Sabancı Holding şirketlerinden Çimsa, 2021 yılında İspanya merkezli Buñol şirketini alarak beyaz çimentoda dünyanın sayılı üreticileri arasına girmişti. Amerika’da beyaz çimento tesislerine ilave gri çimento tesisi yatırımıyla kıtadaki rekabet gücünü artırdı. Son olarak İrlanda merkezli 600 futbol sahası büyüklüğündeki Mannok’u alarak avantaj sağladı. Önümüzdeki yıl 100’üncü senesini kutlamaya hazırlanan Sabancı Holding, son 3 yılda bu 3 stratejik hamle ile bir sonraki asrın rotasını çizdi. Bu yatırımlar sayesinde üçlü dönüşüm başlatan Holding, dönüşümü ‘Griden Yeşile’, ‘Çimentodan Yapı Malzemelerine’ ve ‘Yerelden Küresele’ olarak tanımlıyor.
Sabancı Holding’in net aktif değerinin yaklaşık yüzde 15’ini oluşturan Malzeme Teknolojileri Grubu, Akçansa, Çimsa ve Kordsa’dan oluşuyor. Grup Başkanı Burak Orhun, sürdürülebilirliğin artık bir trend olarak kabul edilmemesi gerektiğinin altını çizerken, “Sürdürülebilirlik aslında dünyadaki dönüşümün ana motoru. Net sıfır hedeflerinin yakalanabilmesi, sadece ve sadece ileri malzeme devrimiyle mümkün. Holdingimiz Yapı Malzemeleri Grubunu, Malzeme Teknolojileri Grubuna çevirdi. Bu yeni yapıda bir yandan üretilen malzemeye odaklanırken bir yandan da bu malzemelerin nasıl üretildiğini, yani aslında malzemenin üretilme teknolojilerini de yakından ele alıyoruz. Diğer yandan, yapı malzemelerinin dönüşümü, insanlığın gelişimiyle de doğrudan ilgilidir. Ve yapı malzemeleri alanında yapılacak devrimin etkisi, on yıllar boyunca etkisini hissettirir. Dolayısıyla biz aslında sadece önümüzdeki 3-5 yılın planlamasını yapmıyoruz. Hem malzeme hem de üretim teknolojilerindeki yıkıcı inovasyonlarla gelecek 50-100 yılın altyapısını hazırlıyoruz” dedi.
Küresel ileri malzeme pazarının büyüklüğü 100 milyar dolara gidiyor
Bugün ileri malzeme pazarının dünyada 65 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştığını söyleyen Burak Orhun şöyle devam etti: “Bu pazarın önümüzdeki 5 yıl içerisinde 100 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşmasını öngörüyoruz. Malzeme Teknolojileri Grubu olarak bugün ciromuzun içerisinde ileri malzemenin payı yaklaşık yüzde 10. Bunu 5 yılda yüzde 30-40’lara çıkarmayı istiyoruz. Bunu yapabilmek, portföyümüzü bu yönde dönüştürebilmek için satın almalar yapmamız gerekiyor. Bu satın almalar da büyük montanlı olacaktır. Bu satın almalar için öncelikli pazarlarımız Kıta Amerikası ve Avrupa. Bugün Malzeme Teknolojileri Grubu’nun Sabancı net aktif değeri içerisindeki payı yaklaşık yüzde 15 seviyesinde. Bu satın almaların yanı sıra şirketlerimizin atacağı diğer büyüme adımlarıyla birlikte, hedefimiz bu payı 5 yılda yüzde 20’lere çıkarmak.”
■ Zenar: Mannok 600 futbol sahası büyüklüğünde
Yapı malzemeleri alanındaki devrime, üçlü bir dönüşüm stratejisiyle öncülük ettiklerini ifade eden Çimsa CEO’su Umut Zenar ise, “‘Griden Yeşile’, ‘Çimentodan Yapı Malzemelerine’ ve ‘Yerelden Küresele’ olarak tanımladığımız bu dönüşümü, son 3 yılda hayata geçirdiğimiz stratejik yatırımlarla da destekledik. 2021 yılında Buñol satın almasını tamamlayarak, beyaz çimentoda dünyanın sayılı üreticileri arasına girdik. Avrupa’daki bu büyüme adımımızı, Amerika coğrafyasına taşımak adına, ABD’de gri çimento üretim tesisinin temellerini attık. ABD’de var olan beyaz çimento tesisimize ilave olarak hayata geçireceğimiz bu tesisle hem bölgedeki ürün çeşitliliğimizi artıracak hem de dünyanın en rekabetçi pazarlarından Amerika’da ayak izimizi güçlendireceğiz. Son olarak geçtiğimiz günlerde, İrlanda merkezli Mannok Holdings’in yüzde 94,7’lik hissesinin satın alımını tamamlayarak, Mannok’u Çimsa bünyesine kattık. Bu satın alma, İspanya ve ABD’den sonra, Birleşik Krallık coğrafyası pazarında da bize yeni kapılar açacak. Hem Mannok’ın yapı malzemeleri ürün grubunun Çimsa portföyüne entegre edilmesi hem de Çimsa’nın mevcut ürünlerinin Birleşik Krallık pazarına açılması, müşteri ve pazar çeşitlendirme çalışmalarımızın da çok önemli bir destekçisi olacak” ifadelerini kullandı. Zenar, şunları söyledi: “Yaklaşık 2 yıldır takip ettiğimiz bir şirketti Mannok. Tam İrlanda Cumhuriyeti ile Birleşik Krallık sınırında. Tüm alan 4 bin dönüm büyüklüğünde. Yani yaklaşık 600 futbol sahası. Sadece İngiltere’de yılda 150 milyon Euro ciro yapan bir şirket. İrlanda ve Birleşik Krallık coğrafyasında bize çok büyük güç katacak. 2023 sonu itibarıyla toplam gelirlerimiz içerisinde döviz gelirlerinin payı yaklaşık yüzde 60. Mannok satın almamızla birlikte, bu oranı yüzde 70’in üzerine taşımış olduk.”
■ Çimento fabrikalarına komşu güneş tarlaları!
Alternatif yakıtın yanı sıra tüm Çimsa tesislerinde yenilenebilir enerji yatırımlarına da ağırlık verdiklerinin altını çizen Umut Zenar şunları söyledi: “Afyon tesisimizdeki güneş enerjisi santralı (GES) yatırımımızı 2023 yılında tamamlayarak devreye aldık. Aynı şekilde, geçtiğimiz aylarda Buñol fabrikamızda 4,2 milyon Euro yatırımla kurduğumuz GES’te enerji üretimimiz başladı. 11 bin adet güneş paneline sahip santralimiz, 14 futbol sahası büyüklüğünde ve 100 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor. Şimdi sıra Eskişehir’de. Burada da çalışmalarımız devam ediyor. Çimsa genelinde, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen elektrik enerjisi kullanım oranımız 2023’te yüzde 54 olarak gerçekleşti. 2030 yılında bu oranı yüzde 80’in üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Bununla birlikte, Türkiye’de Afyon ve Eskişehir fabrikalarımızın, ihtiyaç duydukları elektriğin yüzde 100’ünün tesislere entegre şekilde üretileceği bir planlama yapıyoruz.” EBRD ile Türkiye’de bir ilk… Sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmakta finansman konusunun da kilit bir öneme sahip olduğunu belirten Umut Zenar, “Bu yıl içerisinde Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile imzaladığımız 25 milyon Euro tutarındaki kredi anlaşması bu yolculukta bizler için de büyük öneme sahip. Bu anlaşma ile EBRD, Türkiye’de ilk kez bir çimento şirketine finansman kaynağı sağlamış oldu” dedi.