Organik tarım üreticilerinden Elite Naturel, net kârını 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 233 oranında artarak 126,6 milyon liraya çıkardı. Elite Naturel, Avrupa ve İskandinav pazarına ulaşmak için bir süre Almanya’da Elite Naturel GmbH adlı şirket kurdu.
Tohum aşamasından nihai ürüne kadar sertifikalı organik ürünlerini 4 kıtada 23 ülkeye ihraç eden şirket, 2022 yılında 581,4 milyon TL ciroya ulaştı. Net dönem karını ise yüzde 233 oranında artırarak 126,6 milyon TL net kar ile tamamladı.
2022 yılını beklentilerin üzerinde kapattıklarını belirten Elite Naturel İcra Kurulu Başkanı Çağrı Eşmekaya, bu doğrultuda 2023 hedeflerini revize ettiklerini söyledi.
Büyüklüğünün 2030’da 860 milyar dolara çıkması öngörülen bir pazara hitap ettiklerini kaydeden Eşmekaya, “Elite Naturel olarak organik tarımı ve buna bağlı olarak gelişen organik ürünlerin insanlığa ve çevreye faydasını global ölçekte yaymayı hedefliyoruz. Artan talep doğrultusunda meyve işleme kapasitemizi yüzde 50 oranında artırarak üretim hacmimizi büyüteceğiz” dedi.
İstahdamı yüzde 20 artıracak
İstihdamı da yüzde 20 artırmayı planladıklarını bildiren Çağrı Eşmekaya, “Plantasyon yatırımlarımız kapsamında toplam 4 bin dönüm alanda 920 bin adet organik meyve fidanı yetiştirmeyi planlıyoruz. Kısa süre önce faal hale getirdiğimiz Almanya merkezli Elite Naturel GmbH şirketimiz ile de Avrupa Birliği ve İskandinav pazarında büyümemizi sürdürmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
Kendi bahçelerinde ürettikleri meyve ve sebzeleri yüzde 100 soğuk sıkım teknolojisiyle tarladan şişeye taşıdıklarını ifade eden Eşmekaya, “Yüzde 100 organik meyve ve sebze suları, meyve sebze püreleri, smoothieler, soğuk demleme bitki çayları, fonksiyonel ve arındırıcı içecekler ile çocuklar için atıştırmalıklar üretiyoruz” dedi.
Enerji ihtiyacının % 50’sini ‘GES’lerden karşılıyor
Hazine arazilerinin organik tarım alanı olarak kullanılmasına ilişkin lisansı da aldıkları bilgisini veren Eşmekaya, yaklaşık 8 bin sözleşmeli çiftçi ile toplam 766 bin hektar organik tarım arazisinden yılda yaklaşık 75 bin ton meyve ve sebze tedarik edebildiklerini anlattı.
Ar-Ge’ye 2022 yılında 1.8 milyon lira harcadıkları bilgisini veren Çağrı Eşmekaya, enerji ihtiyacının ise yüzde 50’sini bünyelerindeki GES’den karşıladıklarını söyledi.