LEVENT AKBAY
Kastamonu ili Abana ilçesi… Çocukları daha 6 aylık iken ailecek bir sandala bindiler, açıkta Doğu Karadeniz’den gelen yolcu gemisi bekliyordu. Dalgalarla boğuştuktan sonra İstanbul’a inen aile Unkapanı’nda kiralık bir ahşap evde oturmaya başladı. Mobilyacı baba önce Beyoğlu’nda, sonra lüks mobilyaların cila istediği varsıl Maçka tarafında çalıştı. Çocuk 7 yaşında fakir öğrenci kontenjanından Maçka İlkokulu’na girdi. Sonra Nişantaşı Ortaokulu ve başarılı bir ilk sınıftan sonra kapısı açılan Maçka Sanat Enstitüsü’ne geçti. Özdemir Ata’nın yolu sonradan ortağı olacak Abdülkadir Teksan ile burada kesişti. O da Sultanahmet Meslek Lisesi’nden geldi. Beraber okudular. Dördüncü sınıfa geçmek yerine üniversiteye gitme kararını aldılar. Kimya öğretmenleri fakir çocuklar için saat ücretini 9 TL’den 3 TL’ye düşürerek üniversiteye hazırlık kursu açtı. Girdiler ve bu kurstan 9 kişi üniversiteyi kazandı. Gündüz çalışıp gece üniversite okudular. Irak savaşından sonra harap olarak karanlığa karışacak Basra’yı aydınlatacak jeneratörleri üretecek olan küresel şirket Teksan’ı bu iki çocukluk arkadaşı genç kuracaktı.
TEKSAN 1994’TE KURULDU
İş hayatı Ayvansaray’da gemilere elektrik tesisatı yapan bir taşeronun yanında başladı. Askerlik dönüşü Haliç’teki gemi sanayi Tuzla’ya taşınınca burada Deniz Elektrik Mühendislik isimli bir işyeri açarak aynı işe devam etti. Küçük işyerinden kazandıkları ile 420 metrekarelik bir bina yaptı. Bir jeneratör firmasında çalışan çocukluk arkadaşı Abdülkadir Teksan bu binada jeneratör üretmeyi önerdi. İki çocukluk arkadaşı her şeyde “yarı yarıya” şartıyla anlaşarak dükkân açtılar. Teksan, 1994’te böyle kuruldu. Başeğmezler ailesi de 1998’de ortaklığa katıldı.
2001 KRİZİNDE İLK YATIRIM YAPILDI
2001 krizinde ortakların birikmiş sermayesi vardı. Fabrikaların işçi çıkardığı o sıkıntılı günlerde arsa alıp, fabrika yatırımı yaptılar. Bu bir Avrupalının asla yapmayacağı bir şeydi. Çünkü aslında önlerini görmeden yola çıktılar. Amatör bir ruhla profesyonel yatırım yapan bir girişimci olmak böyle bir şeydi. Oturacak düzgün evi dahi olmayan bir insanın devasa bir fabrika yapması ancak böyle mümkün olabildi. Aslında İstanbul Sancaktepe’deki fabrikanın ilk bloğunu yapabildiler. Fabrika ile birlikte kapasite ve tanınırlık arttı. Oldukça hızlı bir şekilde büyüdüler.
SERBEST BÖLGEDE BENZERSİZ FABRİKA
Özdemir Ata’nın anlatmaya ara verip; “Bundan çok gururluyum” dediği Kocaeli Serbest Bölgesi’ndeki 50 bin metrekare kapalı alana sahip fabrika yatırımını 2017’de 25 milyon Euro bedelle gerçekleştirdiler. “Avrupa’da bir benzeri olmayan fabrikamızı yaptık. Toplam 60 bin metrekarelik iki fabrikada yılda 15 bin jeneratör üretme kapasitesine ulaştık. Şu an 900 civarında personel üretime emek veriyor. Türkiye’de ciro olarak ikinci sıradayız. Ancak Ar-Ge, mühendislik kapasitesi olarak ilk sıradayız. Dünyada tanınan, güvenilen bir firmayız. 140 ülkeye ihracat yapıyoruz” diye konuşan Özdemir Ata, büyüme formülünü şöyle anlattı:
TERZİ USULÜ ÇÖZÜMLER ÜRETİYORUZ
Irak savaşından sonra Basra kenti karanlıkta kalmıştı. Bir İngiliz firmasının almış olduğu projenin çözüm ortağı olduk. Biz oraya Türkiye’de imal edilmiş stand by güçte en büyük jeneratör gruplarını imal ederek Basra’nın aydınlanmasına katkıda bulunduk. 3000 KW’ın üzerinde bir jeneratör grubunu ürettik ve iki adedini Basra’ya gönderdik. Bizim için çok örnek bir projeydi.
O dönemlerde Türkiye’de doğalgazlı jeneratör üretilmiyordu. 2005’te ilk doğalgazlı jeneratörleri üreterek piyasaya sunduk ve farklılık yarattık. Yine farklı bir şey yapmak adına senkron jeneratörlerini ön plana çıkardık. Çok büyük jeneratörlere alternatif çözüm olarak daha küçük güçteki jeneratörleri paralel yaparak ürettik. Bizi farklılaştıran bu üretim tarzı bizi büyüten ana etkenler oldu.
ÖZEL PROJELER, ÖZEL ÇÖZÜMLER, ÖZEL SES İZOLASYONLARI…
Afrika’da bir çölün yeşillendirilmesi 400’e yakın jeneratör grubuyla bizim tarafımızdan sağlandı. Bugünlerde yeni kentlerin kurulduğu büyük projelere destek veriyoruz. Türkiye’de yapılmayan trijenerasyon, kojenerasyon gruplarını biz başlattık.
Kazakistan’da 40 milyar dolarlık proje kapsamında ABD’li Chevron çölün ortasında petrol sahası kuruyordu. Biz oraya Türkiye’den 35 kadar jeneratör grubunu her gün birer adet gönderdik. Dünya çapında en büyük projelerden bir tanesiydi.
Dünyada ilginç talepler oluyor. Bu talepleri karşılamak için terzi usulü özel çözümler üretiyoruz. Sadece jeneratör grupları değil, ona bağlı ekipmanları da kapsayacak şekilde komple çözümleri ilmek ilmek işleyerek adeta bir halıya dönüştürüyoruz. Sektörümüzdeki bütün ihtiyaçları karşılayacak çözümleri üreterek bunu bütün dünyaya ispat ettik. Ürünlerimiz dünyanın dört bir yanına dağılıyor. En soğuk yere örneğin Grönland’a, Nepal gibi yüksek rakımlara ulaşıyoruz, Afrika gibi çok sıcak yerlerde ülkemizi temsil ediyoruz.
BİRBİRİMİZE İNANMAK VE GÜVENMEK ŞART
40 kadar üniversite öğrencisi fabrikayı ziyaret ediyordu. Onlara: “Ben de sıradan bir öğrenciydim. Anahtar bakış şu olmalı: 40 kişi olarak birbirinize inanacak, birbirinize, güveneceksiniz. Bu ülkede daha güzel şeyler yapılabilir. Hepiniz buna benzer bir fabrikayı yapabilecek güç ve kabiliyette insanlarsınız. Biz yaptık, siz daha güzellerini yapabilirsiniz. Hayat bir alternatif akım gibi inişli çıkışlıdır. İniş de olur, çıkış da olur. Ülkenize güvenin, birbirinize destek olun. Biz iki arkadaş bunu başardık” dedim.
Özdemir Ata; üç ailenin ortaklığı ile büyüyen ve geliştirilen Teksan için, “Çözümü yurt içinde, birbirimize güvenerek, yüksek teknoloji kullanarak, ülkenin geleceğine inanarak, rekabetçi bir anlayışla ve mühendislikle sağlamaya çalıştık” değerlendirmesini yapıyor.
Teksan bugün İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında yer alıyor ve yüzde 85’i ihracattan sağlanan 150 milyon dolar ciro ile büyümesini sürdürüyor.
Teksan uzun yıllardır üç ailenin ortaklığı ile Türkiye’de eşine pek rastlanmayan uyumdaki yönetim anlayışı ile üretimini sürdürüyor. Kurumsallaşma yolunda yeni adımlar atan şirkette profesyonellerin ağırlığı da giderek artıyor. Kritik kararlar üç ailenin ikinci kuşaklarınca oluşturulan yönetim kurulunda ele alınıyor. Şirkette tüm tarafların uyduğu yazılı olmayan kurallar artık bir şirket anayasasında toplanıyor. Özdemir Ata, “Sonuçta bir makine imal ediyoruz. Makine imalatının içinde enerji çözümleri üreten, bu anlamda da kesintisiz enerjide müşterisinin bütün ihtiyaçlarını karşılamak için mühendislik kaslarını geliştirmiş bir şirketiz. Bu şirket şehir hastaneleri, sağlık sektörü, petrol, madencilik ve diğer farklı alanlar için çözüm üretiyor. Günümüzde siz insanlara bir ürün vermiyorsunuz. Bir değer önermesi yapıyorsunuz. Bu değer önermesinde patentleri, tasarım kabiliyeti olan Teksan’ın farkı mühendislik çözümlerinden geliyor. Bunlar da sahada uygulanıyor” diyor.
EN BÜYÜK DEĞERİMİZ GÜVENİLİR OLMAK
“Bana göre Avustralya’dan, Güney Amerika’dan, Kuzey Amerika’dan, Avrupa’daki birçok ülkeden Rusya’sına kadar; paydaşlarımız, rakiplerimiz, tedarikçilerimiz tarafından güvenilir bir firma olarak görülmek en büyük değerimiz” diyen Ata, şöyle devam etti: “Önemli olan bizim sözünde duran, işine sahip çıkan bir firma olduğumuz konusunda hakkımızı teslim ediyor olmaları. Hiçbir zaman test etmeden ürün çıkarmayız. Ürettiğimizin arkasında sağlam bir şekilde dururuz.”
TEKSAN’IN REFERANSLARINDAN BAZILARI
Türkiye ve yurtdışında pek çok proje üstlenen Teksan’ın referanslarından bazıları şunlar; Mısır’daki Savola Çöl Yeşillendirme Projesi, Nepal’deki Fort Resort Hotel Projesi, Grönland Zackenberg Ekolojik Araştırma Enstitüsü, Bolivya’daki Agai S.A. Şeker Fabrikası, Ruanda’daki Serena Hotels, Türkmenistan-Aşkabat Havalimanı. Türkiye’de; Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, Kız Kulesi, Galata Kulesi, Bodrum Arkeoloji Müzesi, Erzurum Havalimanı, İstanbul Sapphire, City’s Alışveriş Merkezi.
YOLCULUĞA DİZEL JENERATÖRLERLE BAŞLADI
Kesintisiz enerji çözümleri üreten bir mühendislik ve teknoloji şirketi olan Teksan, dizel jeneratörler üreterek başladığı yolculuğuna, doğalgazlı ve biyogazlı jeneratör setleri, yüzde 90’a kadar enerji verimliliği sağlayan kojenerasyon ve trijenerasyon sistemleri, mobil aydınlatma kuleleri, hibrit jeneratör setleri, mikrogrid sistemleri ve taşınabilir güç istasyonları ile devam ediyor. Ayrıca kiralık-mobil jeneratör ürün ailesi ile kurumsal kiralamalar için de çözümler sunuyor.
Hangi sektörlere hizmet veriliyor?
Teksan zorlu arazi koşulları, değişken hava şartları hatta deprem gibi yıkıcı doğa olayları karşısında sorunsuz çalışan kesintisiz güç çözümleri ile dünya çapında inşaat, telekomünikasyon, veri merkezi, otel, alışveriş merkezi, lüks konut projeleri, süpermarket zincirleri, spor tesisleri, madenler, hastaneler, araştırma merkezleri ve üretim/imalat gibi sektörlerde pek çok projede tercih ediliyor. Teksan tüm bu nedenlerle kendisini jeneratör firması olarak değil, enerjide çözüm sağlayan firma olarak konumlandırıyor. Teksan’ın deneyimli satış sonrası ekibi, yılda 50 bini aşkın noktaya servis hizmeti sağlıyor.