Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), transit taşımacılıkta Türkiye’nin payını artırmak için harekete geçti. UND Başkanı Şerafettin Aras ve UND yönetim kurulu üyeleri, geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar ve ekibi ile bir araya gelerek, Türkiye’nin transit taşımacılık potansiyelini güçlendirecek ve hizmet ihracatını artıracak stratejileri görüştü. Görüşmede, Türkiye’yi uluslararası ticaretin vazgeçilmez bir lojistik merkezi haline getirecek projeler ve bu projelerin ülke ekonomisine sağlayacağı katkılar detaylı bir şekilde değerlendirildi.
Şerafettin Aras, toplantının Türkiye’nin uluslararası lojistik ve ticaret rotalarındaki rolünü daha güçlü bir yapıya dönüştürmek ve transit taşımacılıktan elde edilen hizmet ihracatı gelirlerini artırmak için atılacak adımların belirlenmesi açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Aras, “Lojistikteki her engelleme ticareti engelliyor. Eğer Türkiye, lojistikte transit hub olmak istiyorsa, sınır geçişlerini kolaylaştırılmalı ve gümrük mevzuatında da sadeleşmeye gidilmelidir. Öte yandan iç mevzuatın da AB ile uyumlu hale getirilmesi gerekiyor. Bunları yapmadığımız sürece Türkiye transit ticarette 'hub' olma fırsatını kaçırır” dedi.
Uluslararası ticaretin akışını yeniden şekillendirecek kritik projelerin hayata geçirilmesiyle Türkiye’nin transit taşımacılıktan elde edeceği hizmet ihracatı gelirlerinin önemli ölçüde artacağına dikkat çeken Aras, “Türkiye, dünya ticaretinin kalbinde yer alıyor ve bu konumu en etkili şekilde kullanmak zorundayız. Ülkemizin önemli pazarlara ulaşımı hızlanacak ve bu bölgelere yönelik lojistik merkez haline geleceğiz. Aynı Avrupa ve Asya arasındaki taşımalardan daha büyük bir pay alarak transit taşımacılığın hizmet ihracatına katkısını maksimum düzeye çıkaracağız” diye konuştu.
Aras, özellikle, sınır geçiş projelerinin hayata geçirilmesinin sadece lojistik maliyetleri düşürmekle kalmayacağını, aynı zamanda Türkiye’yi Kafkasya ve Orta Asya’ya açılan kapı yaparak bu bölge ülkeleriyle ticaret ilişkilerini daha da derinleştireceğini söyledi.
Kalkınma Yolu Projesi odak noktası oldu
Şerafettin Aras, toplantıda özellikle Basra Körfezi’nden başlayıp Irak ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşacak olan Kalkınma Yolu Projesi üzerinde yoğunlaştıklarını belirterek, “Bu proje, Türkiye’yi Ortadoğu ile Avrupa arasında bir ticaret köprüsü haline getirirken, Türkiye’nin transit taşımacılıktan elde ettiği hizmet ihracatı gelirlerinde önemli bir sıçramaya neden olacak. Bu koridorun etkin bir şekilde devreye alınması ile Türkiye, sadece transit geçişlerle sınırlı kalmayacak; aynı zamanda bölgedeki lojistik ve ticaret hizmetlerinin ana sağlayıcısı konumuna yükselerek hizmet ihracatındaki payını artıracak” diye konuştu.
"UND’nin çalışmalarını destekleyeceğiz"
Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar, UND ile yapılan toplantıda sunulan stratejik önerilerin, Türkiye’nin küresel ticarette rekabetçiliğini artıracak önemli adımlar olduğunu belirtti. Bakan Yardımcısı Ağar, “Türkiye’nin transit taşımacılıktan elde ettiği gelirlerin artırılması ve ülkemizin hizmet ihracatında bir güç merkezi haline gelmesi için kamu ve özel sektörün omuz omuza çalışması gerekiyor. Bu kapsamda, Bakanlık olarak UND ile iş birliği içinde Türkiye’nin hedefl erine ulaşması için gereken tüm çalışmaları destekleyeceğiz” ifadelerini kullandı.