Araç kiralama şirketi ALD ve LeasePlan’ın geçen yıl eylül ayında birleşmesiyle küresel bir güç haline gelen Ayvens, geleneksel filo kiralamadan mobilite çözümlerine geçiş sürecini başlattığını duyurdu.
Ayvens Türkiye Genel Müdürü Türkay Oktay, “Müşterilerimize tek bir araç vermek yerine mobilite paketi sunacağız ve bu paket üzerinden çeşitli araçlarla istedikleri yerlere ulaşmalarını sağlayacağız. Bunun yanı sıra bir uygulama geliştireceğiz ve danışmanlık boyutunu da öne çıkaracağız” diye konuştu.
Oktay ayrıca, şirket araçlarının verimli kullanılmadığına dikkat çekerek, araç ihtiyaç analizleri yapacaklarını, çalışanların ulaşım taleplerine göre özel paketler sunacaklarını açıkladı.
Ayvens Türkiye Genel Müdürü Türkay Oktay, birleşme sürecine yönelik şu açıklamayı yaptı: “2022’de ALD, Leaseplan ortaklarına bir satın alma teklifi verdi ve 2023’te gerekli izinler alındıktan sonra da işlem kapanışı gerçekleşti. 2023 Mart’ından beri de biz şirketleri birleştirmeye çalışıyoruz. Böyle bir yolculuğumuz var. Bu yolculuk sırasında, yani bu teklif verildiği zaman Leaseplan, uzun dönem filo kiralamada dünyanın en büyük şirketiydi. ALD dünyanın ikinci büyük şirketiydi. Dolayısıyla aslında yeni yapımız iki en büyük oyuncunun birleştiği çok daha büyük bir oyuncunun ortaya çıktığı bir yapı” diye konuştu.
Oktay, 42 ülkede yaklaşık 3.3 milyon araçlık bir filo yönettiklerini ve yılda 800 binden fazla araç satın alarak mobilite sektöründe önemli bir yer tuttuklarını belirtti. Şirket, Türkiye’de de 30 bin araçlık bir filoyu yönetiyor.
Elektriklide yüzde 20 hedefi var
Ayvens, globalde 600 bini aşkın elektrikli araçla en büyük elektrikli araç filosuna sahip. Türkiye’de ise elektrikli araçlara olan ilginin büyüdüğünü ancak penetrasyon oranının hala düşük seviyelerde olduğunu vurgulayan Oktay, şu anda toplam pazarın yüzde 1,5’unun elektrikli araçlardan oluştuğunu söyledi. Avrupa’daki oranların yüzde 15-20 seviyelerine ulaştığını belirten Oktay, Türkiye’de de bu orana ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.
Maliyet artışları ve yüksek faiz büyümeyi frenledi
Yüksek enflasyon ve finansmana erişimde yaşanan zorlukların araç kiralama sektöründe büyümeyi frenlediğine dikkat çeken Oktay, şöyle konuştu: “Sektör 2017’ye kadar her yıl yüzde 20 büyüye büyüdü. Yabancı şirketler geldi, Türkiye’de yatırım, satın almalar yaptı. Ama 2018’deki kur krizinden sonra, üstüne de mevzuat değişince dövizli kiralama yapamaz hale geldik. O zamana kadar yüzde 90-95 dövizli kiralıyorduk. Bir anda kiralamalarda büyük bir maliyet artışı oldu. Öyle olunca da müşterilerimizin bir kısmı satın almaya döndü. Bir kısmı araç parkını küçülttü ve biz de küçüldük. Sektör verilerine göre 2018’den sonra 2022’ye kadar üçte bir küçüldük. 2022’den sonra hafif bir yatay seyre geçtik. 2023’te büyüyoruz derken 2024’te hafif bir küçülme var ilk 6 aylık dönemde. ÖTV, kur değişimleriyle araçlar pahalandı. 2 milyonluk bir aracı alsanız, yüzde 40 ile fonlasanız zaten aracın 800 bin lira yıllık faiz gideri var. Her ay 60-70 bin lira sadece aracın faizini ödüyorsunuz. Dolayısıyla kiraların artmasının arkasındaki temel iki şey, araçların pahalanması ve faizlerin yükselmesi. Tabi ki araçların operasyonel giderleri de bununla beraber çok arttı."