BARIŞ SEDEF
Türkiye zeytinyağı üretiminde İspanya’dan sonra dünya ikincisi, sofralık zeytinde dünya birincisi. Zeytin ağacı sayısı bakımından İspanya’dan sonra ikinci sırada yer alan ülkemizde hedef, 250 milyon zeytin ağacı dikilmesi.
Ülkemizdeki zeytin ağaçlarının yerli gen kaynaklarının korunması ve geliştirilmesinin öneminden bahseden Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Tan, “Yabancı çeşitlerin girmesi veya üretilmesi çok yanlış, bizim harika hikayemizi bitirebilir. Yeni ve modern dikim alanlarında da yerli zeytin çeşitlerimizi amacına uygun üstün klonlarını kullanmalıyız. Yerli ve milli üretim her alanda olduğundan daha fazla zeytin de önemli. Bu konuda Bakanlığımızla istişare halinde Ar-Ge çalışmaları sürüyor.” ifadelerini kullandı.
Sofralık zeytin ve zeytinyağı üretiminde belirlenen hedefleri yakaladıklarının altını çizen Tan, birçok üreticinin orta vadede yeni yatırımlara soyunacağının altını çizdi.
Edremit Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin ise yerli çeşitler ve ıslah çalışmalarının üretim verimliliği açısından önemli olduğuna vurgu yaptı. Coğrafi işaretli ürünleri Edremit yeşil çizik zeytin ve Edremit zeytinyağını ulusal ve global pazarda daha iyi tanıtmak için fuarlara katıldıklarını dile getiren Çetin “Pazarlama ve PR projelerimiz de hız kazandı. Bu çalışmalarımız sonucunda bölgemizdeki üretici ve mağazalarımızın satışlarının artması ve e-ticaret yoluyla tüm Türkiye’ye ve dünyaya gönderimlerin ciddi rakamlara ulaşması sağlandı. Ayrıca artan ihracat rakamları da Edremit ekonomisine büyük hareketlilik getirmiştir.” şeklinde konuştu.
İhracat miktar bazında yüzde 52, tutar olarak yüzde 29 azaldı
İhracat tarafında gelen kısıtlamalar ise sektörü düşündürmeye başladı. Geçtiğimiz dönem zeytinyağı ihracatı miktar bazında yüzde 52, tutar bazında ise yüzde 29 azalarak 70 bin ton ve 506 milyon dolar seviyelerine geriledi. Miktar bazında azalmaya rağmen ihracat gelirinin yüzde 14 artarak 210 milyon dolara ulaştığını kaydeden Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Uygun, “Ortalama birim fiyatımız yüzde 46 artarak 2,69 dolara çıktı. Siyah zeytin ihracatımızdan elde edilen gelir yüzde 18 artarak 162 milyon dolara yükseldi. Yeşil zeytin ihracatı tutar bazında yüzde 2 artışla 47 milyon dolara ulaştı. Bu veriler, katma değeri yüksek ihracat hedefimize doğru emin adımlarla ilerlediğimizin göstergesi. Zeytinyağı ve zeytin ihracatında sektör olarak ihracatta 1 milyar dolara ulaşmayı hedefliyoruz.” dedi.
Uygun, kısıtlama uygulamalarının iç ve dış piyasaya hiçbir katkı sağlamadığını, aksine sektörde belirsizlik yarattığını ifade etti. Uygun, sezon boyunca yaşanan ihracat daralmasına dikkat çekerken, sektörde ambalajlı ürünlere yönelimin hızlandığını ve katma değerli ihracatın güç kazandığını vurguladı. Sofralık zeytin ihracatının ise gelir bazında artış kaydederek sektörde moral kaynağı olduğunu ifade eden Uygun, hedeflerinin zeytin ve zeytinyağı ihracatında 1 milyar dolarlık eşiği aşmak olduğuna vurgu yaptı.