyoruz. Bu tesis cumhuriyetimizin kuruluşundan beri Malatya hariç Doğu Anadolu’da özel sektör tarafından kurulan en büyük endüstriyel üretim tesisidir. Bütün üniteleri tamamlandığında 200 milyon dolara mal olacak ve 1000 kişiye istihdam sağlayacaktır. Daha da önemlisi başka yatırımları da teşvik edecek ve modern bir tesis olarak bundan sonra geleceklere güzel bir örnek olacaktır” dedi. “Sosyal sorumluluk dışında kazanç sağlamak için bu bölgeye gelecek yatırımcıları teşvik etmek için mevcut tedbirlere ilaveten yeni tedbirlerin de yürürlüğe konması gerekir. Bu konudaki önerilerimizi içeren bilimsel çalışmamızı tamamladık. Devletimizin ilgili birimlerine sunacağız” diyen Eren, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da açılışımıza katılarak bölgeye ve tekstil sektörüne olan güven ve desteğini bir kez daha görmekten dolayı da onur ve gurur duyduk. Kendisine ve devletimize, değerli katkıları için çok teşekkürlerimizi iletiriz” diye konuştu.
Eren Holding’in ikinci büyük tekstil yatırımı
■ 3 etapta toplam 360 bin ton üretim gerçekleşecek
■ 3 etabı toplam 200 milyon dolara mal olacak
■ Proje sonunda 1.000 kişi istihdam edilecek
■-Türkiye pamuk ipliği ihracatının yüzde 6’sı karşılanacak
■ İlk iki etap devrede, 3.’sü 2024 sonunda üretime geçecek