İmam GÜNEŞ
İstanbul, birbirini tamamlayan dört sektör için aynı anda 4 fuara ev sahipliği yaptı. TÜYAP’ta kapılarını açan Hardware Eurasia, Tube & Steel İstanbul, Wire Tech İstanbul, ve Fastener Expo Eurasia Fuarları ile Bağlantı elemanları, el aletleri, elektrikli el aletleri, mobilya aksesuarları ve aksamları, aşındırıcı kesici delici malzeme ve aletler, kilitler, kaynak makine ve kaynak malzemeleri, yapı malzemeleri, kimyasal maddeler ve yüzey işlem malzemeleri ile iş güvenliği malzemeleri sektörleri bir araya geldi. Fuara 120 ülkeden 6 bini yabancı olmak üzere toplam 30 bin ziyaretçi katıldı.
Hırdavat Sanayici ve İş Adamları Derneği (HISİAD) ve Reed Tüyap iş birliği ile kapılarını dün açan Avrasya'nın Hırdavat Fuarı olan Hardware Eurasia’nın açılışını Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) ve HISİAD Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Adil Pelister ve Bağlantı Elemanları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (BESİAD) Başkanı Mustafa Tecdelioğlu yaptı.
İhracatçı haziran sonrası için umutlu
Fuarın açılışında konuşan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, dört fuarın bir arada yapılmasının beraberlik açısından önemli olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Küçük olsun benim olsun değil de büyük olsun bizim olsun felsefesiyle güzel çalışmalar içerisinde bulunuyoruz. Bu fuarın, coğrafyanın bundan sonraki en büyük fuarı ve merkezi olacağını düşünüyoruz. Son dört, beş ayda gerek dünyadaki konjonktürel hareketler gerek içerideki dövize olan baskılardan dolayı ihracatta istediğimiz hamleyi yapamadık. Biraz yavaşlama oldu. Ama ben inanıyorum ki, hazirandan sonra eski rakamları tekrar beraberce yakalayacağız.”
Türkiye’nin bugün dünyanın marka fuarlarını oluşturacak noktaya geldiğinin altını çizen İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, “Günlük hayatımızda birtakım sıkıntılar yaşıyoruz ama Türkiye çok büyük bir ülke. İhracatçımızın ve sanayicimizin inancı ve yarınlara dönük motivasyonu var olduğu müddetçe her türlü zorluğu aşarak, başarılar sağlayacağına inanıyorum. Birlikte gelecek vizyonumuzu sürdürürsek ve kendimizi geleceğe hazırlarsak o kadar güçlü olacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.
Kriz, fırsata çevriliyor
Hırdavat sektörünün 11,8 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olduğunu bilgisini veren İDDMİB Başkanı Çetin Tecdelioğlu, “Fuara İngiltere, İspanya, İsrail, Kazakistan, Rusya, Romanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Polonya, Çekya, Macaristan başta olmak üzere birçok ülkeden katılım gerçekleşti. Dünyada yaşanan vize problemlerinden dolayı Türkiye ve İstanbul bir buluşma merkezi haline geldi. Özellikle Avrupa ülkelerinin vize verme noktasında sıkıntılar çıkarması nedeniyle, Avrupa’ya vize alamayan ülkelerdeki üreticiler, sanayiciler ve iş insanları İstanbul’a akın ediyor. Türkiye, Avrupa’nın yaşattığı vize krizini de fırsata çeviriyor” dedi.
Markalaşma vurgusu
Kimya sektörünün geçen yıl 33,6 milyar dolar ihracat yaptığını ve yılı lider sektör olarak tamamladığını belirten İKMİB Başkanı Adil Pelister, bu yılı ihracattaki yavaşlamaya rağmen iyi bir seviyede tamamlamak istediklerini, 2030 yılında da 50 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmayı istediklerini ifade etti.
Bağlantı elemanları sektörünün Türkiye’de geçen yıl 2 milyar dolarlık bir pazara ulaştığını, bunun 800 milyon dolarının ise direkt ihracat olduğunu söyleyen BESİAD Başkanı Mustafa Tecdelioğlu, “İthalatımız 200 milyon dolar. Dış ticaret fazlası veren bir sektörüz. Markalaşmaya odaklanarak daha büyük katma değer sağlayabiliriz” diye konuştu.
Dalbeler: Türkiye çelik ihracatında iki basamak geriledi
TÜYAP’ta düzenlenen Tube & Steel İstanbul fuarının açılışında konuşan Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkan Yardımcısı Uğur Dalbeler, çelik sektörünün son son 2 yılda dünyadaki gündemin de hızlanmasıyla beraber birtakım sıkıntılar yaşadığına dikkat çekti. 2021 yılında Türkiye’nin dünyanın 7’nci, Avrupa'nın en büyük çelik üreticisi olduğunu ifade eden Dalbeler, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün 2 basamak gerilemiş vaziyetteyiz. Gidişatımız hala negatif yönde. Ciddi bir kan kaybımız var. İhracatta bu senenin ilk 5 ayında geçen seneye kıyasla yüzde 40 gerilemiş durumdayız. Bir önceki sene de 2021'e göre yüzde 30 gerideydi. Yani şu an 2 sene önce yaptığımızın ancak yarısını yapabiliyoruz. Görüş mesafesinin gittikçe daraldığı, hızın yükseldiği bir ortamda yapılması gereken çok şey var. Ama çalışmaya devam ediyor, yatırımlarımızı yapıyoruz. Yapmayı da sürdüreceğiz. Çünkü bu bizim ilk kez karşılaştığımız bir zorluk değil. Bundan önce de çok zorluklarla karşılaştık. Böylesine güçlü bir ülkenin, böylesine güçlü bir sektörü olduğu sürece bunlar bir şekilde aşılacaktır.”